Stiai ca hormonii si anxietatea sunt extrem de legati? Cand nivelul hormonilor este mult prea ridicat sau mult prea scazut, acest lucru poate influenta neurotransmitatorii (neurotransmitatorii sunt definiti ca mesageri chimici ai organismului. Acestia sunt moleculele folosite de sistemul nervos pentru a transmite mesaje intre neuroni sau de la neuroni la muschi), rezultand in probleme, precum anxietate.
Persoanele care se confrunta cu anxietatea sociala pot descoperi ca nivelurile anumitor hormoni sunt extrem de legate de anxietatea sociala.
Hormonii care pot sa creasca anxietatea sociala
Exista trei categorii de hormoni care iti pot influenta anxietatea sociala: hormonii de stres, hormonii sexuali si hormonii tiroidieni. Constientizarea modului in care acesti hormoni iti afecteaza corpul si mintea este primul pas pentru gestionarea impactului hormonilor asupra nivelurilor tale de anxietate.
Hormoni de stres (adrenalina, cortizol)
Hormonii de stres sunt eliberati in situatii in care simti ca ai scapat controlul, cand esti coplesit sau in cazuri de anxietate severa (cum ar fi in timpul raspunsului lupta sau fuga), care iti poate creste anxietatea sociala. Cand intampini o situatie sociala, corpul raspunde eliberand hormoni precum adrenalina si cortizolul pentru a te ajuta sa faci fata amenintarii si sa te pregateasca pentru actiune.
Cu toate acestea, in fata niciunei amenintari fizice efective, nivelurile in exces ale acestor hormoni te pot anxieta, pana in punctul in care poti experimenta un atac de panica sau senzatia de a fugi cat mai rapid din situatie. Acest lucru devine un ciclu vicios: hormonii provoaca anxietate, anxietatea determina eliberarea mai multor hormoni si asa mai departe.
Hormoni sexuali (testosteron, estrogen)
Hormonii sexuali pot juca, de asemenea un rol in cata anxietate resimtim. Prea putin testosteron a fost legat de anxietatea crescuta, in timp ce hormonii sexuali feminini, cum ar fi estrogenul, pot fi, de asemenea, legati de anumite simptome ale anxietatii. Acesta este motivul pentru care anxietatea creste adesea in perioadele de schimbare hormonala, cum ar fi in perioada pubertatii, in anumite perioade ale ciclului menstrual la femei si in timpul menopauzei la femei.
Hormoni tiroidieni
In cele din urma, exista un al treilea tip de hormon care poate influenta anxietatea: hormonii tiroidieni.
O tiroida hiperactiva poate crea anxietate sub forma de simptome fizice, cum ar fi cresterea ritmului cardiac, palpitatii, agitatii si transpiratie crescuta. Daca traim cu o afectiune tiroidiana, acest lucru ne poate agrava anxietatea sociala.
Hormoni care scad anxietatea sociala
Daca credeai ca hormonii au doar benefici negative, iti spun ca nu! Exista de fapt cateva modalitati prin care anumite niveluri de hormoni pot ajuta la reducerea anxietatii.
Testosteronul
La fel cum prea putin testosteron poate creste anxietatea sociala, cresterea testosteronului poate ajuta la reducerea acesteia. Intr-adevar, in general, studiile arata ca barbatii au jumatate din rata raportata a tulburarilor de anxietate fata de femei; acest lucru poate fi partial datorat rolului testosteronului in nivelurile de anxietate.
Testosteronul reduce activitatea amigdalei, care este structura creierului legata de frica si care initiaza reactia de lupta sau fuga. Cresterea testosteronului inseamna ca lucram cu o amigdala care raspunde mai mult ca o persoana fara tulburare de anxietate.
Estrogenul
S-a dovedit ca estrogenul gestioneaza raspunsul de frica la femei. Mai exact, cercetarile au aratat ca femeile aflate intr-o situatie de gestionare a fricii, se descurca mai bine atunci cand nivelul de estrogen din sangele lor este mai mare.
