Tanatofobia este o forma de anxietate caracterizata prin frica excesiva fata de propria moarte sau fata de procesul asociat cu moartea. In mod comun, tanatofobia este frica de moarte.
Desi frica de moarte nu este definita ca o tulburare distincta, ea ar putea fi legata de depresie sau de alte tulburari de anxietate:
Tulburare de stres post-traumatic
Tulburare de panica sau atacuri de panica
Tulburare de anxietate legata de boala
Tanatofobia este diferita de necrofobie, care este o frica generala de lucruri/persoane/animale decedate.
Ce este tanatofobia?
In limba greaca, “thanatos” inseamna moarte, iar “phobos” inseamna frica. Asadar, tanatofobia este frica de moarte.
A avea putina anxietate legata de moarte este o parte normala a conditiei umane. Insa, pentru anumite persoane, daca se gandesc la propria moarte sau la procesul care vine odata cu moartea, se declanseaza o frica extrema si anxietate.
Totodata, persoanele cu frica de moarte pot avea anxietate extrema atunci cand se gandesc ca moartea este inevitabila. Aceste persoane pot sa mai experimenteze si:
Frica de separare
Frica de a gestiona pierderea
Ingrijorare de a-i lasa pe cei dragi in spate
Atunci cand aceste frici persista si interfereaza cu activitatile zilnice, poate fi diagnosticata tanatofobia.
In cazuri extreme, aceste sentimente ii pot face pe anumiti oameni sa fie paralizati in fata activitatilor zilnice si nu isi parasesc deloc casa. Fricile lor se centreaza pe anumite lucruri care pot duce la moarte precum contaminarea, obiecte periculoase sau oameni periculosi.
Care sunt simptomele?
Specialistii nu clasifica tanatofobia ca o conditie distincta, dar ea poate fi clasificata ca o fobie specifica.
Frica de moarte poate fi considerata o fobie daca:
Apare de fiecare data cand persoana se gandeste la moarte
Persista mai mult de 6 luni
Sta in calea activitatilor zilnice si interfereaza cu functionalitatea zilnica normala
Simptomele principale care pot aparea daca o persoana sufera de anxietate de moarte sunt urmatoarele:
Frica si anxietate imediata rezultata in urma gandului la moarte si la procesul de moarte
Atacuri de panica care cauzeaza cresterea ritmului cardiac, transpiratie, ameteala
Evitarea situatiilor in urma carora gandul la moarte sau la procesul mortii ar putea fi posibil
Dureri stomacale si senzatie de rau atunci cand se gandesc la moarte
Sentimente generale de depresie si anxietate
Fobiile pot face o persoana sa se simta izolata si sa evite contactul cu prietenii si familia pentru perioade lungi de timp.
Simptomele anxietatii de moarte pot sa apara si sa dispara pe parcursul vietii unei persoane. O persoana cu anxietate de moarte crescuta poate sa experimenteze anxietate crescuta la gandul propriei morti sau la gandul ca o persoana draga ar putea muri.
Daca anxietatea de moarte este legata de alta anxietate sau de alta tulburare, persoana poate sa experimenteze simptome specifice legate de conditiile existente.
Care sunt cauzele si ce tipuri de tanatofobie exista?
In timp ce tanatofobia este definita ca o frica generala de moarte, pot fi mai multe tipuri si mai multe cauze ale acestei anxietati.
De obicei, fobiile sunt cauzate de ceva din experienta trecuta a individului, chiar daca acesta nu isi aminteste prea bine. Declansatori particulari ai tanatofobiei ar putea fi un eveniment traumatic legat de moartea unei persoane dragi sau legate chiar de un pericol de moarte in care a fost pus individul.
O persoana care are o boala severa poate sa sufere de tanatofobie pentru ca este anxioasa fata de moartea care ar putea surveni oricand.
Experienta cu anxietatea de moarte poate sa difere considerabil in functie de anumiti factori individuali:
Varsta
Un studiu realizat in 2017 a sugerat ca persoanele adulte sunt anxioase cu gandul la procesul mortii, in timp ce persoanele tinere sunt anxioase in legatura cu moartea propriu zisa.
Sexul
Conform unui studiu realizat in 2012, femeile sunt mai predispuse ca barbatii sa aiba anxietate de moarte.
Ce poti face pentru a gestiona anxietatea legata de moarte?
Retelele sociale pot ajuta la protejarea unei persoane impotriva anxietatii legate de moarte. Unii oameni pot ajunge la frica de moarte prin credinte religioase, prepetuand frica de moarte in altii.
Cei cu o stima de sine ridicata, sanatate mintala buna si credinta ca au dus o viata implinitoare sunt mai putin susceptibili sa aiba frica de moarte.
Tratamentul cel mai comun pentru tratarea tanatofobiei implica psihoterapie, tratament medicamentos sau tehnici de relaxare. Psihoterapia incearca sa invete individul sa-si reajusteze temerile si sa lucreze asupra gandurilor care mentin aceste temeri.
Iata optiunile de tratament pentru anxietatea de moarte:
Terapie cognitiv-comportamentala
Acest tip de tratament se concentreaza pe crearea de solutii practice la probleme. Scopul este sa iti schimbi in cele din urma modelul de gandire si sa iti pui mintea in alta perspectiva atunci cand te confrunti cu anxietatea legata de moarte.
Tehnici de relaxare
Meditatia, imageria si tehnicile de respiratie pot ajuta la reducerea simptomelor fizice ale anxietatii atunci cand apar. In timp, aceste tehnici te pot ajuta sa iti reduci in general temerile specifice.
Medicamente
Specialistul iti poate prescrie medicamente pentru a reduce anxietatea si sentimentele de panica care sunt comune pentru fobii. Cu toate acestea, medicamentele sunt rareori o solutie pe termen lung. Pot fi folosite pentru o perioada scurta de timp, in timp ce lucrezi in cadrul psihoterapeutic pentru a iti confrunta frica.
A-ti face griji pentru viitorul tau sau pentru viitorul unei persoane dragi, este normal. In timp ce putem trai clipa si ne putem bucura unul de celalalt, frica de moarte sau de procesul mortii poate fi insa destul de deranjanta.
Daca ingrijorarea se transforma in panica sau este prea extrema pentru a o gestiona de unul singur, solicita ajutor. Un specialist te poate ajuta sa inveti modalitati de a face fata acestor sentimente si cum sa iti redirectionezi gandurile.
Daca grijile cu privire la moarte sunt legate de un diagnostic recent sau de boala unui prieten sau membru al familiei, este util sa discuti cu cineva despre aceasta problema.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
WhatsApp: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.