De ce stresul din viata timpurie determina aparitia depresiei? Stresul din viata timpurie scade capacitatea adultilor de a simti entuziasmul si de a experimenta placerea.
Unul dintre motivele pentru care sunt afectate cele doua abilitati emotionale este confruntarea cu stresul din viata timpurie, care reprezinta un factor de risc major pentru aparitia depresiei.
Cercetarile arata ca acei copii care sunt neglijati sau abuzati sunt aproape de doua ori mai susceptibili de a experimenta depresia mai tarziu in viata. Una dintre cauze este considerata a fi modul in care afecteaza neglijarea si abuzul procesarea recompensei de catre creier.
Doctorul Jamie Hanson, primul autor al studiului, a explicat: “Analizele noastre au aratat faptul ca intr-o perioada de aproximativ doi ani, intre adolescenta timpurie si cea mijlocie, s-a observat o scadere anormala a raspunsului creierului la recompensa, doar la tinerii care au fost expusi la neglijarea emotionala, o forma relativ comuna de adversitate atunci cand parintii nu raspund emotional in mod constant si nu sunt disponibili pentru copiii lor”.
Studiul, publicat in revista “Biological Psychiatry” (Hanson et al., 2015), a urmarit 106 adolescenti, cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani. Acestora li s-au facut scanari ale creierului intr-o perioada de doi ani, pentru a observa orice diferenta aparuta. Ei au fost, de asemenea, intrebati despre starea lor de spirit si despre orice experienta de abuz sau de neglijare.
Cercetatorii s-au axat pe “striatum-ul ventral”, o structura a creierului vitala pentru experimentarea emotiilor pozitive si a bucuriei de a fi recompensat, fiind numita si centrul placerii.
Dr. Hanson a explicat de ce o activitate mai scazuta in aceasta zona a creierului a fost legata de depresie: “Foarte important, am aratat in continuare ca aceasta scadere a activitatii cerebrale in zona striatum ventral a prezis aparitia simptomelor depresive in aceasta perioada cheie a dezvoltarii.
Cercetarea noastra este in concordanta cu alte studii recente, care s-au ocupat de procesarea deficitara a recompensei in depresie, si subliniaza in continuare importanta de a lua in considerare astfel de cai de dezvoltare in eforturile de a proteja persoanele expuse la diverse abuzuri in copilarie pentru a nu ajunge la depresie mai tarziu”.
Aceasta intelegere este importanta, deoarece ea sugereaza o cale de dezvoltare neuronala prin care stresul din viata timpurie poate sa duca la depresie mai tarziu. Aceasta cale ar putea fi directionata prin tratamente de stimulare neuronala.
In plus, ea sugereaza ca atat supravietuitorii unor traume in viata timpurie, cat si familiile acestora pot beneficia de constientizarea consecintelor care pot aparea mai tarziu in viata, iar acest lucru poate ajuta la prevenirea lor.