Daca ati suferit o trauma in copilarie, este posibil sa experimentati sau sa fi experimentat o anumita tulburare de stres posttraumatic (PTSD) mai tarziu in viata.
Acest articol explica ce este trauma, cum poate arata abuzul din copilarie si modul in care traumele din copilarie afecteaza varsta adulta.
Ce este trauma copilariei?
Traumele din copilarie nu constituie doar abuz fizic, emotional sau sexual, ci si expunerea la evenimente traumatice. Aceste evenimente traumatice ar putea fi atunci cand copiii sunt martori la dezastre naturale sau chiar atunci cand sunt martori ai violentei in comunitatile lor.
Ce determina reactia unui copil la evenimentele traumatice?
Factorii care determina reactia unui copil la trauma includ:
Nivelul de dezvoltare: Acest lucru ar putea insemna reactia la trauma in functie de varsta cronologica sau mentala a copilului.
Factori etnici sau culturali: Acest lucru poate afecta ceea ce copilul interpreteaza ca un raspuns normal la traume, pe baza a ceea ce a vazut la oamenii din comunitatile sau familia sa.
Expunerea anterioara la traume: daca un copil este obisnuit cu evenimentele traumatice, ar putea insemna ca se adapteaza invatand sa-si controleze reactiile.
Resurse disponibile: se refera la modul in care familia sa este conectata din punct de vedere socio-economic, precum si satisfacerea nevoilor lor in mod regulat.
Probleme preexistente ale copiilor si familiei: acest lucru ar putea dicta cat de mult sprijin ofera parintii atunci cand s-a intamplat ceva traumatizant pentru copil sau daca are loc o forma de trauma abuziva in familia imediata.
Semne de PTSD la copii
Dupa expunerea la orice eveniment traumatic, copiii tind sa exprime o forma de schimbare a comportamentului. Aceste schimbari de comportament ar putea include:
- Noi temeri bruste: Aceste temeri pot fi sau nu legate de evenimentul traumatic.
- Anxietate de separare: apare atunci cand un copil devine coplesit de anxietate daca parintii lor nu sunt prin preajma.
- Tulburari de somn: aceasta ar putea insemna ca incep sa aiba cosmaruri sau isi pierd capacitatea de a adormi rapid.
- Tristete
- Pierderea interesului pentru activitatile normale: Un copil isi poate pierde interesul pentru lucrurile pe care le facea cu placere.
- Incapacitatea de concentrare: aceasta poate fi pe termen lung sau scurt si poate avea impact asupra unor lucruri precum scoala, munca sau activitatile normale.
- Furia: Furia inexplicabila sau iritabilitatea care nu se potriveste cu nivelul evenimentului poate fi un semn al unui eveniment traumatic.
- Somatizari: acestea pot include dureri de stomac, dureri de cap sau orice alte dureri fizice care par sa nu aiba o cauza principala.
Este important de retinut ca multe dintre aceste simptome dispar cu timpul, cu toate acestea, riscul de PTSD creste daca copilul este expus in mod repetat la traume sau are antecedente de probleme de anxietate.
Pe langa aceste simptome, copiii care se confrunta cu PTSD pot prezenta si hipervigilenta in efortul de a cauta semne de avertizare pentru a preveni viitoarele traume.
De asemenea, copiii care sufera de PTSD pot reexperimenta trauma sau pot evita lucrurile care le-ar putea aminti sau ii pot determina sa-si aminteasca trauma.
Semne ale traumei copilariei la adulti
- Efectele traumei din copilarie pot dura pana la varsta adulta. Trauma poate afecta relatiile viitoare si poate duce la alte probleme precum depresia si stima de sine scazuta.
- Abuzul in copilarie poate afecta relatiile cu adultii.
- Experimentarea traumei in copilarie poate afecta modul in care va formati atasamente in relatiile romantice.
Un studiu a examinat 911 studenti (492 femei si 419 barbati) despre experientele lor cu traumele din copilarie.
Studentii intervievati care au suferit abuz fizic, emotional sau sexual au avut mai multe sanse sa manifeste stiluri de atasament evitant sau anxios. De asemenea, studiul a constatat ca studentii care nu au experimentat traume in copilarie au fost mult mai probabil sa aiba stiluri de atasament sigur la varsta adulta.
Iata un scurt rezumat al celor 4 stiluri de atasament:
Securizat: Persoanele cu stiluri de atasament sigur au relatii sanatoase si un nivel bun al stimei de sine.
Ambivalent: persoanele cu acest stil de atasament sunt reticente in a se apropia prea mult de oameni si isi fac mereu griji ca partenerii lor ii vor parasi.
Evitant: Persoanele cu stil de atasament evitant au probleme cu intimitatea si nu lasa niciodata pe nimeni sa se apropie prea mult din teama de abandon.
Dezorganizat: aceste persoane preiau uneori roluri parentale in relatiile romantice.
Alte semne ale traumei copilariei la adulti
Expunerea la evenimente traumatice poate, de asemenea provoaca o stima de sine scazuta, depresie, comportament autodistructiv si chiar dificultati in a avea incredere in ceilalti. Acest lucru poate deveni deosebit de problematic odata cu varsta, deoarece PTSD si evenimentele traumatice din copilarie pot avea ca rezultat efecte adverse asupra sanatatii la varsta adulta.
Potrivit unui podcast de la Cleveland Clinic, adultii care au suferit traume in copilarie sunt mult mai susceptibili la depresie si tulburari de dispozitie, precum si la ganduri de sinucidere. De asemenea, este probabil sa abuzeze de alcool si alte substante. In cele din urma, ei sunt mai predispusi in dezvoltarea bolilor cronice, cum ar fi diabetul si bolile de inima.
Probabilitatea mai mare de a dezvolta o boala cronica se datoreaza potential faptului ca adultii care au suferit traume in copilarie sunt mai predispusi sa se angajeze in activitati cu risc ridicat, cum ar fi drogurile si alcolul.
Recunoasterea modului in care creierul a fost afectat de trauma ar putea duce la progrese in tratament cand vine vorba de psihoterapie si interventie medicala.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.