Stiai ca hormonii si anxietatea sunt extrem de legati? Cand nivelul hormonilor este mult prea ridicat sau mult prea scazut, acest lucru poate influenta neurotransmitatorii (neurotransmitatorii sunt definiti ca mesageri chimici ai organismului. Acestia sunt moleculele folosite de sistemul nervos pentru a transmite mesaje intre neuroni sau de la neuroni la muschi), rezultand in probleme, precum anxietate.
Persoanele care se confrunta cu anxietatea sociala pot descoperi ca nivelurile anumitor hormoni sunt extrem de legate de anxietatea sociala.
Hormonii care pot sa creasca anxietatea sociala
Exista trei categorii de hormoni care iti pot influenta anxietatea sociala: hormonii de stres, hormonii sexuali si hormonii tiroidieni. Constientizarea modului in care acesti hormoni iti afecteaza corpul si mintea este primul pas pentru gestionarea impactului hormonilor asupra nivelurilor tale de anxietate.
Hormoni de stres (adrenalina, cortizol)
Hormonii de stres sunt eliberati in situatii in care simti ca ai scapat controlul, cand esti coplesit sau in cazuri de anxietate severa (cum ar fi in timpul raspunsului lupta sau fuga), care iti poate creste anxietatea sociala. Cand intampini o situatie sociala, corpul raspunde eliberand hormoni precum adrenalina si cortizolul pentru a te ajuta sa faci fata amenintarii si sa te pregateasca pentru actiune.
Cu toate acestea, in fata niciunei amenintari fizice efective, nivelurile in exces ale acestor hormoni te pot anxieta, pana in punctul in care poti experimenta un atac de panica sau senzatia de a fugi cat mai rapid din situatie. Acest lucru devine un ciclu vicios: hormonii provoaca anxietate, anxietatea determina eliberarea mai multor hormoni si asa mai departe.