Cum poti sti daca suferi de depresie?
Te-ai simtit vreodata de parca ai purta ochelari invizibili si un aspirator puternic ti-a tras toata energia din fiecare celula a corpului timp de mai multe zile sau chiar luni?
Daca raspunsul tau la aceasta intrebare este da, bazat pe statistici, probabil suferi de depresie. Este un sentiment oribil care te face neajutorat. Odata ce depresia si-a infipt ghearele adanc este foarte greu sa scapi de ea.
Dar, netinand cont de cauza depresiei, este foarte posibil sa te vindeci si sa te eliberezi. Exista multe modalitati de a lupta cu depresia.
Cheia consta in a fi constient in primul rand ca suferi de depresie pentru a nu o scapa de sub controlul tau, inainte de a incepe sa te tratezi.
Iata cum iti poti da seama ca suferi de depresie!
Simptomele cele mai frecvente sunt pierderea interesului in ceea ce priveste activitatile pe care preferai sa le faci; dificultate in a dormi; schimbari ale apetitului; te simti iritat, trist, plangi fara motiv; vrei sa te izolezi de ceilalti; ai dureri sau intepaturi care nu au explicatie medicala; pierderea energiei; ganduri de suicid.
Acum, momentul mult asteptat…ce poti face pentru a te simti mai bine:
Incearca ceva nou.
S-a dovedit ca incercand lucruri noi, iti schimbi nivelul de dopamina din creier. Dopamina este asociata cu fericirea, fiind cea care produce aceasta stare. Nu esti sigur ce lucruri noi sa incerci? Incearca lucruri simple- incearca sa iti schimbi drumul spre munca, mergi altundeva la pranz sa mananci, imbraca-te cu ceva ce nu ai purtat de mult timp sau cumpara-ti ceva nou, cauta evenimente locale si mergi cu prietenii. Atat de multe optiuni!
Stai in lumina.
Lumina soarelui iti imbunatateste starea. Stand la soare corpul tau primeste vitamina D care iti imbunatateste direct starea emotionala si se poate lupta cu depresia. Daca traiesti undeva unde nu prea este soare, cumpara o cutie terapeutica cu lumina.
Practica recunostinta.
Noile studii demonstreaza ca daca ai o rutina zilnica, in care iti arati recunostinta fata de persoane si fata de tine, poate fi la fel de eficient precum antidepresivele. Ritualul tau poate consta in a nota pe o foaie lucrurile pentru care esti recunoscator sau lucruri pe care vrei sa te concentrezi. Tine minte, pentru a te vindeca de depresie cu aceasta metoda trebuie sa iti faci un obicei. Trebuie sa faci acest lucru regulat si nu doar atunci cand te plictisesti de-a lungul zilei. Seteaza-ti o alarma pe telefon si incearca sa mentii un ritm stabil.
Fii sociabil.
Cand suferi de depresie, tinzi sa te izolezi. Insa, este foarte important sa faci tot ce este posibil pentru a scapa de aceasta dorinta si sa petreci timp cu cei apropiati. Sa fii sociabil reprezinta cea mai buna defensiva impotriva depresiei. Daca nu poti sa te fortezi sa iesi afara, alatura-te grupurilor online de discutii sau suna un prieten si discutati.
Mananca.
Nu incerca sa sari peste mese. Mentine-ti nivelul zaharurilor din sange stabil pentru a avea o stare emotionala stabila. Cand nivelul zaharurilor este scazut apare sentimentul de tristete si odata cu el si depresia, chiar daca nu esti depresiv clinic.
Dieta inteligenta.
Consuma alimente care iti cresc nivelul serotoninei din creier si iti scad simptomele depresive. Uite cateva recomandari bazate pe studii: alimentele bogate in proteine; produsele bogate in grasimi omega-3 (somon, sardine etc.) si mananca mancaruri care contin grasimi naturale (ulei de cocos, oua, avocado etc.)
Hidrateaza-te.
Cand nu esti hidratat bine, corpul tau oboseste. Aceasta oboseala poate imita depresia. Asa ca fii sigur ca bei destule lichide. Ceva ce am descoperit este ca dupa ce mi-am cumparat o sticla de apa care imi pastreaza apa rece 24 de ore, am inceput sa beau mai multa (chiar exista, cautati pe Amazon). Nu am realizat niciodata ce diferenta este intre apa rece si cea calda.
Bea ceai verde.
Cofeina si depresia nu sunt un amestec bun (cofeina da starea de energie pentru o perioada limitata, dar la final te simti epuizat), insa cofeina din ceaiul verde functioneaza mana in mana cu teanina, care opreste acea epuizare si in acelasi timp va da o stare de bine si energie (mareste nivelul de dopamina).
Mediteaza.
Aceasta practica consta doar in a fi prezent in fiecare moment. Poate fi facuta cand stai jos sau cand mergi. Antrenandu-ne corpul, mintea si sufletul, ne va face sa fim gata sa reactionam oricarei provocari cu care ne infruntam in viata de zi cu zi. Exista studii care demonstreaza ca meditatia este foarte folositoare in lupta cu depresia.
Practica yoga.
Nici macar nu trebuie sa iesi din casa pentru a practica yoga! Poti cauta videoclipuri pe internet sau chiar poti gasi antrenori. Multe studii au demonstrat ca yoga iti imbunatateste atat starea emotionala, cat si starea fizica.
Exista o multitudine de stiluri de yoga. Incearca si vezi care sunt cele mai potrivite pentru tine.
Incearca psihoterapia.
Daca nimic nu mai functioneaza si te simti abatut, incercati terapia. Un specialist te poate ajuta enorm de mult pentru a scapa de depresie. Aceasta lupta nu trebuie dusa singur, deoarece de multe ori depresia invinge cand este netratata.
Exerseaza.
Probabil ca deja ai auzit asta de un milion de ori – pentru ca functioneaza! Cand ritmul cardiac creste, cresti nivelul endorfinelor din corp, ceea ce iti va schimba starea. In plus, exercitiile fizice iti pot imbunatati si aspectul, ajutandu-te cu increderea in sine. Incearca sa iei si un prieten cu tine, asa vei face doua activitati care ajuta in lupta cu depresia: socializarea si exercitiul fizic.
Schimba pozitia.
Daca stai pe loc sau intins te poate face sa te simti mai rau. Ridica-te, plimba-te, misca-te in orice fel posibil pentru a-ti schimba postura corpului. Fa-ti sangele sa se miste pentru a te simti conectat cu corpul tau. Pentru a-ti mari increderea de sine si a reduce din hormonii de stres, inalta-te cat poti de mult pentru doua minute si inhaleaza cat mai mult aer posibil.
Zambeste.
Cand suferi de depresie, nu prea zambesti. Insa, chiar si un zambet fals ajuta creierul sa produca substante chimice care te fac fericit. Incearca aceasta metoda si vei vedea schimbari instantanee.
Fii creativ.
Cand esti creativ, creierul tau foloseste cu totul alte resurse si exista dovezi care arata ca acest lucru ajuta la ameliorarea simptomelor depresiei. Nu trebuie sa fii o persoana creativa. Incerca sa gatesti, sa colorezi, sa pictezi sau orice alta activitate artistica pe care o preferi.
Daca suferi de depresie trebuie sa iti amintesti ca nu esti singur si ca exista foarte multe cai prin care poti fi ajutat. Nu te lupta singur cu depresia. Nu astepta pana se inrautateste…preia controlul acum! Apeleaza la un specialist si fa primii pasi pentru vindecare!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.