Persoanele care dezvolta tulburarea de panica cu agorafobie, de asemenea cunoscuta si sub numele de atac de anxietate, sufera atacuri bruste datorita fricii intense si coplesitoare ca urmeaza sa se intample ceva ingrozitor. Corpurile lor reactioneaza ca si cum ar fi intr-o situatie care le pune viata in pericol. Aceste atacuri vin fara avertisment si lovesc de multe ori atunci cand persoana se afla intr-o situatie care este de fapt inofensiva.
Oricine poate dezvolta tulburarea de panica cu agorafobie. Cu toate acestea, este mai frecventa la femei decat la barbati. Simptomele apar de obicei la varsta de 25 de ani.
Agorafobia implica de obicei o teama de a nu fi prinsi intr-un loc unde „evadarea” nu ar fi usoara sau ar fi jenanta:
- Mall-uri
- Avioane
- Metrouri
- Teatre
Este posibil sa incepeti sa evitati locurile si situatiile in care ati avut un atac de panica, din cauza fricii ca s-ar putea intampla din nou. Aceasta teama va poate impiedica sa calatoriti liber sau chiar sa plecati de acasa.
Tulburarea de panica cu agorafobie – simptome
Simptomele unui atac de panica cu agorafobie se simt adesea cel mai puternic in primele 10-20 de minute. Cu toate acestea, unele simptome pot persista o ora sau mai mult. Corpul reactioneaza ca si cum ati fi cu adevarat in pericol. Inima bate foarte repede, iar voi o puteti simti cum va sare din piept. Transpirati, tremurati, aveti dureri in piept, va puteti simti ametiti, ca va pierdeti cunostinta si ca aveti probleme la stomac.