Se manifesta diferit depresia la femei?
Ca femei, avem multe roluri in viata. Mama, sotie, angajat, prieten, sfatuitor, ingrijitor si lista poate continua. Complexitatea tuturor acestor roluri poate provoca suisuri si coborasuri de-a lungul vietii. Unele dintre aceste schimbari de dispozitie se pot datora evenimentelor din viata (de exemplu, cearta cu un prieten) sau pot fi cauzate de hormoni (de exemplu, sarcina, ciclul menstrual). In general, dupa cateva zile, aceste schimbari dispozitionale tind sa se niveleze astfel incat sa nu va mai simti la pamant.
Dar, daca suferiti de depresie, „coborasurile” nu dispar dupa cateva zile si pot interfera cu activitatile si relatiile din viata de zi cu zi. Acesta poate fi un ciclu debilitant si poate aparea din mai multe cauze. Simptomele pot dura saptamani, luni sau ani si pot fi intermitente sau pot aparea o singura data.
Depresia este aproape de doua ori mai probabil sa afecteze femeile decat barbatii si tinde sa aiba cauze contributive diferite la femei decat la barbati. Factorii care contribuie includ hormonii reproductivi, un raspuns diferit al femeilor la stres si presiunile sociale care sunt unice pentru experientele de viata ale unei femei.
Ce cauzeaza depresia la femei?
Exista o multitudine de factori genetici, hormonali, psihologici si sociali care intra in joc atunci cand se citeaza cauza depresiei la femei.
Biologie si hormoni
Din punct de vedere biologic, depresia apare in familii – cu dovezi stiintifice ca unele componente genetice sunt mai predispuse la depresie, in timp ce unele componente genetice sunt mai rezistente la aceasta. Cu toate acestea, se crede ca factorii de mediu interactioneaza cu predispozitiile genetice. Adica, doar pentru ca ati putea fi mai predispusi la depresie din cauza genelor, relatiile familiale si sociale sanatoase pot creste rezistenta.
Alti factori biologici si hormonali sunt, de asemenea, susceptibili de a va creste sansele de a suferi de depresie. Problemele legate de sarcina, fertilitatea, perimenopauza, menopauza si ciclurile menstruale cresc factorii de risc ai femeilor de a dezvolta depresie. Cele mai multe dintre acestea se datoreaza dezechilibrelor hormonale si fluctuatiilor rapide ale hormonilor reproductivi. Problemele de sanatate, in general, in special cele legate de boli cronice sau dizabilitati pot provoca depresie la femei, la fel ca si schimbarile legate de sanatatea fizica– cum ar fi dieta frecventa si renuntarea la fumat.
Cauze psihologice
Femeile sunt mai predispuse la cauzele psihologice ale depresiei decat barbatii. Cu tendinta de a fi mai emotionale, femeile sunt mai predispuse sa refaca si sa rumineze gandurile negative in timpul crizelor de depresie. Desi este un raspuns normal sa plangi, sa vorbesti cu prietenii si sa repeti constant de ce te afli in starea depresiva, cercetarile au aratat ca ruminarea poate face ca depresia sa dureze mai mult si chiar sa o agraveze. In schimb, barbatii tind sa-si distraga atentia de la starea lor depresiva – ceea ce s-a dovedit ca reduce durata simptomelor. Factorii psihologici suplimentari care tind sa afecteze femeile fata de barbati sunt imaginile corporale negative si depresia indusa de stres. Femeile sunt mai predispuse la stres decat barbatii, deoarece s-a dovedit ca nivelurile lor crescute de progesteron previn echilibrarea hormonilor de stres. Problemele legate de imaginea corporala negativa incep de obicei in adolescenta si par a fi corelate cu debutul pubertatii la femei.
Cauze sociale
Abilitatile de adaptare, alegerea relatiilor si alegerile stilului de viata afecteaza femeile in mod diferit decat barbatii. Ca femeie, este mai probabil sa dezvoltati depresie din cauza problemelor conjugale sau relationale, probleme de echilibru intre viata profesionala si viata privata, probleme financiare si evenimente stresante din viata, inclusiv pierderea unei persoane dragi.
In plus fata de cauzele biologice, psihologice si sociale ale depresiei mentionate mai sus, National Institutes of Health (Institutul National al Sanatatii in SUA) indica urmatorii factori de risc crescuti ai depresiei la femei:
Decesul unui parinte inainte de varsta de 10 ani
Pierderea locului de munca, probleme de relatie, divort
Abuz fizic sau sexual in timpul copilariei
Istoric al tulburarilor de dispozitie
Utilizarea anumitor medicamente
Semne si simptome
Semnele si simptomele depresiei variaza de la femeie la femeie. Unele dintre cele mai comune semne si simptome sunt enumerate mai jos:
Sentimente de gol, deznadejde, disperare si tristete
Iritabilitate, anxietate si vinovatie
Senzatii de epuizare, oboseala severa
Pierderea interesului pentru activitatile placute anterior
Incapacitatea de concentrare sau de amintire a detaliilor
Ganduri de suicid sau tentative de sinucidere
Tulburari de somn; somn prea mult sau prea putin, insomnie
Modificari ale apetitului – mancati prea mult sau prea putin
Simptome fizice – crampe, dureri de cap, probleme digestive, sensibilitate la sani, balonare
Lipsa de energie
Senzatie de scapare de sub control
Schimbari de dispozitie si senzatie de plans
Atacuri de panica
Tensiune
Dezinteres pentru activitatile si relatiile zilnice
Optiuni de tratament
Daca sunteti femeie si suferiti de depresie, cel mai bine este sa cautati imediat un tratament pentru a va imbunatati calitatea vietii. Primul curs de actiune ar trebui sa fie o vizita la medicul dumneavoastra sau la un specialist in sanatate mintala. Doctorul dvs va va pune o serie de intrebari si va efectua teste pentru a exclude o afectiune medicala care sta la baza depresiei sau a determina daca anumite medicamente ar putea fi de vina pentru starea dumneavoastra mintala depresiva. Medicul va va pune, de asemenea, o serie de intrebari despre simptomele dumneavoastra – de cat timp dureaza, cand au inceput, severitatea simptomelor dumneavoastra, cat de persistente sunt acestea (rata de recidiva) si istoricul familial de depresie. Daca medicul dumneavoastra banuieste ca ati putea suferi de depresie, va va trimite la un specialist in sanatate mintala care va poate diagnostica in mod oficial starea dumneavoastra si poate face recomandari pentru tratament.
Cu motivatie crescuta catre vindecare si cu ajutorul unui profesionist, simptomele depresive pot fi gestionate!
Ce puteti face acasa?
- Luati-va pauze!
- Incercati sa aveti o rutina de ingrijire de sine!
- Relaxare, exercitii de respiratie
- Incercati sa faceti plimbari in natura
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania