Acum ca ne putem da jos mastile in spatii publice, unii oameni se confrunta cu emotii diverse in ceea ce priveste aspect. Care este perspectiva psihologica a eliberarii de masca?
Intr-un sondaj informal realizat pe retelele de socializare, 59% dintre respondenti au declarat ca s-au simtit mai mult inspaimantati decat eliberati cand au fost anuntati ca nu mai trebuie sa poarte masca, chiar daca au fost complet vaccinati.
In timp ce unii au adaugat ca renuntarea la masca inseamna libertate, altii au raportat ca se confrunta cu probleme precum agitatie sau sentimente de ingrijorare:
“Vreau ca mastile sa dispara, dar mi-e frica pentru ca, desi sunt complet vaccinat, am luat Covid, apoi l-am raspandit la clientii mei nevaccinati”. – Ana
„Ma tot gandesc ca daca nu port masca oamenii vor crede ca sunt un anti-masca”. – Adrian
„Imi este frica sa nu mai port masca, daca ma infectez?” – Diana
Neuropsihologul Judy Ho spune ca aceasta ezitare are sens complet. Pentru multi dintre noi, creierul a ajuns sa asimileze masca cu un scut de protectie impotriva unui virus fatal. Si in anul cand am asteptat realizarea unui vaccin, mastile au fost singura noastra linie de aparare. Desigur, renuntarea la acest lucru poate provoca anxietate pe moment.
„Mastile au devenit un astfel de simbol de-a lungul timpului si am ajuns sa asociem acest obiect cu siguranta, responsabilitatea, cu toti acesti termeni care ne inspira supravietuire”, spune Ho. „Va fi greu sa anulam aceasta obisnuinta peste noapte. Doar pentru ca autoritatile au spus ca putem sa ne dam jos masca in anumite situatii, nu inseamna ca mintea noastra se va adapta imediat. “
Totodata, lipsa de incredere a patruns foarte mult in societatea noastra. In timp ce unele persoane indeamna publicul sa aiba incredere in stiinta, altele protesteaza ca drepturile lor sunt incalcate. In anumite privinte si in anumite contexte, mastile au servit ca indicator fizic al aliatilor in aceasta lupta cu virusul. Fara ele, ne mutam pe un teritoriu nefamiliar.
Dar, pe masura ce intelegem modul in care interactionam cu oamenii din jurul nostru, trebuie sa luam in considerare si schimbarile de comportament pe care le-am experiementat si pe care le vom experimenta odata cu renuntarea la masca de protectie.
Noi comportamente
Un lucru la care exceleaza oamenii este adaptarea la situatii noi. Odata cu introducerea mastilor, am dezvoltat, de asemenea, cateva comportamente noi de adaptare si de asigurare a supravietuirii.
Fie ca am inceput sa vorbim mai tare in conversatii, inclinandu-ne pentru a fi auziti mai bine, folosind miscari exagerate ale ochilor si sprancenelor, ne-am adaptat cu totii la viata, cu nasul si gura acoperite. Acum, iesirea in societate fara masca ne poate face sa ne simtim expusi si sa ne punem la indoiala capacitatile de socializare.
Daca va puneti intrebari referitoare la faptul ca vorbiti prea mult sau prea putin, zambiti prea tare sau deloc, trebuie sa fim constienti ca este normal si ca face parte din procesul de readaptare la interactiunile sociale, dupa un an in care ne-am ascuns cu totii in spatele unui material protector. Important este sa fim rabdatori cu noi insine!
Majoritatea oamenilor se afla in aceeasi barca in acest moment, iar cel mai important lucru pe care trebuie sa va concentrati este ca faceti un efort, tinand in acelasi timp minte ca va exista o perioada de ajustare la noile conditii.
„Trebuie sa incercam”, spune Ho. „Trebuie sa lucram, de dragul societatii, la abilitatile noastre sociale.”
Intrarea in perioada de adaptare
Pentru ca traim, ati ghicit, vremuri fara precedent, nu exista un plan pentru a reveni la „normal”. Probabil ca nimeni nu a anticipat ca vom fi nelinistiti fara masti, dar aceasta este realitatea in care traim. Este important sa facem lucrurile pas cu pas.
„Izolarea pentru restul vietii nu este raspunsul, in cele din urma va trebui sa trecem prin asta”, spune Ho. „Atata timp cat simti ca iei masuri de precautie adecvate pentru tine si pentru cei din jur, este important sa te expui cate putin din cand in cand la diferite scenarii in fiecare zi. ”
Daca va simtiti anxios, probabil ca nu este indicat sa vizitati imediat un mall in interior unde nimeni nu poarta masca. In schimb, Ho recomanda asocierea expunerilor mici cu lucruri pe care obisnuiati sa le faceti inainte de aceasta perioada dificila.
Vizitati magazinul sau muzeul preferat, petreceti o zi in parc, optati pentru petreceri mici, restranse si intalniti-va cu prieteni cu care nu v-ati mai vazut in ultima perioada pentru a bea o cafea in aer liber. Chiar si doar daca salutati oamenii pe care ii vedeti pe strada va poate ajuta sa va relaxati mai mult in procesul de socializare.
La fel de important este sa recunoasteti ca, chiar si atunci cand va simtiti anxios, sunteti inca in control. Daca doriti sa purtati in continuare o masca, purtati una. Daca doriti sa practicati distantarea sociala, faceti acest lucru. Exprimati-va ingrijorarile daca le aveti, pentru ca, in timp ce fiecare dintre noi se adapteaza in felul sau, exista probabil si alti oameni in jur care impartasesc aceeasi experienta.
„Afirmati-va propriile nevoi si fiti constienti ca nivelul de confort al oamenilor va fi diferit de la caz la caz”, spune Ho. „Nu aveti impresia ca trebuie sa absorbiti imediat nivelul de confort al tuturor.”
Oamenii sunt creaturi rezistente si invatam pe masura ce evoluam si inaintam in viata. Pe masura ce ne reconstruim increderea unul in celalalt si facem fata traumei noastre colective, o noua versiune a lumii va continua sa se deschida in jurul nostru.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.