Din pacate, pentru aproximativ jumatate dintre pacientii cu depresie, primul tratament antidepresiv prescris nu functioneaza.
In plus, aproximativ o treime dintre pacienti nu raspund la nici un fel de medicamente (desi terapiile psihologice ar putea fi utile).
In prezent, singura modalitate de a sti daca primul tratament antidepresiv functioneaza este sa il incercati si sa vedeti ce se intampla. Aceasta inseamna ca multi oameni care sufera de depresie trebuie sa astepte in jur de trei luni pentru a vedea daca medicamentele functioneaza sau nu.
Daca acestea nu au efect, persoanele depresive vor mai astepta un timp pana ce este gandita o alta forma de medicatie.
Un tratament antidepresiv personalizat
Acum, insa, oamenii de stiinta au descoperit ca unele persoane care prezinta anumiti markeri specifici in sangele lor nu vor raspunde la un tratament antidepresiv obisnuit.
Profesorul Carmine Pariante, care a condus studiul publicat in revista Neuropsychopharmacology (Catteneo et al., 2016), a declarat: “Aceasta este prima data cand a fost utilizat un test de sange pentru a prezice cu exactitate raspunsul la o serie de antidepresive prescrise frecvent.”
La studiu au participat doua grupuri clinice independente de pacienti cu depresie.
Rezultatele obtinute confirma si extind dovezile ca gradul ridicat de inflamatie induce o forma mai severa de depresie, cu o probabilitate mai mica de a raspunde la un tratament antidepresiv comun.
Acest studiu poate ajuta la furnizarea unui tratament antidepresiv personalizat inca de la primele semne ale aparitiei depresiei.
Testul de sange se concentreaza asupra a doua tipuri diferite de biomarkeri care masoara gradul de inflamatie din sange. Pacientii ai caror biomarkeri sanguini au fost peste un anumit nivel au avut o sansa de 100% de a nu raspunde la cel mai frecvent tip de medicamente antidepresive.
Acest studiu ofera o abordare adecvata clinic pentru personalizarea terapiei antidepresive – pacientii care au inflamatia in sange peste un anumit prag ar putea fi indreptati spre strategii antidepresive mai complexe, inclusiv adaugarea altor tipuri de antidepresive sau medicamente antiinflamatoare.
Este foarte important acum sa fie realizat un studiu clinic care sa compare practica clinica actuala de prescriptie antidepresiva, bazata pe incercare si pe eroare, cu noua abordare a psihiatriei personalizate, in care planul de tratament antidepresiv este condus de testul de sange.
Sursa: http://www.spring.org.uk