Un om normal își petrece aproape o treime din viață dormind. Cu toate acestea, între 10-20% din populația României are un somn problematic.
Dacă ești și tu certat cu Moș Ene, iată care ar putea să fie cauza: gena ADRB1.
Ce este gena ADRB1?
ADRB1 este o nouă variantă genetică rară, care afectează cantitatea de somn de care are nevoie corpul.
Așadar, persoanele care moștenesc această genă pot să funcționeze în mod optim cu doar 6 ore de somn, sau chiar mai puțin. În mod normal, majoritatea persoanelor au nevoie de 8 ore de somn. 30% dintre adulți suferă de insomnie la un moment dat în viața lor.
Îți sună bine? În realitate situația stă puțin diferit!
Conform unor studii conduse în 2017, ADRB1, afectează și calitatea somnului, nu doar durata. Multe persoane care prezintă această mutație suferă de un somn tulburat și nu reușesc să intre în somnul REM (somnul adânc).
Ba chiar mai mult, se consideră că această genă are legătură cu anumite condiții cum ar fi depresia, stări de bipolaritate sau chiar afecțiuni ale sistemului cardiovascular.
Ei bine, deși studiile sunt recente, s-a constatat că ADRB1 s-ar putea să aibă o importanță semnificativă pentru calitatea somnului.
Cu cât reușim să avansăm în studiile despre mutație, cu atât persoanele care prezintă gena ar putea scăpa de problemele cu somnul.
Multe dintre persoanele care prezintă această genă pot ajunge la insomnie sau să folosească pastile pentru somn.
Cu toate acestea…
…motivele de natură genetică sunt doar o mică parte dintre factorii care afectează somnul. Alți factori ar putea fi stilul de viață, alte condiții de sănătate sau evenimentele prin care trecem în anumite etape ale vieții.
Spre exemplu, există situații în care anumite pastile pentru somn ar putea să fie chiar benefice. În special dacă îți dorești să îți recapeți programul de somn, însă nu poți pe cont propriu.
Acestea fiind spuse, este necesar să înțelegem exact modul în care gena ADRB1 afectează somnul. Informațiile obținute în urma studiilor pot duce la îmbunătățirea nivelului de viață al persoanelor care prezintă această mutație.
În urma unor rezultate clare, specialiștii ar putea face recomandări pentru ameliorarea calității somnului. Dacă este cazul, pot chiar să îndrume pacienții spre terapie cognitivă pentru cazuri de insomnie.
De ce este important somnul?
Ei bine, somnul (în special etapa REM) este vital din mai multe motive:
a) Sănătate fizică: somnul este necesar pentru sistemul nostru imunitar, precum și pentru reglarea metabolismului sau a presiunii arteriale.
b) Sănătate psihică: unul dintre beneficiile pe care le are somnul asupra sănătății psihice este îmbunătățire memoriei. Acesta ajută concentrarea și funcțiile cognitive.
c) Productivitate: lipsa somnului duce la oboseală, energie scăzută și performanță redusă.
După câte poți observa, nu ar trebui să te simți vinovat că mergi la somn devreme. Există persoane care ajung să sufere fiindcă nu își respectă nevoile corpului. Și mai există persoane care suferă de insomnie sau care au nevoie de pastile pentru somn.
Poți, deci, funcționa cu 4-5 ore de somn pe noapte?
Răspunsul scurt ar fi: NU.
Dacă îți dorești obiceiuri sustenabile, care să te mențină sănătos și în formă, ai nevoie de 7-8 ore de somn pe noapte. În diferite stadii ale vieții poți să reziști cu puține ore de somn (de exemplu, părinții de nou-născuți) însă corpul tău va resimți oboseala.
Dacă poți să alegi, specialiștii recomandă un orar stabil de somn, astfel încât sănătatea ta să nu sufere pe termen lung. Nu uita că este indicat să dormi între orele 22:00-06:00, pentru ca ritmul tău circadian (sau ceasul biologic) să nu se deregleze.
În funcție de caz, totuși, poți să deviezi ușor de la acest program. Important este ca numărul de ore să fie mai mare de 4-5, și să fie la un program relativ normal.
La o primă vedere ai putea să te simți entuziasmat că reziști cu puține ore de somn și că ai timp să faci mai multe lucruri. Nu uita, totuși, că sănătatea ta este mai importantă. Stabilește un program sănătos de somn (pe cât posibil) și vei observa că multe dintre celelalte aspecte ale vieții tale se vor așeza la locul lor.
ID Therapy Bespoke Treatment Center este primul centru din România care ofera solutii terapeutice personalizate calate pe nevoi unice, individuale. Printre serviciile oferite se numără: Psihoterapie, Terapie de Cuplu Gottman, Terapii Virtuale pentru Fobii și Adictii.
Adițional, Centrul oferă și Psihiatrie și Pshihoterapie Individuala.
Dacă te confrunți cu nopți de insomnie sau dacă ai mai terminat o cutie cu pastile pentru somn, poate că ajutorul unui specialist ți-ar folosi mai mult.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.