Iata de ce exercitiile fizice pot fi la fel de eficiente precum medicamentele in tratarea tulburarilor mintale!
Un nou studiu confirma faptul ca activitatea fizica regulata- si nu trebuie sa fie intensa- imbunatateste sanatatea mintala!
Beneficiile activitatii fizice pentru sanatatea mintala sunt reale! Exercitiul fizic ajuta la eliberarea proteinelor care ajuta celulele nervoase sa creasca si sa faca noi conexiuni.
Iata un exemplu personal. Anul trecut in aprilie am dezvoltat o mare varietate de simptome emotionale: ma simteam obosita, nu mai aveam energie deloc si tot ceea ce imi doream era sa stau in pat si sa nu fac nimic productiv. M-am confruntat cu probleme de concentrare si cu o oboseala fantastica. Eram convinsa ca este ceva fiziologic si m-am dus sa imi fac toate analizele si investigatiile posibile, insa rezultatele au iesit foarte bine, medicul mi-a spus ca nu am nicio problema. Insa, mi-a sugerat ca e posibil sa ma confrunt cu anxietate, depresie si stres si sa consult un specialist.
Zis si facut. La specialist am aflat ca stresul mi-a cauzat toate aceste simptome. Treceam printr-o perioada extrem de stresanta la job.
Activitatea fizica, stresul si reducerea stresului
Stresul contribuie foarte mult la anxietate si depresie, unele dintre cele mai frecvente tulburari mintale. Anxietatea afecteaza 40 de milioane de adulti din Statele Unite anual, iar un studiu din 2016 a estimat ca 16.2 milioane de americani au avut un episod depresiv in ultimul an. Si aceste statistici nu includ si persoanele care s-au confruntat cu simptome depresive mai putin severe.
Cand am inteles ce se intampla cu mine, am actionat imediat cu cateva tehnici si strategii, printre care exercitiul fizic zilnic.
Am inceput cu plimbari regulate, nu am vrut sa fac ceva epuizant si greu pentru a ramane motivata in continuare. Imediat cum am inceput sa fac miscare, am simtit si imbunatatiri in sanatatea mea emotionala. Si chiar mi-am dat seama ca m-au ajutat. Deoarece imediat cum am incetat sa mai fac doua-trei zile miscare, pentru ca am avut prea multe sarcini la job, am reinceput sa simt simptomele de anxietate revenind.
Si acum, noul studiu despre care discutam la inceput, acesta a confirmat ceea ce eu am simtit: activitatea fizica regulata chiar imbunatateste sanatatea mintala.
Intr-o analiza a datelor de la peste 1,2 milioane de adulti din SUA, subiectii au raportat o medie de aproape 3,4 zile cand s-au simtit la pamant in ultima luna. (Cercetatorii i-au intrebat pe participantii la studiu despre depresie, stres si probleme emotionale.) Cu toate acestea, cei care au facut exercitii fizice s-au confruntat cu probleme de sanatate mintala doar aproape 1,5 zile pe luna, o scadere cu 43,2%.
Studiul a constatat ca sportul in echipa a avut cel mai puternic efect asupra dispozitiei, reducand simptomele de depresie si anxietate cu mai mult de 22%. Acest lucru se poate datora „socialzarii prin intermediul sporturilor de echipa structurate”, spune primul autor al studiului, Sammi Chekroud, doctorand la Oxford Center for Human Brain Activity, parte a Wellcome Center for Integrative Neuroimaging din Oxford. „Avand in vedere sentimentele de izolare sau singuratate care sunt adesea exprimate de indivizii cu tulburari de dispozitie, este posibil ca exercitiile structurate cu alte persoane sa imbunatateasca pro-socializarea si sa reduca unele dintre simptomele starii de spirit scazute, a anxietatii si a depresiei”, explica el. Ciclismul si activitatile aerobice de gimnastica au redus, de asemenea, simptomele asociate cu mai mult de 20%.
Daca nu iti plac sporturile atletice, nu este nimic, deoarece studiul a aratat ca doar un simplu plimbat ajuta la reducerea simptomatologiei cu 17%, asadar, poti adopta strategia mea! Plimba-te zilnic cel putin 30 de minute in aer liber si vei vedea cum viata ta se va imbunatati imediat!
Cum stimuleaza starea de spirit exercitiile fizice?
Cercetatorii au propus (si au studiat) mai multe teorii despre modul in care activitatea fizica ar putea declansa imbunatatiri ale dispozitiei.
Exercitiul fizic poate:
Supune raspunsurile atat din sistemul nervos simpatic (responsabil pentru reactia de lupta sau fuga), cat si de pe axa hipotalamo-hipofizo-suprarenala (HPA), sistemul de feedback hormonal care reactioneaza la stres.
Functioneaza ca un antidepresiv, crescand nivelurile de neurotransmitatori (mesageri chimici) precum serotonina si norepinefrina din creier, sporind astfel starea de spirit.
Promite eliberarea de endorfine, opioide naturale produse de organism.
Imbunatateste sentimentul de autoeficacitate al oamenilor (credinta in sine ca fiind capabili), ceea ce reduce anxietatea.
Distrage atentia de la ganduri si factori de stres, ceea ce reduce si anxietatea.
Mai multa miscare si mai dificila nu este in mod necesar mai buna
Nu trebuie sa alergi un maraton pentru a-ti spori bunastarea mentala si emotionala si poate ca nici nu ar trebui sa faci acest lucru. In timp ce exercitiile fizice mai viguroase ofera un beneficiu mai mare decat activitatea fizica usoara sau moderata, persoanele care lucreaza intre 30 si 60 de minute, de trei pana la cinci ori pe saptamana, au cea mai echilibrata sanatate emotionala. O sesiune de 45 de minute pare a fi cea mai eficienta.
Asadar, tu ce exercitiu fizic adopti astazi?
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania