3 motive dovedite științific pentru care ar trebui să fii mai pozitiv
Creierul tău este un mușchi și îl poți antrena: Un articol despre efectele gândirii pozitive asupra comportamentului tău.
Este pozitivitatea doar o iluzie? Uneori poate părea așa, mai ales atunci când te lupți cu depresia sau anxietatea. Dar știința sugerează contrariul.
Cercetările arată că gândurile pozitive pot ajuta, de fapt, la ameliorarea simptomelor legate de bolile mintale, în special cele legate de tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea.
De ce gândurile pozitive joacă un rol atât de important?
Gândurile pozitive au puterea de a schimba structura creierului.
Gândiți-vă la pozitivitate ca la un antrenament pentru creierul dumneavoastră. Antrenându-vă să alegeți gânduri pozitive, mai ales atunci când vi se pare greu sau nefiresc să faceți acest lucru, creați noi căi neuronale care, în cele din urmă, vă ajută să alungați gândurile intruzive.
Acest lucru se datorează faptului că de fapt creierul nostru este conceput pentru a crea obișnuințe: Cu cât exersăm mai mult să gândim într-un anumit fel, cu atât mai probabil că vom continua să gândim în acel fel.
Vestea bună este că acest lucru funcționează în ambele sensuri: Dacă ne antrenăm să gândim pozitiv despre ceva – cum ar fi o situație stresantă – ne putem de fapt să ne reconfiguram creierul astfel încât gândurile negative să nu mai pară atât de amenințătoare.
Pozitivitatea vă face mai rezilient
Când îți dezvolți abilitatea de a vedea partea bună a lucrurilor chiar și în cei mai negri nori, devine mai ușor să-ți revii din adversitate.
De exemplu, dacă șeful tău îți face o evaluare negativă la serviciu, în loc să o iei personal și să lași să îți zdruncine încrederea, caută moduri în care critica poate fi utilă și fă o listă de lucruri de îmbunătățit. Acest lucru vă va ajuta să vă mențineți mintea concentrată pe soluții, mai degrabă decât pe probleme.
Persoanele cu o mentalitate optimistă sunt mai deschise la noi experiențe, ceea ce le permite să învețe lucruri noi și să își dezvolte în continuare abilitățile.
De asemenea, persoanele pozitive tind să fie mai sănătoase din punct de vedere fizic, emoțional și mental, deoarece sunt mai capabile să facă față stresului, să își gestioneze emoțiile și să gândească clar sub presiune.
Pozitivitatea are, de asemenea, un efect direct asupra sănătății fizice.
Optimismul ne ajută să trăim mai mult! Ne întărește imunitatea și ne scade tensiunea arterială și nivelul de cortizol, ceea ce contribuie la o mai bună sănătate cardiovasculară.
Știați că zâmbetul, chiar și fără motiv, determină creierul să elibereze hormoni ai fericirii?
Cu toții avem capacitatea de a fi pozitivi. Trebuie doar să învățăm cum să o facem mai bine.
Iată câteva sfaturi:
1) Începe ziua cu ceva pozitiv
2) Fii recunoscător pentru ceea ce ai
3) Fă-ți timp să apreciezi natura, lumina soarelui cât mai des posibil
4) Meditează zilnic cel puțin 5 minute. Concentrează-te pe respirație și eliberează-ți mintea de orice gânduri negative sau factori de stres din ziua sau săptămâna anterioară. Nu ai nevoie de echipament sofisticat sau de o sesiune de o oră; pur și simplu stai liniștit cu ochii închiși în timp ce te concentrezi pe respirație, numărând ușor fiecare inspirație și expirație până când ajungi la un total de 10 minute
Sper că până acum te-ai convins de puterea gândirii pozitive și de modul în care aceasta îți poate transforma viața. Nu uitați, totuși, că obținerea unei mentalități pozitive nu este ceva ce se întâmplă peste noapte. Este nevoie de timp și dedicare pentru a-ți reformula gândurile și pentru a-ți schimba modul în care privești lucrurile, dar odată ce începi să vezi rezultatele eforturilor tale (și îți promitem că vor veni!), atunci devine mai ușor și pentru cei din jur. Îi vei inspira pe ceilalți cu pozitivitatea ta, ceea ce îi va face să vrea să îți urmeze exemplul!
Până la urmă pozitivitatea este o alegere. Putem alege să fim fericiți și optimiști în ciuda circumstanțelor în care ne aflăm.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.