Ca femeie, este posibil sa fi observat, de asemenea, ca abilitatea ta de a te simti calma si relaxata este mai buna in anumite puncte din ciclul menstrual. Acest lucru se intampla din cauza unui nivel mai crescut al estrogenului.
Oxitocina
Probabil ati auzit de hormonul „dragostei”, oxitocina. Este cunoscut sub numele de hormonul dragostei, deoarece este eliberat in timpul contactului cu o persoana iubita. In ceea ce priveste relatia sa cu sanatatea mintala, oxitocina are un efect anti-anxiolitic si poate ajuta in ameliorarea anxietatii sociale. Cercetarile arata ca oxitocina ajuta la relaxarea, increderea si stabilitatea noastra, toate acestea facilitand gestionarea situatiilor sociale.
Sunt in desfasurare studii privind rolul oxitocinei si modul in care poate fi utilizat in tratamentul deficientelor sociale (inclusiv in implicatiile sociale ale autismului).
Vasopresina
Unii cercetatori considera ca trebuie gasit un echilibru intre oxitocina si vasopresina pentru o functionare sociala optima. Vasopresina este in special legata de comportamentul social, motivatia sexuala, conectarea cu partenerul si raspunsurile materne la stres.
Ce putem face pentru a gestiona hormonii si anxietatea sociala?
Ceea ce NU este de ajutor este auto-medicatia! Nu lua medicamente hormonale fara prescriptia medicului si fara recomandarea acestuia!
Incearca sa eviti „remediile” temporare, cum ar fi zaharul, alcoolul, tigarile sau alte substante care ofera o crestere hormonala rapida, dar nu rezolva problema anxietatii pe termen lung.
Mai jos sunt patru lucruri pe care le poti face!
Iti poti creste in mod natural testosteronul si oxitocina!
Creste nivelul testosteronul facand urmatoarele:
Exercitii fizice regulate
Diete echilibrate
Reducerea la minimum a stresului
Poti lua multivitamine
Dormi suficient in fiecare noapte
Creste nivelul oxitocinei facand urmatoarele:
Ia in brate persoana iubita
Asculta cu atentie cand vorbesc ceilalti
Fii generos fata de ceilalti (ofera cadouri)
Incerca meditatia „metta”, care este o meditatie menita sa inspire dragoste si bunatate fata de ceilalti
Joaca-te cu un caine sau o pisica
Foloseste tehnici de terapie cognitiv-comportamentala (CBT) pentru a invata noi modele de reactie la anxietate. In timp, caile neuronale din creierul tau se vor schimba, ceea ce va ajuta la reducerea raspunsurilor anxioase la situatii stresante.
Daca ai o afectiune tiroidiana care iti poate afecta nivelul de anxietate, discuta cu medicul tau despre legatura dintre tiroida si anxietate si cum le poti gestiona pe ambele.
In cazul femeilor, afla cum variaza hormonii de-a lungul vietii si pe parcursul unei luni si cum pot influenta anxietatea. Daca stii cum te pot afecta hormonii, te poti raporta sanatos la reactiile anxioase: „Aceasta situatie nu imi provoaca anxietatea; corpul meu reactioneaza la schimbarea hormonilor”, ceea ce te poate ajuta sa accepti sentimentele anxioase.
Surse:
- van Honk J, Bos PA, Terburg D, Heany S, Stein DJ. Neuroendocrine models of social anxiety disorder. Dialogues Clin Neurosci. 2015;17(3):287–293.
- Ranabir S, Reetu K. Stress and hormones. Indian J Endocrinol Metab. 2011;15(1):18–22. doi:10.4103/2230-8210.77573
- Neumann ID, Slattery DA. Oxytocin in general anxiety and social fear: A translational approach. Biol Psychiatry. 2016;Feb 1;79(3):213–21. doi:10.1016/j.biopsych.2015.06.004
- Harvard Gazette. Estrogen and female anxiety. 2012.
- Ferree NK, Wheeler M, Cahill L. The influence of emergency contraception on post-traumatic stress symptoms following sexual assault. J Forensic Nurs. 2012;8(3):122-30. doi:10.1111/j.1939-3938.2012.01134.x
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.