Ai incercat din rasputeri sa adormi, dar mii de ganduri ti-au invadat mintea? Te chinui si nu reusesti sa adormi, chiar daca esti foarte obosit? Te uiti pe pereti ore in sir, uneori pana dimineata, iar a doua zi esti obosit si nu dai randament?
Insomnia este o problema comuna in intreaga lume. Conform statisticilor, se pare ca ar afecta aproximativ 33% din populatia lumii.
Chiar si persoanele fara insomnie cronica se confrunta adesea cu probleme de somn. Conform Centrului de Control si Prevenire a Bolilor (CDC), o treime dintre adultii din SUA raporteaza ca dorm mai putin decat cantitatea de somn recomandata in fiecare noapte. Din aceasta cauza, este important sa intelegem impactul potential pe care lipsa somnului il poate avea asupra sanatatii, inclusiv asupra sanatatii mintale si bunastarii psihologice.
Relatia dintre somn si sanatatea mintala
Nu mai este un secret ca somnul joaca un rol important in sanatatea fizica si psihica. Privarea de somn te poate face sa te simti iritabil si epuizat pe termen scurt, dar poate avea si consecinte grave asupra sanatatii pe termen lung. Lipsa somnului este legata de o serie de consecinte nefavorabile asupra sanatatii, inclusiv boli de inima, diabet de tip 2 si depresie.
Unele afectiuni psihiatrice pot cauza probleme de somn, iar tulburarile de somn pot agrava, de asemenea, simptomele multor afectiuni mintale, inclusiv depresia, anxietatea si tulburarea bipolara.
Cercetarile sugereaza ca relatia dintre somn si sanatatea mintala este complexa.
In timp ce somnul este cunoscut de mult timp ca fiind o consecinta a multor afectiuni psihiatrice, opiniile mai recente sugereaza ca somnul poate juca si un rol cauzal atat in dezvoltarea cat si in mentinerea diferitelor probleme de sanatate mintala.
Cu alte cuvinte, problemele de somn pot duce la degradari ale sanatatii mintale, dar si conditiile de sanatate mintala pot agrava problemele cu somnul. Lipsa de somn poate declansa aparitia anumitor afectiuni psihologice, desi cercetatorii nu sunt complet siguri de motivele care stau la baza acesteia. Datorita acestei relatii circulare intre modele de somn si starea mintala, este important sa acordam o imporanta destul de mare rutinei noastre de somn.
Iata care sunt cele mai comune probleme ale unei rutine de somn inadecvate!
Stres
Daca te-ai straduit vreodata sa faci fata unei zile care urma dupa o noapte de nesomn si mult chin, cel mai probabil cunosti bine efectele perturbatoare ale privarii de somn. Schimbarile de dispozitie, inclusiv iritabilitatea crescuta si furia sunt doar cateva simptome care iti pot ingreuna cu mult mai mult supravietuirea in ziua respectiva.
Somnul inadecvat poate face mult mai dificila gestionarea stresului din ziua aceea, chiar daca e relativ minor. Problemele zilnice se pot transforma in surse majore de frustrare. S-ar putea sa te simti simtit nervos si frustrat pe orice lucru al zilei respective.
Somnul inadecvat in sine se poate transforma intr-o sursa de stres. Atunci cand mergi la somn bucuros ca e timpul sa dormi, dar esti stresat ca nu vei putea adormi, iar acest lucru iti va ingreuna si mai tare procesul de adormire.
Depresie
Insomnia si alte probleme legate de somn pot fi un simptom al depresiei, dar mai recent, cercetarile au legat lipsa de somn chiar de dezvoltarea depresiei.
O analiza a 21 de studii diferite a constatat ca persoanele care prezinta insomnie au un risc dublu de a dezvolta depresie fata de cei care nu au probleme cu somnul.
Ceea ce cercetatorii doresc sa afle in continuare este daca rezolvarea problemelor cu somnul ar putea sa scada si riscul dezvoltarii depresiei. Cercetatorii sugereaza ca abordarea insomniei mai devreme poate fi o masura preventiva eficienta pentru a ajuta la reducerea riscului de depresie, desi este nevoie de mai multe studii asupra acestei posibilitati.
Tratarea insomniei este, in mod evident, o modalitate importanta de a ajuta la imbunatatirea sanatatii psihologice, iar posibilitatea ca astfel de tratamente sa fie si un instrument eficient pentru prevenirea sau chiar tratarea problemelor de sanatate mintala este promitatoare.
Intr-un studiu cu mai mult de 3.700 de participanti, cercetatorii au investigat impactul somnului inadecvat asupra simptomelor depresiei, anxietatii si paranoiei. Unii dintre participanti au fost tratati cu terapie cognitiv-comportamentala (CBT) pentru insomnia lor, in timp ce altii nu au primit tratament. Cercetatorii au descoperit ca cei care au fost tratati cu CBT au aratat, de asemenea, reduceri semnificative ale depresiei, anxietatii, paranoiei si cosmarurilor. Ei au raportat, de asemenea, imbunatatirea bunastarii generale, inclusiv in capacitatea lor de a functiona acasa si de lucru.
Anxietate
La fel ca in multe alte conditii psihologice, relatia dintre somn si anxietate pare sa mearga in ambele directii. Persoanele cu anxietate tind sa experimenteze mai multe tulburari de somn, dar cei care se confrunta cu privarea de somn pot avea si sentimente de anxietate. Acesta poate deveni un ciclu care perpetueaza atat problemele legate de somn, cat si de anxietate.
In plus, problemele de somn par sa fie un factor de risc pentru dezvoltarea tulburarilor de anxietate. Un studiu a descoperit ca problemele cu somnul au fost un predictor pentru tulburarea de anxietate generalizata la copii si adolescenti cu varste intre 9 si 16,4 ani.
Cei care se confrunta cu probleme de somn pot avea mai multe sanse sa dezvolte anxietate, in special daca problemele lor de somn sunt prelungite si lasate netratate.
Tulburare bipolara
Tulburarile de somn sunt foarte frecvente in randul persoanelor cu tulburari bipolare. Astfel de probleme pot include insomnie, cicluri neregulate de veghe-somn si cosmaruri. Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin alternarea perioadelor de dispozitii depresive si euforice.
Schimbarile neregulate in rutina somnului pot fi un simptom al afectiunii, dar problemele de somn pot juca, de asemenea, un rol important in ceea ce priveste cursul afectiunii, rezultatele tratamentului si calitatea vietii generale a individului.
Somnul redus poate provoca, de asemenea, simptome de manie sau hipomanie. Cercetarile sugereaza ca modificarile ciclului normal de somn / veghe au precedat debutul unui episod maniacal la 65% dintre participanti.
Obtinerea ajutorului
Vestea buna este ca, deoarece problemele de somn sunt de obicei considerate factori de risc modificabili pentru multe afectiuni, descoperirea unor modalitati de a imbunatati calitatea si cantitatea somnului pot fi de mare ajutor in ameliorarea simptomelor acestor tulburari mintale. Acest lucru nu inseamna ca a dormi mai mult este un leac sau o rezolvare rapida, dar un somn mai bun poate fi o parte importanta a unui plan de tratament cuprinzator.
Daca va confruntati cu tulburari legate de somn, cereti ajutor specializat in cel mai scurt timp pentru a putea avea o viata linistita si echilibrata!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.