Programul corect de somn ajuta medicamentele antidepresive sa lupte mai eficient cu depresia.
O noua cercetare despre programul corect de somn arata faptul ca petrecand 8 ore in pat noaptea, ajutam antidepresivele sa lucreze mai eficient.
In perioada administrarii medicamentelor de tratat depresia, 63% dintre cei care au petrecut 8 ore in pat noaptea au observat imbunatatiri ale simptomelor.
Dupa un somn de doar 6 ore, insa, doar la o treime s-au vazut imbunatatiri.
Raspunsul antidepresiv a fost, de asemenea, mai rapid pentru cei care au dormit 8 ore, fata de cei care au dormit doar 6 ore.
Concluziile provin dintr-un studiu publicat in revista “The Journal of Clinical Psychiatry” (Arendt et al., 2016), de la care cercetatorii au asteptat exact opusul.
Studiile anterioare au aratat faptul ca restrictionarea programului de somn la doar 4 sau 5 ore imbunatateste eficacitatea antidepresivelor.
Profesorul J. Todd Arnedt, cel care a condus cercetarea, a declarat:
“Desi am prezis ca grupul cu timpul restrictionat de somn ar avea un raspuns mai bun, pe baza cercetarii anterioare referitoare la privarea de somn in depresie, am descoperit de fapt opusul.
Acesta este primul studiu care demonstreaza ca un somn adecvat poate accelera si spori raspunsul la tratamentul antidepresiv, insa este necesara o cercetare mai amanuntita”.
Participantii la studiu au gasit ca este foarte dificil sa se trezeasca mai devreme, pentru a dormi doar 6 ore. De obicei, ei au reusit sa se trezeasca doar cu o ora mai devreme, mai degraba decat cu doua ore mai devreme.
Profesorul Arnedt a mai spus:
“Chiar daca somnul de 6 ore a dat rezultate mai bune in ceea ce priveste raspunsul la tratament, ar fi putin probabil ca pacientii sa urmeze o recomandare clinica, de a petrece doar 6 ore in pat in timpul primelor doua saptamani de tratament antidepresiv.
De aceea, aceasta strategie nu este practica pentru punerea in aplicare in conditii de ambulatoriu”.
Cel mai simplu sfat in acest stadiu pentru persoanele care iau antidepresive este de a avea programul corect de somn, adica acela de a dormi 8 ore, daca este posibil.
Iar ultimul sfat in ceea ce priveste programul corect de somn este ca acesta ar putea fi usor adaptat la ritmul cicardian al individului.
In cele din urma, se doreste sa se identifice combinatii intre somn si tratamentele cicardiene, care sunt in mod independent eficiente in cazul depresiei si care pot fi utilizate practic si in conditii de siguranta, atat in spital cat si in ambulatoriu.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.