Suntem cu totii captivi la domiciliu, fie singuri sau cu familia, iar singura excursie pe care o putem face este cea pana la supermarket si inapoi.
Distantarea sociala este una dintre masurile care ne apara impotriva imbolnavirii de COVID-19 si este cea care asigura functionarea optima a sistemului medical in aceasta perioada pandemica.
Desi avantajele distantarii sociale sunt extrem de multe in ceea ce priveste riscul de infectare si transmitere a virusului, distantarea sociala poate veni cu efecte psihologice negative.
Distantare sociala – pana si cuvintele in sine rostite par a fi extrem de ingrozitoare. Ele ne indeamna sa stam departe de oameni. Iar din acest moment mai avem cel putin doua saptamani de izolare sociala, insa distantarea sociala e posibil sa devina o normalitate pentru lunile urmatoare.
Suntem fiinte sociale, am evoluat pentru a fi inconjurati de oameni si pentru a avea proximitate sociala, iar distantarea sociala nu este ceva natural, motiv pentru care ne poate cauza neplaceri.
Chiar daca suntem sanatosi din punct de vedere fizic si mintal, lipsa interactiunilor sociale poate afecta wellbeing-ul. Studiile au aratat ca singuratatea poate duce la diabet, tulburari autoimune si boli cardiovasculare. Daca deja suntem predispusi la depresie si anxietate simptomele se pot agrava si mai mult. Iar acest lucru se intampla cand viata are cursul ei normal si nu suntem loviti de o izolare si singuratate impusa.
In era telecomunicarii, a auto-izolarii si a spalatului compulsiv pe maini, aceste simptome pot fi si mai dramatice.
Cine este mai vulnerabil in aceasta perioada la probleme emotionale?
Studiile au aratat ca exista cateva grupuri de risc care pot sa fie predispuse la a simti mai profund efectele negative ale distantarii sociale:
Iata care sunt acestia:
- cei cu varste curpinse intre 16 si 24 de ani
- femeile
- cei care au istoric de boli psihiatrice
- cei care au doar un copil
- cei care lucreaza in prima linie
Studiile arata ca, in general, cei care au fost expusi la diferite traume in trecut, pot fi mai afectati de contextul actual. Acest tip de eveniment poate sa descopere o trauma a trecutului, sa o aduca in prezent si sa dezechilibreze individul.
Iata care pot fi reactiile comune ale distantarii sociale:
Conform Asociatiei Americane de Psihologie, exista un spectru de emotii si trairi negative care pot aparea in cazul distantarii sociale. Conform specialistilor, cu cat suntem mai departe de interactiune sociala, cu atat vom simti mai putina conexiune sociala si vom avea mai multe trairi negative.
Iata cele mai comune trairi datorate distantarii sociale:
Frica si anxietate: Este absolut normal sa ne fie frica sa nu contactam virusul sau sa ii infectam pe cei din jur. Insa, important este sa reactionam adaptativ in fata acestui pericol. Totodata, in momentele in care simtim ca ne invaluie frica si anxietatea, este important sa facem un control al realitatii si sa ne dam seama de riscul real de a ne imbolnavoi si de a-i imbolnavi pe ceilalti.
Depresie si plictiseala: Rutina noastra zilnica normala este departe de a fi la fel in aceste momente. Multi dintre noi lucram de acasa, in loc sa mergem la birou, copiii nostri fac cursuri online si sunt mereu prezenti in casa. Poate ne simtim coplesiti de toate schimbarile aparute dintr-o data si ne este greu sa facem fata intr-un mod adaptativ. Totodata, apare si sentimentul de incertitudine si nesiguranta. Cireasa de pe tort este ca peste toate aceste inconveniente, apare si lipsa interactiunii cu cei dragi, cu prietenii si cu familia. Toti acesti factori ne pot declansa sentimente negative din sfera depresiei.
Furie, frustrare si iritabilitate: Acest trio de sentimente isi are cauza in lipsa controlului fata de situatie si fata de lucrurile care in trecut erau sub controlul nostru. Acest trio se poate indrepta catre autoritati, catre personalul de la magazin si chiar catre familie, fiind o cauza importanta a conflictelor in aceasta perioada. Totodata, imposibilitatea de a-i vizita pe cei dragi, de a ne vedea prietenii si colegii in aceasta perioada, poate fi o alta sursa importanta de activare a acestui combo negativ.
Ce putem face pentru a gestiona mai bine distantarea sociala?
Constientizarea reala a contextului in care ne aflam si acceptarea faptului ca da, este o perioada stresanta. Pentru ca este.
Ramanem conectati. Distantarea sociala nu inseamna izolare sociala. In era tehnologica putem ramane conectati cu cei din jur prin foarte multe metode inventive. Putem sa apelam la aplicatii online de videochat, putem sa ne sunam parintii prin FaceTime, putem sa facem o conferinta cu prietenii pe Skype si putem sa ne intalnim colegii pe Zoom.
Gasirea unor activitati online cu prietenii. Da, desi pare utopic, putem sa facem lucruri cu cei dragi, dar online. Putem sa cautam un joc de societate pe care il putem juca in retea, putem sa fim inventivi si sa ne bem cafeaua cu prietenii pe telefon sau putem sa ne uitam la un film in timp real cu prietenii. Sunt multe optiuni pe care site-urile online le ofera acum de conectare sociala.
Putem impartasi experiente. Atunci cand ne simtim demoralizati, putem sa impartasim aceste emotii cu cei dragi, putem sa le trimitem un mesaj sau le putem da un telefon. Impartasirea experientelor ne va ajuta sa ne dam seama ca nu suntem singuri in aceasta situatie si ca putem beneficia de sprijinul celor din jur.
Distribuirea continutului amuzant. Stim deja ca umorul este un mecanism de coping adaptativ. Iar in aceasta perioada, Internetul este plin de glume pe care le putem distribui grupului de prieteni. Ne putem amuza unii cu altii si putem sa ne crestem starea de bine.
Exercitii de relaxare. Atunci cand simtim ca anxietatea se desfasoara in largul ei, putem apela la niste exercitii de relaxare pentru a ne calma simptomele fiziologice si psihologice asociate anxietatii. Iata cateva sugestii aici.
Practicarea sportului. Desi in perioada aceasta in care stam acasa poate parea ca nu avem cum, unde si de ce sa facem sport, ei bine, este total gresit. Din contra, in aceasta perioada avem nevoie mai mult ca oricand sa facem exercitii fizice pentru a ne mentine tonusul psihologic si fizic, avand in vedere ca activitatile zilnice s-au redus. Si putem practica sport in grup! Da, ai auzit bine! Cauta pe Facebook grupuri care ofera sport online, live si alatura-te grupului! Vei putea face sport cu alte persoane, in timp real, din sufrageria ta, fara sa ai nevoie de prea multe pregatiri logistice.
Profita de momentele acestea de singuratate. Probabil si tu esti una din acele persoane care de mult timp si-au dorit cateva momente pentru ele insele. Profita! Fa bai lungi, citeste cartea aia pe care ti-ai propus de luni de zile sa o citesti, mediteaza si uite-te la filmul preferat, descopera-te!
Nu in ultimul rand, filtreaza continutul de stiri. Cu siguranta ai observat abundenta de stiri despre coronavirus, de stiri reale si unele, mai putin reale. Seteaza-ti un moment pe zi cand verifici stirile pentru a fi la curent cu noile informatii, alege o sursa sigura, cel mai bine un site al autoritatilor si incearca sa stai departe de alte tipuri de articole.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.