O noua cercetare arata faptul ca schimbarea posturii corpului are efecte benefice in ameliorarea unora dintre simptomele depresiei.
Postura corecta, dreapta, i-a facut pe oameni mai putin axati pe ei insisi, mai entuziasti si le-a oferit o stare de spirit mai buna. O simpla corectie a felului in care stam pe scaun, de exemplu, ne poate ajuta sa fim mai increzatori, mai siguri pe noi si sa combatem mai eficient simptomele depresiei.
In aceasta cercetare, 61 de persoane au fost rugate sa tina un discurs de 5 minute stand asezati pe scaun. Unii au fost rugati sa stea drept, in timp ce altora nu li s-a dat nicio indicatie.
Autorii studiului, publicat in revista „Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry” (Wilkes et al., 2017), au afirmat ca: „Persoanele din grupul cu postura corecta au raportat o stare de spirit mai buna, oboseala mai mica, au vorbit mai mult, comparativ cu grupul a carei postura a fost una incorecta”.
Semnificatia folosirii de un numar mai mare de ori a pronumelor „eu” si „mine” este ca oamenii care sunt deprimati tind sa se concentreze mai mult pe ei insisi. In schimb, un semn al nivelului scazut de depresie este faptul ca oamenii se concentreaza mai putin pe ei insisi.
Mintea depinde de corp
O postura corecta, dreapta, de exemplu, poate ajuta la contracararea oboselii la persoanele cu o lipsa de somn constanta.
In cazul unor operatii laparoscopice, daca s-a intervenit pentru a se imbunatatii postura, a fost redusa considerabil oboseala postoperatorie.
Cercetarea este recenta si face parte din categoria numita „embodied cognition”, care se traduce prin faptul ca noi gandim cu trupurile noastre in aceeasi masura in care gandim cu mintea.
Acesta nu este primul studiu care descopera faptul ca postura corecta, dreapta, imbunatateste starea de spirit si ajuta in lupta mai eficienta cu simptomele depresiei. Oamenii care au o postura dreapta, si nu cocosata, au o stare de spirit mai buna, o stima de sine mai mare si multe alte beneficii, printre care si imbunatatirea memoriei.
Participantii la acest studiu, care au adoptat postura corecta, s-au simtit mai entuziasti, mai puternici si au avut o mai mare stima de sine, in timp ce restul s-au simtit mai fricosi, mai ostili, cu o stare mai mare de nervozitate, pasivi, plictisiti, somnorosi si lenti.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.