Persoanele nevrotice pot beneficia de pe urma acestui grup de alimente zilnice comune, in combinatie cu exercitiile fizice sustinute. Astfel, cei care consuma mai multe alimente fermentate au o anxietate sociala mai scazuta, a constatat un studiu din 2015.
Alimentele fermentate care fac parte din dieta occidentala includ laptele, branza, iaurtul si painea.
Acestea conțin probiotice, care se afla probabil in spatele acestui beneficiu. Profesorul Matthew Hilimire, unul dintre autorii studiului publicat in revista “Psychiatry Research” (Hilimire et al., 2015):
“Este posibil ca probioticele din alimentele fermentate sa schimbe in mod favorabil mediul in intestin, iar schimbarile de la nivelul intestinului la randul lor sa influenteze anxietatea sociala. E absolut fascinant faptul ca microorganismele din intestinul tau iti pot influenta mintea”.
Studiul a presupus ca cei aproximativ 700 de adulti tineri implicati in acesta sa urmareasca timp de peste o luna ceea ce au consumat zilnic.
Cercetatorii au verificat si cat de mult exercitiu fizic au facut si ce alimente au mancat acestia.
Dr. DeVylder: “Principala constatare a fost ca persoanele care au consumat mai multe alimente fermentate au avut un nivel mai redus de anxietate sociala, insa aceste rezultate au fost calificate in contextul nevrozei. Asta inseamna ca reactia de reducere a anxietatii sociale a fost mai puternica in randul persoanelor care aveau un nivel ridicat de nevroza”.
De asemenea, studiul a constatat faptul ca, cu cat oamenii au efectuat mai mult exercitiu fizic, cu atat anxietatea lor sociala a fost mai mica. Dr. DeVylder: “Acest lucru ar putea sugera ca terapiile traditionale (cum ar fi medicamentele, psihoterapia sau o combinatie a celor doua) pot fi ajutate de modificarile dietetice si exercitiile fizice”.
Studiu a aratat ca adultii tineri care sunt predispusi la anxietate se simt mult mai bine daca consuma in mod frecvent alimente fermentate care contin probiotice.