Ce arata noile cercetari despre cauzele biologice ale tulburarii de panica?
In prezent, cauza exacta a tulburarii de panica ramane inca necunoscuta. Cu toate acestea, exista mai multe teorii care iau in calcul diferiti factori atunci cand examineaza cauzele potentiale ale tulburarii de panica. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre aceste teorii biologice.
Teoria biologica a tulburarii de panica
Serotonina, norepinefrina si dopamina sunt substante chimice care actioneaza ca neurotransmitatori sau mesageri in creier. Ei trimit mesaje intre diferite zone ale creierului si se crede ca influenteaza starea de spirit si starea de anxietate. O teorie a tulburarii de panica este aceea ca simptomele sunt cauzate de un dezechilibru al uneia sau mai multora dintre aceste substante chimice.
Cunoscuta ca teoria biologica a tulburarii de panica, aceasta teorie examineaza factorii biologici ca fiind cauza problemelor legate de sanatatea mintala. In sprijinul acestei teorii vine dovada reducerii simptomelor de panica in cazul multor pacienti, atunci cand sunt introduse antidepresive, care modifica substantele chimice din creier.
Iata cateva exemple:
- Inhibitorii selectivi ai recaptarii serotoninei (cum ar fi Paxil – paroxetina, Prozac – fluoxetina si Zoloft – sertralina) lucreaza prin cresterea nivelului de serotonina din creier
- Inhibitorii recaptarii serotonin-norepinefrinei (cum ar fi Effexor – venlafaxina si Cymbalta – duloxetina) lucreaza atat pe serotonina, cat si pe norepinefrina
- Antidepresivele triciclice (cum ar fi Anafranil – clomipramina si Elavil – amitriptilina) afecteaza serotonina, norepinefrina si, intr-o masura mai mica, dopamina
- Inhibitorii de monoaminooxidaza (cum ar fi Nardil, Parnate) inhiba, de asemenea, panica prin modificarea substantelor chimice din creier
In plus fata de raspunsul tulburarii de panica la modificarile biochimice introduse de antidepresive, exista dovezi suplimentare ca o schimbare a biochimiei de baza din creier poate duce la tulburarea de panica, inclusiv GABA si teoriile metabolice.
Acidul gama-aminobutiric (GABA)
Se crede ca acidul gama-aminobutiric (GABA) este o substanta chimica din creier care moduleaza anxietatea. GABA contracareaza supraexcitarea prin inducerea relaxarii si suprimarea anxietatii. Cercetarile au aratat ca GABA poate juca un rol in multe probleme de sanatate mintala, inclusiv anxietate si tulburari de dispozitie.
Anxioliticele (benzodiazepinele), cum ar fi Xanax (alprazolam), Ativan (lorazepam) sau Klonopin (clonazepam), functioneaza deoarece tintesc receptorii GABA din creier. Aceste medicamente sporesc functia GABA, rezultand o stare de calm si relaxare.
In cadrul mai multor studii, nivelurile GABA la persoanele cu tulburare de panica au fost mai scazute decat la subiectii de control fara un istoric de panica. Cercetarile viitoare care sa ofere o mai buna intelegere a rolului GABA in tulburarile de sanatate mintala vor conduce, probabil, la optiuni de medicamente imbunatatite pentru cei care sufera de aceasta afectiune.
Teoriile metabolice ale tulburarii de panica
Studiile metabolice se concentreaza asupra modului in care corpul uman proceseaza substantele particulare. Multe dintre aceste studii au aratat ca persoanele cu tulburare de panica sunt mai sensibile la anumite substante decat omologii lor care nu au aceasta afectiune. Astfel de observatii sustin in continuare teoria biologica, demonstrand modul in care persoanele cu tulburare de panica pot avea un profil diferit fata de cele care nu au aceasta problema.
De exemplu, atacurile de panica pot fi declansate la persoanele cu tulburare de panica daca li se fac injectii cu acid lactic, o substanta produsa in mod natural de catre organism in timpul activitatii musculare. Alte studii au aratat ca aerul care contine mai mult dioxid de carbon poate declansa atacuri de panica la cei cu tulburare de panica. Cafeina, nicotina si alcoolul au fost, de asemenea, implicate ca factori declansatori.
Ce inseamna toate acestea?
In ciuda tuturor descoperirilor facute pana in prezent, niciuna nu s-a dovedit a fi cea care poate diagnostica definitiv tulburarea de panica. Mesagerii chimici din creier si procesele metabolice sunt complexe si interactive.
Este posibil ca fiecare dintre aceste teorii sa aiba o importanta deosebita in dezvoltarea tulburarii de panica. Cu toate acestea, sunt necesare cercetari viitoare pentru a delimita si a aduce impreuna cauzele biologice ale tulburarii de panica.
Multi experti sunt de acord ca tulburarea de panica este cauzata de o combinatie de factori. Cercetarile au sustinut, de asemenea, teorii care iau in considerare mai multi factori, cum ar fi influentele genetice si de mediu ale persoanei.
Cercetatorii continua sa caute cauzele conditiilor de sanatate mintala, cum ar fi tulburarea de panica, deoarece acest lucru poate ajuta in diagnosticarea si determinarea celor mai bune optiuni de tratament.
In timp ce invatati ca procesele biochimice din creier care pot conduce la tulburarea de panica nu sunt foarte utile in diagnosticarea acesteia, cunoasterea lor poate fi folositoare in special pentru cei care sunt reticenti in a urma un tratament pentru a-si ameliora simptomele.
Acest lucru este valabil si pentru multe alte conditii de sanatate mintala. A existat intotdeauna un stigmat despre boala mintala, cu atitudinea ca o persoana ar trebui sa fie in masura sa depaseasca pe cont propriu o anumita problema, cum ar fi, de exemplu, tulburarea de panica.
Legat de teoriile biochimice si metabolice ale tulburarii de panica, acest model de gandire este similar cu a spune ca cineva ar trebui sa-si depaseasca singur apendicita daca va avea o atitudine pozitiva.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272
Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.