Cand cineva la care ai tinut foarte mult moare, este normal sa suferi si sa fii trist. Insa, daca aceasta perioada de doliu iti acapareaza viata si te face sa iti pierzi speranta, sa te simti neajutorat si lipsit de valoare, cere ajutorul unui medic si/sau psiholog pentru a te indruma cum sa invingi suferinta si depresia.
Pe langa pierderea cuiva, suferinta poate aparea si atunci cand intervin unele schimbari:
- Separarea de cineva drag
- Pierderea unui loc de munca sau a unei surse de venit
- Moartea sau pierderea unui animal de companie
- Plecarea copiilor de acasa
- Schimbari majore ca divortul, mutatul de acasa, pensionarea sau „golirea cuibului”
Fiecare dintre noi este unic in modul in care face fata suferintei si pierderii. Unii oameni trec prin suferinta fara a-si neglija responsabilitatile zilnice. Perioada de doliu este o oportunitate pentru ca persoana care sufera sa poata plange pierderea si mai apoi sa se vindece. Este important sa-si inteleaga suferinta si sa ceara sprijinul cuiva.
Pe de alta parte, alti oameni nu au abilitatile necesare pentru a se descurca si nici spirjin, lipsuri care impedica experimentarea suferintei.
Cum reactioneaza oamenii la suferinta si pierdere?
Perioada de doliu are mai multe etape. In procesul de vindecare este important sa fie experimentate si acceptate toate sentimentele care apar de pe urma pierderii.
Cele mai intalnite etape ale perioadei de doliu sunt:
- Negarea, socul si amortirea: Este normal sa resimti o amortire emotionala dupa ce ai pierdut pe cineva, iar acest sentiment nu trebuie interpretat ca o nepasare. Toate lucrurile care trebuie facute dupa ce cineva moare (acte, inmormantare) pot ajuta pacientul suferind sa inteleaga si sa accepte ceea ce se intampla. Cu timpul, negarea si neincrederea se vor diminua.
- Depresia: In aceasta etapa a doliului, oamenii incep sa simta cu adevarat impactul pierderii si pot arata simptome ca: probleme de somn, apetit scazut, oboseala, lipsa energiei si accese de plans, dar si mila fata de propria persoana, izolare, goliciune sufleteasca, anxietate si ratacire.
- Furia: Probabil cea mai intalnita etapa, furia apare cand persoana se simte neajutorata si vine dintr-un sentiment de abandon, in urma pierderii persoanei dragi. Uneori, persoana este suparata pe cei care au avut grija de cel drag sau pur si simplu pe viata.
- Acceptarea: Cu timpul, persoana ajunge sa accepte toate sentimentele si emotiile pe care le-a simtit cand cel drag a murit. Abia cand pierderea devine o parte a vietii sale, vindecarea poate sa inceapa.
Este posibil ca unele etape sa fie reluate pe parcursul vietii individului, iar vindecarea se va instala intr-un ritm diferit pentru fiecare dintre noi.
Ce poate sta in calea vindecarii?
Exista si factori care incetinesc sau impiedica vindecarea persoanei care a suferit pierderea cuiva drag:
- Evitarea emotiilor
- Comportamentul compulsiv
- Munca in exces
- Automedicatia sau abuzul de alcool sau alte substante
Ce te poate ajuta sa treci peste suferinta?
Iata cateva dintre lucrurile pe care le poti face ca sa-ti vindeci suferinta:
- Intelege si accepta atat sentimentele pozitive, cat si pe cele negative.
- Ofera-ti timp pentru a simti si a te gandi la tot ceea ce se intampla.
- Vorbeste cu cineva de incredere despre pierderea suferita.
- Exprima-ti liber sentimentele sau scrie despre ele intr-un jurnal.
- Alatura-te unui grup de sprijin in care sunt persoane care au suferit pierderi asemanatoare.
- Aminteste-ti ca plansul te poate elibera.
- Daca sentimentele te coplesesc, cauta ajutorul unui specialist.
Ce sa faci daca suferinta persista si nu se vindeca?
Daca suferinta continua si da nastere unei depresii adanci si de durata care se manifesta prin simptome ca lipsa somnului, pierderea apetitului, pierderea in greutate si chiar ganduri suicidale, trebuie sa cereti cat mai repede ajutorul unui psihoterapeut experimentat.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.