Persoanele care sufera de tulburare cu simptome somatice se concentreaza in mod semnificativ asupra anumitor simptome fizice, cum ar fi durerea, slabiciunea sau lipsa de respiratie, ceea ce duce la dificultati majore si probleme de functionare.
Individul are ganduri excesive, sentimente si comportamente legate de simptomele fizice. Acestea pot sau nu pot fi asociate cu o afectiune medicala diagnosticata, dar persoana se confrunta cu simptome reale si considera ca este bolnava.
Adesea va ganditi la ce este mai rau referitor la simptomele dumneavoastra fizice si cautati frecvent asistenta medicala? Continuati sa cautati o explicatie medicala chiar si atunci cand alte conditii grave au fost excluse?
Preocuparile legate de sanatate pot deveni un punct central al vietii dumneavoastra incat este greu sa functionati, uneori ajungandu-se chiar la dizabilitati. Daca suferiti de tulburare cu simptome somatice puteti experimenta un stres emotional si fizic extrem de puternic.
Prevalenta tulburarii cu simptome somatice nu este cunoscuta cu exactitate in populatia generala, insa se estimeaza ca intre 5% si 7% din persoanele adulte sunt diagnosticate cu aceasta. Studiile arata ca femeile raporteaza mai multe simptome somatice decat barbatii si sunt diagnosticate mai frecvent. Se pare ca, tulburarea debuteaza inainte de 30 de ani.
Important in tulburarea cu simptome somatice este ca persoana afectata nu isi inventeaza simptomele. Durerea sau alte probleme chiar exista, sunt reale. Ele pot fi cauzate de o conditie medicala, dar uneori nu este gasita nicio problema medicala. Caracteristicile de baza ale acestei tulburari sunt reactia extrema si comportamentele anxioase legate de simptomele acuzate.
Care sunt caracteristicile persoanelor afectate de tulburarea cu simptome somatice?
Majoritatea persoanelor au simptome somatice multiple, dar unele au doar un simptom sever, de obicei durere. Severitatea poate sa fluctueze, dar simptomele persista si, rareori par a disparea. Ingrijorarea excesiva in legatura cu ele este stresanta si perturba viata de zi cu zi. Unele persoane prezinta si simptome depresive asociate.
Indiferent daca simptomele sunt sau nu legate de o alta tulburare medicala, persoanele se ingrijoreaza excesiv de acestea si de posibilele consecinte catastrofale. Sunt foarte greu de convins ca nu sunt probleme grave, iar incercarile de convingere sunt interpretate adesea eronat, acuzand faptul ca medicul nu ia simptomele in serios.
Preocuparile legate de sanatate au un rol central si, uneori, foarte epuizant in viata celor afectati. Persoanele afectate, fiind foarte ingrijorate de sanatatea lor, pot parea neobisnuit de sensibile la efectele adverse ale medicamentelor prescrise de medic.
Gandurile, sentimentele sau comportamentele excesive sau dezadaptative ale persoanelor ca raspuns la simptome devin parte centrala a vietii lor de familie, sociale si profesionale. Acestea pot deveni dependente de ceilalti, solicitand ajutor si sprijin emotional si pot deveni furioase atunci cand simt ca nevoile lor nu sunt indeplinite. Se pot simti neintelese de cei din jur si nemultumite de sistemul medical. Din aceasta cauza, cauta tratament si viziteaza multi medici pentru a-si gasi problema.
Intensitatea si persistenta simptomelor pot reflecta o dorinta puternica a persoanelor in cauza de a fi ingrijite. Tulburarea cu simptome somatice poate ajuta persoanele afectate sa evite responsabilitatile, dar pot, de asemenea, sa intervina in obtinerea satisfactiei cu viata, determinand sentimente de vinovatie si neputinta.
Care sunt semnele tulburarii cu simptome somatice?
Conform Manualului de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-V), exista cateva semne de luat in calcul pentru diagnosticarea tulburarii cu simptome somatice:
- Unul sau mai multe simptome somatice neplacute ce determina perturbarea semnificativa a activitatii cotidiene
- Prezenta gandurilor, sentimentelor sau comportamentelor excesive legate de simptomele somatice sau preocupari privind starea de sanatate prin:
- Ganduri disproportionate si persistente privind gravitatea simptomelor somatice
- Nivel crescut de anxietate in legatura cu sanatatea sau cu simptomele
- Consum mare de energie si timp pentru simptome sau pentru ingrijorarile fata de sanatate
Simptomele tulburarii persista chiar si atunci cand simptomele fizice dispar.
Iata care sunt gandurile, sentimentele si comportamentele cele mai frecvente:
- Grija pentru o potentiala boala
- Tendinta de a vedea anumite simptome fizice normale ca pe o potentiala boala
- Ingrijorarea ca nu cumva simptomele sa fie serioase, desi nu exista dovezi in acest sens
- Ganduri despre posibilitatea ca simptomele sa fie foarte amenintatoare pentru sanatate
- Tratamentul medical si evaluarea medicala nu au fost realizate corect
- Frica de activitatea fizica ca nu cumva aceasta sa cauzeze si mai mari probleme de sanatate
- Cautarea unor anormalitati fizice in mod constant prin verificarea partilor corpului
- Vizite constante la medic
- Sensibilitatea crescuta la efectele adverse ale medicamentelor
Care sunt cauzele aparitiei tulburarii cu simptome somatice?
Cauzele exacte ale aparitiei tulburarii nu sunt cunoscute, insa se pare ca sunt implicati anumiti factori ce interactioneaza intre ei:
- Factori genetici si biologici
- Sensibilitate emotionala si fizica crescuta la durere
- Caracteristici ale personalitatii ce pot influenta modalitatea in care percepeti boala si simptomele fizice
- Factori ce tin de mediu
Studiile arata ca exista si cativa factori de risc in aparitia tulburarii cu simptome somatice:
- Tendinta catre simptome anxioase si depresive
- Daca aveti o anumita conditie medicala grava sau daca va recuperati dupa o afectiune
- Daca exista un istoric puternic familial de boli grave
- Daca ati experimentat evenimente de viata stresante, daca ati trecut printr-o trauma sau violenta
- Statut socio-economic scazut si nivelul scazut de educatie
Care sunt problemele ce pot aparea in urma tulburarii cu simptome somatice?
- Probleme in functionarea zilnica
- Aparitia dizabilitatii fizice din frica de a nu dezvolta o afectiune in urma unui stil de viata activ
- Probleme in relatia de cuplu, in familie si in relatiile sociale
- Probleme la locul de munca: poate aparea absenteismul si, mai apoi, renuntarea la locul de munca
- Anxietatea si depresia sunt in cele mai multe cazuri asociate cu tulburarea
- Probleme financiare din cauza vizitelor excesive la medici
Care este tratamentul recomandat?
Tratamentul pentru tulburarea cu simptome somatice are rolul de a ajuta la controlul simptomelor si de a determina persoana sa functioneze cat mai repede posibil in toate ariile vietii.
Psihoterapia cognitiv-comportamentala este printre cele mai utilizate in tratarea tulburarii cu simptome somatice. Ajuta la restructurarea cognitiva si la schimbarea gandurilor negative fata de boala.
Tratamentul medicamentos este recomandat doar in cazul unor episoade depresive si anxioase.
Daca prezinti simptomele de mai sus, poti cere o evaluare clinica si ajutor specializat la unul din psihologii Id Therapy Bespoke Treatment Center.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.