Cercetarea arata ca aceasta tehnica terapeutica ii poate ajuta intr-adevar pe oamenii depresivi. Un studiu nou in aceasta privinta arata faptul ca tehnica numita „interogatoriu socratic” ii poate ajuta pe oamenii depresivi sa-si revina din aceasta stare.
Interogatoriul socratic este folosit de multi terapeuti pentru a-i ajuta pe oamenii depresivi sa descopere noi perspective asupra lor si asupra lumii inconjuratoare. Unul dintre autorii acestui studiu, Justin Braun, a declarat:”Persoanele care sufera de depresie pot fi blocate intr-un mod negativ de gandire. Interogatoriul socratic ii ajuta pe pacienti sa examineze validitatea gandurilor lor negative si astfel sa obtina o perspectiva mai larga, mai realista.”
Interogatoriul socratic difera de un interogatoriu „normal” axandu-se asupra problemelor si preocuparilor fundamentale. De exemplu, in cazul in care un pacient simte ca viata lui este un esec din cauza divortului, terapeutul ar putea sa intrebe:
- Divortul este considerat un esec de catre toti cei care l-au experimentat?
- Te poti gandi la cineva pentru care acest lucru nu este adevarat?
- Cum pentru tine „a fi divortat” pare sa se traduca prin „a fi un esec” ca si persoana?
- Ce dovezi exista ca ai reusit si, prin urmare, nu a fost „un esec total”?
Un alt autor al studiului, Dr. Daniel Strunk, a declarat:”Am constatat ca interogatoriul socratic a fost predictiv in ceea ce priveste imbunatatirea simptomelor descrise mai sus, dincolo de relatia terapeutica – variabila care a fost cea mai examinata in studiile anterioare.”
Studiul a implicat 55 de pacienti care au fost pe terapie cognitiva o durata de peste 16 saptamani. Sesiunile au fost inregistrate si cercetatorii au examinat cat de mult a fost folosit interogatoriul socratic de catre fiecare terapeut. Acestia au descoperit ca folosirea mai deasa a interogatoriului socratic a dus la imbunatatiri mai mari ale simptomelor la oamenii depresivi.
Justin Braun a explicat modul in care interogatoriul socratic poate ajuta:”Pacientii invata acest proces, de a-si pune singuri intrebari si de a fi sceptici in privinta propriilor ganduri negative. Atunci cand fac acest lucru, ei tind sa observe o reducere semnificativa a simptomelor depresive.”