Persoanele care dezvolta tulburarea de panica cu agorafobie, de asemenea cunoscuta si sub numele de atac de anxietate, sufera atacuri bruste datorita fricii intense si coplesitoare ca urmeaza sa se intample ceva ingrozitor. Corpurile lor reactioneaza ca si cum ar fi intr-o situatie care le pune viata in pericol. Aceste atacuri vin fara avertisment si lovesc de multe ori atunci cand persoana se afla intr-o situatie care este de fapt inofensiva.
Oricine poate dezvolta tulburarea de panica cu agorafobie. Cu toate acestea, este mai frecventa la femei decat la barbati. Simptomele apar de obicei la varsta de 25 de ani.
Agorafobia implica de obicei o teama de a nu fi prinsi intr-un loc unde „evadarea” nu ar fi usoara sau ar fi jenanta:
- Mall-uri
- Avioane
- Metrouri
- Teatre
Este posibil sa incepeti sa evitati locurile si situatiile in care ati avut un atac de panica, din cauza fricii ca s-ar putea intampla din nou. Aceasta teama va poate impiedica sa calatoriti liber sau chiar sa plecati de acasa.
Tulburarea de panica cu agorafobie – simptome
Simptomele unui atac de panica cu agorafobie se simt adesea cel mai puternic in primele 10-20 de minute. Cu toate acestea, unele simptome pot persista o ora sau mai mult. Corpul reactioneaza ca si cum ati fi cu adevarat in pericol. Inima bate foarte repede, iar voi o puteti simti cum va sare din piept. Transpirati, tremurati, aveti dureri in piept, va puteti simti ametiti, ca va pierdeti cunostinta si ca aveti probleme la stomac.
S-ar putea sa aveti probleme cu respiratia si sa va simtiti sufocati. S-ar putea sa aveti un sentiment de irealitate si o dorinta puternica de a fugi. Va puteti teme ca aveti un atac de cord, ca veti pierde controlul asupra corpului sau chiar ca veti muri.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Agorafobia implica, de obicei, teama de locurile din care ar fi dificil de plecat sau de gasit ajutor in cazul aparitiei unui atac de panica: aglomeratie, poduri sau locuri precum avioane, metrouri sau mall-uri.
Alte simptome de agorafobie includ:
- Teama de a fi singuri
- Teama de a va pierde controlul in public
- Un sentiment de detasare de ceilalti
- Un sentiment de neajutorare
- Sentimentul ca organismul vostru sau mediul inconjurator nu sunt reale
- Plecati foarte rar de acasa
Care sunt cauzele unui atac de panica cu agorafobie?
1.Factorii genetici
Cauza specifica a atacurilor de panica nu este cunoscuta. Cu toate acestea, unele dovezi sugereaza ca ar putea fi implicat un aspect genetic. Cu toate acestea, unii oameni diagnosticati cu tulburare de panica cu agorafobie nu au alti membri ai familiei cu aceasta tulburare, dar totusi o fac.
2.Stresul
Stresul poate juca, de asemenea, un rol important in aparitia acestei tulburari. Multi oameni experimenteaza primele atacuri de panica cu agorafobie in timp ce trec prin perioade extrem de stresante, care pot include:
- Moartea unei persoane dragi
- Divortul
- Pierderea locului de munca
- O alta circumstanta care le intrerupe viata normala
3.Evolutia atacurilor de panica
Atacurile de panica tind sa se produca fara avertisment. Pe masura ce apar mai multe atacuri, persoana tinde sa evite situatiile pe care le considera posibile declansatoare. O persoana cu tulburare de panica cu agorafobie se va simti anxioasa daca aceasta considera ca se afla intr-o situatie care i-ar putea provoca un atac de panica.
Cum se poate trata tulburarea de panica cu agorafobie?
Tulburarea de panica cu agorafobie este o boala reala care necesita tratament. Cele mai multe planuri de tratament sunt o combinatie de antidepresive si psihoterapie. Totusi, medicul va poate trata fie numai cu medicamente, fie doar prin psihoterapie. Daca urmeaza un tratament corespunzator, majoritatea oamenilor sunt capabili sa-si gestioneze cu succes atacurile de panica.
1.Psihoterapia
Veti afla mai multe lucruri despre agorafobie si atacurile de panica in cadrul psihoterapiei cognitiv-comportamentale. Acest tip de tratament se concentreaza pe identificarea si intelegerea atacurilor de panica, apoi pe invatarea unor moduri de a va schimba tiparele de gandire si comportament.
Psihoterapia de expunere va ajuta sa reduceti raspunsurile la frica si anxietate. Dupa cum sugereaza si numele, sunteti treptat expusi unor situatii care provoaca frica. Veti invata sa deveniti mai putin sensibili la aceste situatii in timp, cu ajutorul si sprijinul psihoterapeutului.
De asemenea, tehnica numita desensibilizarea si reprocesarea miscarii ochilor a fost raportata ca fiind utila in tratarea atacurilor de panica si a fobiilor. Aceasta tehnica simuleaza miscarile rapide ale ochilor (REM) care au loc in mod normal atunci cand visati. Aceste miscari influenteaza modul in care creierul proceseaza informatiile si va pot ajuta sa vedeti lucrurile intr-un mod mai putin inspaimantator.
2.Tratamentul medicamentos
Patru tipuri de medicamente sunt utilizate in mod obisnuit pentru a trata tulburarea de panica cu agorafobie:
- Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei. Acestia sunt, de obicei, prima alegere pentru tratarea tulburarii de panica cu agorafobie: fluoxetina (Prozac), paroxetina (Paxil) si sertralina (Zoloft)
- Inhibitori ai recaptarii serotonin-norepinefrinei. Acestia reprezinta o alta clasa de antidepresive si sunt considerati ca fiind eficienti in tratarea tulburarilor de anxietate, insa au mai multe efecte secundare
- Benzodiazepinele. Sunt medicamente care aduc relaxarea si reduc simptomele fizice ale anxietatii. Acestea sunt adesea folosite la camera de garda pentru a opri un atac de panica
- Antidepresivele triciclice. Acestea sunt eficiente in tratarea anxietatii, dar pot provoca efecte secundare semnificative
Poate fi dificil sa traiti cu o afectiune cronica. Discutati cu medicul despre grupurile de ajutor, care pot fi utile, deoarece va permit sa va conectati cu persoane care au aceleasi probleme de sanatate.
Ar putea dura ceva timp sa va gasiti un psihoterapeut, un grup de asistenta sau un tratament medicamentos corespunzator care sa va ajute sa va gestionati simptomele tulburarii de panica cu agorafobie. Aveti rabdare si incercati impreuna cu medicul sa stabiliti un plan de tratament care sa functioneze cel mai bine pentru voi.