Anul trecut, multe celebritati si sportivi de renume precum gimnasta Simone Biles si marea tenismena Naomi Osaka au discutat deschis despre cat de important este sa ai grija de sanatatea ta mintala, pentru a da un exemplu celor din jur.
Dar chiar si cu o crestere a constientizarii, stigmatizarea si ezitarea in ceea ce priveste tulburarile mintale inca exista. Multi oameni inca nu vor sa recunoasca ca se lupta cu probleme de sanatate mintala. Le este frica ca ar putea fi etichetati drept „nebuni”. Sau isi reproseaza crezand ca o problema de sanatate mintala este un semn de slabiciune. Au o convingere gresita ca, daca ar fi mai puternici sau mai rezistenti, ar putea sa controleze problema.
Iata cateva modalitati de baza pentru a avea grija de sanatatea mintala:
Exercitii regulate, de preferinta aerobice, timp de 30 de minute (de 3-4 ori pe saptamana)
Dieta sanatoasa
Petrecerea timpului in natura
Practicarea recunostintei
Respiratie profunda si relaxare musculara progresiva
Voluntariat in comunitate
Multi oameni pot beneficia, de asemenea, de relatia cu un profesionist in sanatate mintala. Aproximativ unul din zece oameni va suferi de o boala mintala si tulburari de dispozitie in timpul vietii. Daca va intrebati: „Ar trebui sa vad un psihoterapeut pentru problemele mele de sanatate mintala?”, raspunsul este „da”.
Pentru a reusi sa avem un echilibru in ceea ce priveste sanatatea mintala, este necesar sa ne stabilim cateva obiective pentru gestionarea sanatatii mintale. E foarte important ca aceste obiective sa fie “SMART”, pentru a creste sansele de a le atinge.
Care sunt obiectivele “SMART” de sanatate mintala?
Contrar a ceea ce ar putea crede oamenii, scopul sanatatii mintale nu este sa fii fericit.
Nu este posibil sa fii fericit tot timpul. Trebuie sa ne simtim confortabil sa simtim un spectru larg de emotii si asta include sa fim uneori la pamant sau tristi, suparati. Cu totii suntem uneori tristi sau anxiosi. Cel mai bine este sa etichetam emotia si sa ne permitem sa recunoastem: „Ma simt trist” in loc sa inchidem in noi acele emotii. Construim rezilienta stand cu acele sentimente.
Un obiectiv inteligent de sanatate mintala este sa inveti cum sa fii mai prezent in viata ta de zi cu zi. „Depresia tinde sa apara atunci cand o persoana este suparata din cauza trecutului, in timp ce anxietatea inseamna ingrijorare cu privire la viitor”, explica specialistii. A fi atent si concentrat asupra prezentului cu inima plina de momentul “aici si acum” este un obiectiv atins.
Un alt obiectiv este sa lucrezi la modalitati de a schimba comportamentele sau tiparele care te afecteaza negativ, fie pe cont propriu, fie cu ajutorul unui profesionist in domeniul sanatatii mintale.
Unele ganduri sau tipare ne tin pe loc, ne tin blocati intr-o situatie toxica. Dar daca gasesti o modalitate de a vedea dintr-un unghi diferit cu o lentila diferita, s-ar putea sa experimentezi situatia diferit.
Iata ce explica specialistii: “De exemplu, sa spunem ca va simtiti ingrijorati de viitorul dvs., daca va veti casatori, daca veti reusi sa absolviti o universitate sau sa va schimbati locul de munca sau orice altceva. In loc sa va concentrati asupra negativului si pe ceea ce ar putea merge prost, alegeti sa vedeti incertitudinea cu care va confruntati ca fiind incitanta. Scrieti o lista cu toate lucrurile grozave care se pot intampla. Daca nu te poti gandi la nimic, vorbeste cu cineva in care ai incredere – lasa pe cineva sa te ajute sa faci acea lista si vezi cum incertitudinea poate fi un lucru bun.”
Prin reconceptualizare, ati putea sa transformati frica in ceva interesant, ce asteptati cu nerabdare, mai degraba decat cu trepidare.
Scopul unui profesionist in domeniul sanatatii mintale este de a ajuta pacientii sa-si schimbe tiparele negative, sa-si reduca suferinta si sa-i readuca pe drumul catre o viata mai sanatoasa.
Anul Nou, mai sanatos
La inceputul noului an, multi oameni isi stabilesc rezolutii sperand sa se imbunatateasca pe ei insisi si sa-si imbunatateasca viata in anul urmator. Unul dintre aceste obiective ar putea fi accesul la servicii de sanatate mintala si luarea angajamentului de a face schimbari care au un impact pozitiv asupra bunastarii emotionale. „In loc sa astepti sa te imbolnavesti si apoi sa mergi la un psihoterapeut/psihiatru, poti face lucruri pentru a ramane sanatos din punct de vedere mintal si a deveni mai rezistent”, spune Rockwell, specialist in sanatate mintala.
A avea o minte calma si a fi prezent nu se intampla pur si simplu. Obisnuiam sa incep aproape fiecare zi cu un tonus putin negativ, gandindu-ma la cat de stresata sunt si cat de multe trebuie sa fac. Acum imi fac un obiectiv sa incep ziua sanatos si constructiv, ceea ce include recunostinta si la ce trebuie sa renunt pentru a ma echilibra emotional.
Practicati ingrijirea de sine. Fiti proactivi cu privire la micile schimbari pe care le puteti face in fiecare zi pentru a avea grija de bunastarea mintala. Poate fi orice, de la a face o baie calda, la o plimbare cu un prieten sau la limitarea interactiunii online si a interactiunii cu retelele sociale.
A avea grija de sanatatea ta mintala necesita munca si angajament constant, dar rezultatul merita orice efort!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.