Nici deprimat, nici fericit? Exista un nume pentru acel ”meah” pe care il simtiti: se numeste LANCEZIRE (e.g.languished)
Copilul mijlociu neglijat al sanatatii mintale va poate estompa motivatia si concentrarea – si poate fi emotia dominanta a anului 2021!
La inceput, nu am recunoscut simptomele pe care le aveam cu totii in comun. Prietenii mei au mentionat ca au probleme cu concentrarea. Colegii au raportat ca, chiar si cu vaccinuri la orizont, nu au fost deloc prea incantati de 2021.
Un membru al familiei mele a stat zilele trecute pana noaptea tarziu sa urmareasca din nou „Matrix”, chiar daca stie filmul pe de rost. Iar eu, in loc sa sar din pat ca de obicei la 6 – 6 jumate dimineata, stateam acolo pana la 8-9, butonand telefonul si dand scroll pe Instagram continuu.
Nu pot spune ca a fost un burnout – inca mai aveam energie. Nu era depresie – nu ne simteam niciunul fara speranta. Ne-am simtit oarecum fericiti si fara scop. Se pare ca exista un nume pentru asta: lancezeala.
Limbajul face referire la un sentiment de stagnare si vid.
Pe masura ce oamenii de stiinta si medicii lucreaza pentru a trata si vindeca simptomele fizice ale Covidului, multi oameni se lupta cu distanta emotionala a pandemiei. Ne-a lovit pe unii dintre noi nepregatiti, pe masura ce frica intensa si durerea de anul trecut au disparut.
In primele zile incerte ale pandemiei, este posibil ca sistemul de detectare a amenintarilor creierului dvs. – numit amigdala – sa fi fost in alerta maxima pentru lupta sau fuga. Pe masura ce ati aflat ca, spre exemplu, mastile ne ajuta sa ne protejam, probabil ati dezvoltat rutine care va usurau sentimentul de frica. Dar pandemia s-a prelungit, iar starea acuta de angoasa a cedat locul unei afectiuni cronice de lancezire.
In psihologie, ne gandim la sanatatea mintala pe un spectru de la depresie la inflorire. Inflorirea este varful bunastarii: aveti un puternic simt al semnificatiei, stapanirii de sine si al importantei pentru ceilalti. Depresia este valea rautatii: te simti descurajat, epuizat si lipsit de valoare.
Lancezirea este copilul mijlociu neglijat al sanatatii mintale. Este golul dintre depresie si inflorire – absenta bunastarii. Nu aveti simptome de boli mintale, dar nici nu sunteti imaginea sanatatii mintale. Nu functionati la capacitate maxima. Va este impiedicata motivatia, intrerupta capacitatea de concentrare si se tripleaza sansele ca veti reduce orele de munca. Se pare ca este mai frecventa decat depresia majora si, in anumite privinte, poate fi un factor de risc mai mare pentru boli mintale.
Termenul a fost inventat de un sociolog pe nume Corey Keyes, care a fost surprins de faptul ca multi oameni care nu erau neaparat deprimati, nici nu prosperau.
Cercetarile sale sugereaza ca persoanele cu cea mai mare probabilitate de a suferi depresie majora si tulburari de anxietate in urmatorul deceniu nu sunt cele cu aceste simptome astazi.
Acestia sunt oamenii care lancezesc chiar acum. Si noi dovezi ale persoanelor din domeniul sanatatii pandemice din Italia arata ca cei care sufereau in primavara anului 2020 aveau de trei ori mai multe sanse decat colegii lor sa fie diagnosticati cu tulburare de stres post-traumatic.
O parte a pericolului asociat cu aceasta stare consta in faptul ca, atunci cand suferiti de o anumita afectiune medicala, s-ar putea sa nu observati diminuarea bucuriei sau diminuarea simptomelor de depresie, deoarece sunteti obisnuiti cu aceasta stare de lancezire si, ati putea considera, ca este ceva normal.
Un nume pentru ceea ce simtiti
Psihologii au constatat ca una dintre cele mai bune strategii pentru gestionarea emotiilor este sa le numim. Primavara trecuta, in timpul durerii acute a pandemiei, cel mai viral post din istoria Harvard Business Review a fost un articol care descrie disconfortul nostru colectiv, drept durere. Impreuna cu pierderea celor dragi, plangeam pierderea normalitatii. Era o stare de „Jale”. Articolul ne-a oferit un vocabular familiar pentru a intelege ceea ce se simtea ca o experienta necunoscuta. Desi nu ne mai confruntasem cu o pandemie inainte, majoritatea dintre noi se confruntasera cu pierderi. Ne-a ajutat sa cristalizam lectii din propria noastra rezistenta din trecut – si sa castigam incredere in capacitatea noastra de a face fata adversitatii prezente.
Mai avem inca multe de invatat, dar numirea acestei stari ar putea fi un prim pas. Ar putea ajuta la dezaburirea viziunii noastre, oferindu-ne o viziune mai clara spre ceea ce fusese o experienta neclara. Ne-ar putea reaminti ca nu suntem singuri: lancezirea este comuna si apare la multi alti oameni.
Si ne-ar putea oferi un raspuns acceptabil din punct de vedere social la „Ce mai faci?”
In loc sa spui „Super!” sau „Bine”, imaginati-va daca am raspunde: „Sincer, am o stare de lancezire”. Ar putea fi o briza de aer racoritoare pentru pozitivitatea toxica – acea presiune in mod esential americana pentru a fi optimisti in orice moment.
Cand adaugati acest cuvant in lexicul dvs., incepeti sa observati totul in jur mult mai clar.
Un antidot pentru a o gestiona
Deci, ce putem face in legatura cu asta? Un concept numit „flow” poate fi un antidot pentru a face aceasta stare sa se simta mai bine. Flow-ul este acea stare de absorbtie intr-o provocare semnificativa sau intr-o sarcina importanta, in care simtul timpului, al locului si al sinelui se evapora. In primele zile ale pandemiei, cel mai bun predictor al bunastarii nu era optimismul sau atentia – era flow-ul.
Oamenii care s-au scufundat mai mult in proiectele lor au reusit sa evite lancezirea si starea de ”Meh” si si-au mentinut fericirea prepandemica.
Asadar, in ce proiect vei intra in flow?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania