A trai cu tulburarea de panica nu este usor, deoarece poate duce la numerosi factori stresanti si poate cauza perturbari in diferite aspecte ale vietii. Cariera unei persoane poate fi afectata negativ, relatiile pot suferi, iar stima de sine poate fi scazuta.
Sarcinile simple de zi cu zi pot deveni o lupta, deoarece persoanele cu tulburari de anxietate sunt predispuse la ingrijorare, dificultati de concentrare si sentimente frecvente de teama.
Ce este tulburarea de panica
Tulburarea de panica este un tip de tulburare de anxietate. Ea provoaca atacuri de panica, care sunt sentimente bruste de frica atunci cand nu exista niciun pericol real. S-ar putea sa simtiti ca pierdeti controlul. De asemenea, puteti avea simptome fizice, cum ar fi:
- Ritm cardiac alert
- Dureri in piept sau de stomac
- Dificultate de a respira
- Slabiciune sau ameteli
- Transpiratie
- Senzatie de cald sau rece
- Furnicaturi sau amorteli ale mainilor
Atacurile de panica pot avea loc oricand, oriunde si fara avertisment. Puteti trai cu teama de a nu face un alt atac si puteti evita locurile in care ati avut un atac. Pentru unii oameni, teama isi pune stapanirea asupra vietii lor si acestia nu-si pot parasi nici casele.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Tulburarea de panica este mai frecventa la femei decat la barbati. De obicei incepe cand oamenii sunt tineri adulti. Uneori incepe cand o persoana este supusa unui stres major. Psihoterapia va poate arata cum sa recunoasteti si sa va schimbati tiparele de gandire inainte ca acestea sa duca la panica. De asemenea, poate ajuta si terapia medicamentoasa.
Daca ati fost diagnosticati cu tulburare de panica, probabil ca ati experimentat provocarea pe care o are asupra relatiilor. Atat conexiunile personale, cat si cele profesionale pot suferi datorita impactului tulburarii de panica asupra relatiilor sociale. Cu toate acestea, exista multe modalitati de a dezvolta si mentine relatii sanatoase in timp ce traiti cu aceasta afectiune.
Urmatoarea lista contine informatii despre unii dintre cei mai frecventi factori de stres cu care se confrunta persoanele care sufera de tulburarea de panica:
Stresul in cadrul relatiilor
Tulburarea de panica poate avea un efect profund asupra relatiilor voastre. Exista numeroase moduri in care simptomele acestei afectiuni pot sta in calea conexiunilor sociale. De exemplu, cei dragi pot intampina dificultati legate de sentimentele voastre de anxietate care pot fi coplesitoare si de atacurile de panica, iar fricile si comportamentele de evitare asociate cu agorafobia va pot impiedica sa petreceti timp de calitate cu familia si prietenii.
Persoanele cele mai apropiate de voi sunt, de asemenea, supuse senzatiei de suferinta cauzata de starea in care va aflati. Este posibil sa nu stiti cum sa explicati altora tulburarea de panica, ceea ce-i poate determina pe cei dragi sa se simta confuzi si, eventual, chiar frustrati. Familia si prietenii care se ingrijesc de sanatatea voastra pot simti povara stresului.
Chiar daca tulburarea de panica poate provoca un stres semnificativ in relatiile voastre, sprijinul social este unul dintre cele mai valoroase aspecte ale procesului de vindecare. Cei apropiati va pot oferi incurajarea de care aveti nevoie pentru a face fata acestei probleme. Prin construirea unei retele de sprijin, este posibil sa puteti trece peste sentimentele de singuratate si izolare si sa mentineti relatii sanatoase.
Stresul la locul de munca
In afara de prietenii apropiati si de familie, tulburarea de panica va poate afecta si relatiile profesionale. Multi oameni cu aceasta afectiune pastreaza secretul despre simptomele lor, fiindu-le greu sa le spuna celorlalti despre tulburarea lor. Din pacate, exista multe stereotipii si mituri despre tulburarea de panica care pot contribui la judecati negative din partea colegilor.
Atat anxietatea, cat si alte simptome pot face dificila concentrarea asupra sarcinilor de lucru. Poate fi o provocare sa va concentrati asupra muncii atunci cand va faceti griji in permanenta, cand va concentrati atentia asupra propriilor temeri sau cand sunteti preocupati de producerea urmatorului atac de panica.
Pentru a va gestiona simptomele in timp ce lucrati, identificati-va mai intai factorii declansatori si planificati-va dinainte strategiile pentru a trece peste atacurile de panica, pentru a va gestiona anxietatea si pentru a va reduce ingrijorarea.
Tulburarea de panica si somnul
Tulburarile de somn sunt o problema comuna pentru persoanele care sufera de tulburarea de panica. De exemplu, puteti constata ca anxietatea si atacurile de panica va impiedica sa adormiti. Poate ca gandurile ingrozitoare care nu va dau pace va determina sa va treziti de mai multe ori pe tot parcursul noptii, iar problemele cu obtinerea unei odihne suficiente se pot revarsa ziua urmatoare, provocand dimineata o mare anxietate. In plus, stresul experimentat pe parcursul zilei poate contribui, de asemenea, la problemele legate de somnul de noapte.
Pentru a va reduce anxietatea pe timpul noptii, incercati sa practicati o igiena mai buna a somnului. Aceasta poate include stabilirea unui timp suficient in care sa dormiti si pastrarea unui mediu linistit. Pentru a trece peste anxietatea din timpul diminetii, invatati cateva tehnici de relaxare calmante, cum ar fi meditatia, exercitiile de respiratie profunda sau yoga. De asemenea, puteti utiliza cateva tehnici de gestionare a stresului pentru a combate stresul resimtit pe tot parcursul zilei.
Tulburarea de panica vine de cele mai multe ori cu o multime de factori stresanti. Cu toate acestea, exista numeroase optiuni de tratament disponibile, care va pot ajuta sa faceti fata acestor factori stresanti suplimentari. Medicul sau psihoterapeutul va va ajuta sa creati un plan de tratament care sa abordeze modalitati de imbunatatire a calitatii generale a vietii.