Insasi copilaria este un proces destul de anxios. Copiii au sarcini diverse: sa invete noi competente, sa intalneasca noi provocari, sa-si depaseasca temerile si sa navigheze intr-o lume care nu are intotdeauna sens. Dar, uneori, aceste temeri sau factori stresanti se dovedesc a fi coplesitori, iar confortul obisnuit pe care il pot oferi adultii nu pare a fi suficient. In aceste cazuri, poate exista o tulburare de anxietate la copii care poate fi diagnosticata.
Tulburarile de anxietate la copii sunt cele mai frecvent intalnite boli mintale:
- Aproximativ unul din opt copii poate avea o tulburare de anxietate, insa majoritatea copiilor care se califica pentru un astfel de diagnostic nu primesc tratamentul de care au nevoie
- Daca anxietatea nu este tratata copilul este in pericol in ceea ce priveste scaderea performantei in scoala, abilitatile sociale sarace si comportamentele daunatoare, cum ar fi abuzul de droguri
Tipuri de tulburari de anxietate la copii
Exista multe tipuri de tulburari de anxietate la copii, dar in continuare vor fi descrise tulburarile de anxietate cele mai frecvente:
1.Tulburarea de anxietate generalizata
In cazul in care un copil sufera de o anxietate sau ingrijorare excesiva care duce la oboseala, iritabilitate, tensiune musculara, dificultati de concentrare sau tulburari de somn, atunci acesta poate primi un diagnostic de tulburare de anxietate generalizata. Aceasta ingrijorare poate fi legata de performanta scolara, prieteniile, relatiile de familie sau alte activitati sau preocupari.
2.Tulburarea de anxietate de separare
Unele forme de anxietate de separare sunt adecvate anumitor perioade de crestere, in special pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani. Insa pentru copiii mai mari, daca au o teama sau o anxietate excesiva de a fi separati de persoanele care-i ingrijesc, atunci ei se pot incadra pentru un diagnostic de tulburare de anxietate de separare.