Ce este tulburare bipolara?
Iata cum sa recunoasteti semnele si simptomele si sa primiti ajutor pentru manie, hipomanie si depresie!
Cu totii avem urcusuri si coborasuri, dar cu tulburarea bipolara (cunoscuta candva sub numele de depresie maniacala sau tulburare maniaco-depresiva) aceste varfuri si vai sunt mai severe. Tulburarea bipolara provoaca schimbari serioase de dispozitie, energie, gandire si comportament – de la maximele maniei pe o extrema, pana la cele mai mici depresii pe de alta parte.
Mai mult decat o stare de spirit buna sau proasta trecatoare, ciclurile tulburarii bipolare dureaza zile, saptamani sau luni. Si spre deosebire de schimbarile de dispozitie obisnuite, modificarile de dispozitie ale tulburarii bipolare sunt atat de intense incat pot interfera cu performantele de la locul de munca sau scoala, va pot afecta relatiile si va pot perturba capacitatea de a functiona in viata de zi cu zi.
In timpul unui episod maniacal, s-ar putea sa renuntati impulsiv la slujba dvs., sa incarcati sume uriase pe cardurile de credit sau sa va simtiti odihniti dupa ce ati dormit doua ore. In timpul unui episod depresiv, s-ar putea sa fiti prea obosit ca sa va ridicati din pat si sa fiti plin de ura de sine si de lipsa de speranta pentru ca sunteti somer si dator.
Cauzele tulburarii bipolare nu sunt complet intelese, dar adesea pare a fi ereditara. Primul episod maniacal sau depresiv al tulburarii bipolare apare de obicei in anii adolescentei sau la inceputul maturitatii. Simptomele pot fi subtile si confuze; multe persoane cu tulburare bipolara sunt trecute cu vederea sau diagnosticate gresit – rezultand in suferinte inutile. Deoarece tulburarea bipolara tinde sa se agraveze fara tratament, este important sa aflam cum arata simptomele. Recunoasterea problemei este primul pas pentru a te simti mai bine si a-ti readuce viata pe drumul cel bun.
Tulburarea bipolara (numita anterior boala maniaco-depresiva sau depresie maniacala) este o tulburare mintala care determina schimbari neobisnuite de dispozitie, energie, schimbari ale nivelurilor de activitate, concentrare si capacitatea de a indeplini sarcini de zi cu zi.
Conform studiilor, aproape 5% dintre adulti vor suferi de tulburari bipolare la un moment dat in viata lor, dar nu toti vor experimenta aceleasi tipuri de schimbari de dispozitie. Exista patru tipuri diferite de tulburari bipolare, asa cum sunt definite de Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM). In timp ce fiecare tip implica schimbari ale starii de spirit alternand intre manie si depresie (episoadele maniacale dureaza cel putin o saptamana, iar episoadele depresive dureaza cel putin doua saptamani), subtipurile au cateva diferente cheie.
Ocazional, pot aparea si la copii simptome bipolare. Tulburarea bipolara se poate declansa in timpul sarcinii unei femei sau dupa nastere. Desi simptomele pot varia in timp, tulburarea bipolara necesita de obicei un tratament pe tot parcursul vietii. Urmarea unui plan de tratament prescris poate ajuta oamenii sa-si gestioneze simptomele si sa-si imbunatateasca calitatea vietii.
In functie de diagnosticul specific primit, simptomatologia si modalitatile de manifestare ale tulburarii la o persoana pot arata foarte diferit fata de alta.
Mania si hipomania
Mania si hipomania sunt doua tipuri distincte de episoade, dar au aceleasi simptome. Mania este mai severa decat hipomania si provoaca probleme mai vizibile la locul de munca, activitati scolare si sociale, precum si dificultati de relationare. Mania poate declansa si o pauza de la realitate (psihoza) si poate necesita spitalizare.
Atat un episod maniacal, cat si un episod hipomaniacal includ trei sau mai multe dintre aceste simptome:
Anormal de optimist
Cresterea activitatii, energiei sau agitatiei
Simt exagerat al bunastarii si increderii in sine (euforie)
Scaderea nevoii de somn
Vorbit excesiv de mult
Ganduri de asumare a riscurilor
Distractibilitate
Abilitate de a lua decizii deficitara – de exemplu, continuarea cumpararii de actiuni, asumarea riscurilor sexuale sau investitiile prostesti
Episod depresiv major
Un episod depresiv major include simptome suficient de severe pentru a provoca dificultati vizibile in activitatile de zi cu zi, cum ar fi munca, scoala, activitatile sociale sau relatiile. Un episod include cinci sau mai multe dintre aceste simptome:
Stare deprimata, cum ar fi senzatia de tristete, gol, lipsa de speranta (la copii si adolescenti, starea de depresie poate aparea ca iritabilitate)
Pierderea marcata a interesului sau lipsa de placere pentru toate – sau aproape toate – activitatile
Pierderea semnificativa in greutate atunci cand nu tin diete, cresterea in greutate sau scaderea sau cresterea poftei de mancare (la copii, esecul de a creste in greutate asa cum era de asteptat poate fi un semn al depresiei)
Fie insomnie, fie dormit prea mult
Fie neliniste sau comportament lent
Oboseala sau pierderea de energie
Sentimente de lipsa de valoare sau de vinovatie excesiva sau inadecvata
Scaderea capacitatii de gandire sau de concentrare sau indecizie
Gandire la sau planificarea sinuciderii
Alte caracteristici ale tulburarii bipolare
Semnele si simptomele tulburarilor bipolare I si bipolare II pot include alte caracteristici, cum ar fi stresul anxios, melancolie, psihoza sau altele. In plus, simptomele bipolare pot aparea in timpul sarcinii sau se pot schimba odata cu anotimpurile.
Simptome la copii si adolescenti
Simptomele tulburarii bipolare pot fi dificil de identificat la copii si adolescenti. Adesea este greu de spus daca acestea sunt urcusuri si coborasuri normale, rezultatele stresului sau traumei sau semne ale unei probleme de sanatate mintala, alta decat tulburarea bipolara.
Copiii si adolescentii pot avea episoade depresive majore distincte sau maniacale sau hipomaniacale, dar modelul poate varia de la cel al adultilor cu tulburare bipolara. Iar starile de spirit se pot schimba rapid in timpul episoadelor. Unii copii pot avea perioade fara simptome dispozitionale intre episoade.
Cele mai proeminente semne ale tulburarii bipolare la copii si adolescenti pot include schimbari de dispozitie severe, care sunt diferite de schimbarile lor de dispozitie obisnuite.
In ciuda conditiilor extreme de dispozitie, persoanele cu tulburare bipolara adesea nu recunosc cat de mult le afecteaza instabilitatea emotionala viata si a celor dragi si nu primesc tratamentul de care au nevoie.
Daca aveti simptome de depresie sau manie, consultati medicul sau un profesionist din domeniul sanatatii mintale. Tulburarea bipolara nu se imbunatateste singura. Obtinerea tratamentului de la un profesionist din domeniul sanatatii mintale cu experienta in tulburarea bipolara va poate ajuta sa va controlati simptomele.
Daca si tu te confrunti cu tulburarea bipolara, specialistii nostri sunt alaturi de tine! Vino la terapie online si invata cum sa iti gestionezi simptomele pentru a avea o viata linistita si echilibrata!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.