Este depresia cauzată de lipsă serotoninei?
Unii spun că așa ar fi. Oare este adevărat? Haideți să ne gândim la paracetamol și durerea de cap. Mulți dintre noi știu că administrarea de paracetamol poate fi utilă pentru durerile de cap dar asta nu presupune că durerile de cap sunt cauzate de insuficienta paracetamolului în creier. Același lucru se întâmplă cu serotonina.
Ce spun studiile despre rolul serotoninei în depresie?
Studiile arată că 85% – 90% din oameni consideră că depresia este cauzată de un nivel scăzut de serotonină sau de un dezechilibru chimic. Cercetătorii nu au găsit încă nicio dovadă clară care să susțină această afirmație.
Nu există nicio îndoială că serotonina este o variabilă importantă în apariția depresiei, dar nu este singura. Depresia este cauzată de mai mulți factori.
Investigați cauzele complexe ale depresiei și aflați cum să vă tratați simptomele.
Există o mulțime de cercetări care ne spun că sistemele de serotonină ale creierului joacă un rol foarte important în modul în care creierul nostru procesează diferite emoții. Serotonina, sau ceea ce numim adesea substanța chimică a fericirii, este un neurotransmițător, uneori acționând ca un hormon. Este produsă în creier și intestine și reglează sistemul nostru nervos central.
In plus, serotonina intervine si in reglarea starii de spirit, stimularea memoriei si a functiilor cognitive, reducerea anxietatii si controlul calitatii somnului
Nu in ultimul rand, serotonina stimuleaza secretia de melatonina, acel hormon responsabil cu reglarea ritmului circadian al organismului. Tocmai din acest motiv, unul dintre principalele motive pentru care multe persoane se confrunta cu insomnie si tulburari ale somnului este deficitul de serotonina si de melatonina din organism. Pe scurt, serotonina ne ajuta sa ne odihnim asa cum trebuie.
Cum poate fi tratată depresia prin administrarea de medicamente?
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (ISRS), principala clasă de medicamente utilizate pentru a trata depresia, cresc nivelul serotoninei din creier prin inhibarea recaptării acesteia. În această categorie intră Prozac, Fevarin, Zoloft, Seroxat, Cipramil, Cipralex.
Acestea sunt cele mai utilizate in prezent, cel putin la fel de eficace ca si antidepresivele triciclice, dar cu mai putine efecte adverse.
Ce rol joacă antidepresivele?
În general, antidepresivele vă ajută sa iesiți din criză, prin restabilirea echilibrului neurobiologic al creierului. Primele semne de ameliorare apar după două sau trei săptămâni de tratament. Apetitul, somnul, dorinta de a trăi revin putin cate putin.
Insă mulți pacienti sunt precauti la tratamente cu antidepresive. De teama reactiilor adverse, refuza sa le administreze sau opresc tratamentul prea devreme.
Cel mai bun rezultat în tratarea depresiei este combinarea psihoterapiei cu medicamentele.
Dacă sunteți deja sub tratament, ar trebui să vă consultați terapeutul înainte de a opri administrarea pastilelor.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.