Fobiile sunt frici irationale legate de obiecte specifice sau situatii specifice. Daca experimentezi atichifobie, ai o teama irationala si persistenta de a nu esua.
Frica de esec poate face parte dintr-o alta tulburare, tulburarea de anxietate sau tulburarea de alimentatie. De asemenea, te mai poti confrunta cu teama de esec daca esti o persoana perfectionista.
Care pot fi simptomele acestei fobii?
Nu toata lumea experimenteaza acest tip de fobie in acelasi mod. Severitatea acestei fobii poate sa varieze de la moderata la extrema. Fobiile precum atichifobia pot fi atat de severe, incat te pot paraliza complet, fiindu-ti extrem de greu sa gestionezi sarcinile de la scoala, de la locul de munca sau de acasa. Ai putea chiar sa ratezi anumite oportunitati in viata, atat personale, cat si profesionale.
Alte simptome pe care le poti experimenta sunt similare si altor fobii. Aceste simptome poti fi atat fizice, cat si emotionale si poti fi declansate atunci cand te gandesti la situatii in care ai putea esua. In anumite cazuri, simptomele pot sa apara fara nicio explicatie.
Simptomele fizice poti fi:
Dificultate in respiratie
Batai ale inimii extrem de rapide
Durere in piept
Tremurat
Privire incetosata
Probleme digestive
Transpirat
Simptomele emotionale pot fi urmatoarele:
Sentiment intens de panica si anxietate
Nevoie exagerata de a iesi din situatia care produce frica
Sentiment de detasare de propria persoana
Sentiment de pierdere a controlului intr-o situatie
Ganduri legate de moarte
Sentiment general de slabiciune in fata fricii
Auto-handicapul poate fi un alt lucru care se poate intampla atunci cand ai frica de esec. Acest lucru inseamna ca iti e atat de frica sa nu esuezi, incat iti sabotezi toate eforturile. Un exemplu ar putea fi sa nu incepi un proiect mare la facultate din frica de esec. Ideea din spatele acestui exemplu este ca e mai bine sa esuezi prin a nu incerca, decat sa esuezi incercand si consumand energie.
Factori de risc
Poate fi dificil de inteles de ce experimentezi frica de esec. Exista mai multi factori de risc asociati cu dezvoltarea fobiei.
In general, ai putea fi mai predispus la dezvoltarea atichifobiei daca:
Ai experiente trecute in care ai esuat, mai ales daca acele experiente au fost traumatice sau au avut consecinte importante, precum pierderea unui job important.
Ai invatat sa iti fie frica de esec prin diferite situatii
Esti perfectionist
Exista si posibilitatea sa fie un comportament invatat. Asadar, daca ai vazut pe cineva caruia ii este frica de esec, ar fi putut sa contribuie la frica ta de esec. Acest mecanism se numeste “experienta de invatare prin observatie”. De exemplu, daca ai crescut langa o persoana care avea frica excesiva de esec, esti mult mai predispus sa fi invatat acest comportament si tu acum sa ai frica de esec la randul tau.
Ai putea sa dezvolti aceasta frica si dupa ce auzi experienta unei alte persoane cu frica de esec. Acest mecanism este numit “invatare informationala”.
Anumite persoane pot fi mai susceptibile la frici din cauza factorilor genetici. Nu se stiu prea multe lucruri in legatura cu fobiile si genele, dar studiile arata ca exista anumite schimbari biologice la nivelul creierului si in corp ca raspuns la stimulii de frica.
Fobiile specifice precum atichifobia pot afecta atat copiii cat si adultii. In principiu, studiile arata ca atichifobia este mai frecventa la copiii cu varste peste 7 ani, care experimenteaza frica de a avea esec la sarcinile legate de scoala si la scoala, in general.
Cum se diagnosticheaza atichifobia?
Daca frica ta de esec este atat de severa incat a inceput sa iti impacteze viata de zi cu zi, este posibil sa ai atichifobie. Un specialist in sanatate mintala te poate ajuta sa diagnostichezi fobia sa iti poate sugera un plan de tratament.
La programarea la consult, specialistul iti poate pune cateva intrebari in legatura cu simptomele pe care le experimentezi.
Pentru a fi diagnosticat cu fobie, simptomele specifice ar trebui sa fie prezente timp de 6 luni sau mai mult.
Alte criterii pot fi:
Anticipare excesiva a situatiilor care prezinta frica
Raspuns de frica imediat sau atac de panica in situatiile in care iti este frica
Constientizarea faptului ca frica este severa si irationala
Evitarea situatiilor care pot veni cu anxietate
Care este tratamentul recomandat?
Tratamentul pentru fobii precum atichifobia este individualizat pentru fiecare persoana. In general, principalul obiectiv al tratamentului este de a imbunatati calitatea vietii. Daca ai mai multe fobii, medicul le va trata probabil pe rand.
Optiunile de tratament pot include una sau o combinatie dintre urmatoarele:
Psihoterapie
Medicul tau te poate trimite la un profesionist in sanatate mintala pentru psihoterapie. Terapia expunerii presupune o expunere treptata, dar repetata, la lucrurile de care te temi, in speranta de a-ti schimba raspunsul la acele situatii. Terapia cognitiv-comportamentala (CBT) implica expunere si alte instrumente care te vor ajuta sa faci fata fricii de esec.
Medicamente
Psihoterapia este adesea eficienta in sine, dar exista si medicamente care te pot ajuta. Medicamentele sunt utilizate in general ca solutie pe termen scurt pentru anxietate si panica legate de situatii specifice.
In cazul atichifobiei, se pot lua medicamente inainte de a vorbi in public sau inainte de o intalnire importanta. Sedativele reduc anxietatea, astfel incat sa te relaxezi.
Modificarea stilului de viata
Invatarea diferitelor exercitii de mindfulness te poate ajuta sa faci fata anxietatii sau evitarii legate de frica de esec. Tehnicile de relaxare, precum respiratia profunda sau yoga, pot fi de asemenea eficiente. Exercitarea lor periodica este un bun mod de a-ti gestiona anxietatea pe termen lung.
Daca si tu te confrunti cu atichifobia si nu o poti gestiona de unul singur, apeleaza la un specialist! Specialistii nostri te pot ajuta atat in identificarea fobiei, cat si in planificarea unui tratament eficient si rapid de gestionare a acesteia.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.