Exista o legatura intre anorexie si depresie?
Tulburarile de alimentatie sunt complexe si deseori incep cu intentii bune: dorinta de a pierde excesul de greutate si de a schimba obiceiurile alimentare. Pentru unii oameni, dorinta de a pierde in greutate poate duce la anorexie .
De ce unii oameni sunt expusi riscului de a dezvolta tulburari de comportament alimentar, in timp ce altii nu sunt, nu este complet clar, dar exista dovezi ca ereditatea si tulburarile depresive pot creste riscul.
Statistici privind tulburarile alimentare si depresia
Un studiu a constatat ca anorexia nervoasa este estimata a avea o rata de ereditabilitate de 58% (eriditabilitatea este variatia intre indivizii dintr-o anumita populatie datorita variatiei lor genetice) si comorbiditatea anorexiei nervoase si a depresiei majore se datoreaza probabil unor factori genetici care influenteaza riscul pentru ambele tulburari. Un alt studiu care a inclus peste 2400 de femei aflate in tratament pentru tulburari de comportament alimentar a constatat ca 94% dintre pacienti prezentau tulburari de dispozitie comorbide, in mare parte depresie unipolara (depresie fara stari maniacale).
Recunoasterea diferentei dintre simptomele anorexiei si depresiei
S-ar putea sa va intrebati daca apare anorexia din cauza depresiei sau invers? Ei bine, studiile ne arata ca un corp subnutrit poate provoca modificari ale creierului care afecteaza starea de spirit, la fel cum a avea o stima de sine scazuta sau o imagine corporala scazuta poate declansa depresie si anxietate. Deoarece anorexia si depresia coexista in mod obisnuit – si pot fi periculoase impreuna daca nu sunt abordate in psihoterapie – este important sa intelegeti si sa recunoasteti ambele afectiuni, astfel incat sa puteti cauta un tratament adecvat cat mai curand posibil.
Simptomele anorexiei
Exista trei caracteristici principale ale anorexiei nervoase: restrictie alimentara persistenta, teama intensa de a creste in greutate sau de a acumula grasime si comportament persistent de restrictie care interfereaza cu cresterea in greutate.
Semnele si simptomele fizice ale anorexiei nervoase pot include urmatoarele:
Pierdere in greutate extrema
Hemoleucograma anormala
Oboseala
Ameteala
Lesin
Decolorarea degetelor
Par subtire sau fragil
Absenta menstruatiei
Insomnie
Corp slab
Piele uscata sau galbuie
Deshidratare
Batai neregulate ale inimii
Osteoporoza
Tensiune arteriala scazuta
Simptomele tulburarii depresive majore
Caracteristica esentiala a tulburarii depresive majore este o perioada de doua saptamani in care exista fie o stare de spirit depresiva aproape in fiecare zi, fie o pierdere a interesului sau a placerii in aproape toate activitatile. Alte simptome pot fi:
Scadere semnificativa in greutate cand nu se tine dieta sau crestere in greutate si modificari ale apetitului
Insomnie sau hipersomnie aproape in fiecare zi
Agitatie psihomotorie sau retardare aproape in fiecare zi
Oboseala sau pierdere de energie aproape in fiecare zi
Sentimente de inutilitate sau de vinovatie excesiva
Capacitate de gandire sau concentrare afectate si/sau indecizie
Ganduri recurente de moarte, ideatii suicidare recurente fara un plan sau o tentativa de sinucidere sau un plan de sinucidere.
Simptomele tulburarii depresive majore provoaca suferinta semnificativa sau afectare in domeniul social, profesional sau in alte domenii de functionare. Sinuciderea este intotdeauna un risc atunci cand o persoana se confrunta cu un episod depresiv major. Este foarte important ca indivizii sa discute despre simptomele lor depresive cu furnizorii lor de asistenta medicala atunci cand cauta ajutor pentru tulburari de comportament alimentar, deoarece ar putea fi necesara mai mult de o abordare de tratament.
Unde se suprapun simptomele anorexiei si depresiei?
Desi ambele boli pot include oboseala, pierderea severa in greutate este simptomul care se suprapune cel mai adesea intre cele doua. Marea diferenta dintre cele doua, totusi, este ca majoritatea persoanelor cu tulburare depresiva majora nu au nici dorinta de a pierde in greutate in exces, nici teama de a se ingrasa.
Risc crescut de sinucidere in anorexie si depresie
Conform DSM-5, riscul de comportament suicidar este crescut atat pentru tulburarea depresiva majora, cat si pentru anorexia nervoasa. Posibilitatea unui comportament suicidar exista in orice moment in timpul unui episod depresiv major, in special atunci cand exista antecedente de tentative de sinucidere sau amenintari, iar ratele de sinucidere pentru pacientii cu anorexie nervoasa sunt raportate a fi de 12 la 100.000 pe an.
Tratamentul anorexiei nervoase si al tulburarii depresive majore
Datorita naturii complexe a anorexiei nervoase si a tulburarii depresive majore, tratamentul pentru ambele afectiuni include o echipa medicala cuprinzatoare formata dintr-un medic psihiatru, un psihoterapeut si un nutritionist. Planurile individuale de tratament vor varia in functie de simptome si severitate, dar pot include urmatoarele:
Terapie cognitiv comportamentala
Terapie de familie
Terapie de grup
Managementul medicamentelor
Management nutritional si consiliere nutritionala
In unele cazuri, poate fi necesara spitalizarea
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.