Noile studii axate pe depresie si efectele ei asupra creierului, arata ca respingerea sociala are o rezonanta mult mai mare in mintea celor afectati, deoarece creierul lor produce mai putini hormoni responsabili cu calmarea si detensionarea neuronilor.
Autorul studiului, Dr David Hsu, explica mai multe despre depresie si respingerea sociala:
„In fiecare zi avem parte de interactiuni sociale pozitive si negative.
Prin cercetarile realizate, am descoperit faptul ca abilitatea unei persoane depresive, de a-si regla emotiile in timpul acestor interactiuni este compromisa, probabil din cauza sistemului de opioizi alterat.
Acesta poate fi un motiv pentru care creierul unei persoane depresive are tendinta de a rememora evenimentele sociale negative pe care le-a trait.
Acest lucru ne face sa intelegem mai bine de ce sistemul de opioizi poate ajuta o persoana sa se simta mai bine dupa interactiunile sociale negative, si sa sustina emotiile bune dupa interactiunile sociale pozitive.”
Studiul a aratat si faptul ca, in timp ce creierul persoanelor care nu sunt depresive elibereaza calmante naturale, creierul persoanelor depresive le produce la un nivel mult mai scazut si, daca intervine respingerea sociala, acestia nu se mai simt motivati sa se conecteze social cu alti oameni.
De asemenea, de-a lungul cercetarii s-a observat faptul ca persoanele depresive au momente in care se pot simti fericiti si acceptati, daca primesc feedback pozitiv din partea celor pe care ii iubesc, insa, din pacate, aceste senzatii nu dureaza.
Dr Hsu concluzioneaza:
„Fiecare dintre noi raspunde diferit la mediul social inconjurator. Pentru a ne ajuta sa intelegem cine este mai afectat de factorii sociali stresanti, planuim sa investigam influenta genelor, personalitatii si mediul in care creierul are abilitatea de a elimina opioizi in timpul respingerii si acceptarii.”
Sursa: http://www.spring.org.uk/2015/03/depressed-people-take-social-rejection-harder-heres-why.php
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.