Anxietatea situationala este o forma de anxietate care apare ca raspuns la o situatie specifica.
Acest tip de anxietate este comun si poate fi normal – la urma urmei, fiecare din noi are situatii care tind sa ne faca sa ne simtim anxiosi, cum ar fi un interviu de angajare, prima zi de scoala sau vorbitul in fata unui grup mare de oameni.
Anxietatea situationala nu este recunoscuta ca o afectiune distincta in Manualul de Diagnostic si Clasificare Statistica a Tulburarilor Mintale (DSM-5), manualul pe care medicii il utilizeaza pentru a diagnostica conditiile de sanatate mintala.
Cu toate acestea, in cazul in care simptomele indeplinesc anumite criterii, incluzand suferinta si interferenta cu viata de zi cu zi, acestea pot indeplini criteriile pentru un tip de tulburare de anxietate cunoscuta sub numele de fobie specifica.
Fobiile specifice implica o frica irationala si intensa fata de o anumita situatie sau obiect.
Simptome
Exista o serie de semne si simptome ale anxietatii situationale. Ca raspuns la anumite situatii, s-ar putea sa experimentati:
Diaree
Dificultate de concentrare
Ameteala
Gura uscata
Ritm cardiac crescut si respiratie rapida
Iritabilitate
Tensiunea musculara
Greata
Nervozitate
Neliniste sau tremur
Transpiratie
De asemenea, oamenii pot avea sentimente de ingrijorare, probleme cu somnul si panica. In unele cazuri, unii oamenii pot avea chiar un atac de panica ca raspuns la o anumita situatie.
Un atac de panica este un episod de anxietate sau frica intensa. Pentru a preveni aceste simptome, persoanele care se confrunta cu aceste probleme pot incepe uneori sa evite situatiile despre care stiu ca vor declansa un raspuns de anxietate.
Este important sa se faca distinctia intre anxietatea situationala si tulburarea de anxietate generalizata. Tulburarea de anxietate generalizata este o stare continua de ingrijorare generalizata, iar anxietatea situationala apare ca raspuns la o situatie specifica.
Identificarea anxietatii situationale
Daca banuiti ca va confruntati cu anxietatea situationala, discutati cu un profesionist din domeniul sanatatii mintale. El va putea sa va evalueze simptomele si sa stabileasca daca sunt legate de anxietatea situationala sau daca sunt semnul unei alte afectiuni de sanatate mintala, cum ar fi o fobie sau un alt tip de tulburare de anxietate.
Acesta va va pune intrebari cu privire la natura, durata si severitatea simptomelor de anxietate. Este posibil sa vi se faca si un examen fizic si sa vi se recolteze sange pentru a efectua teste de laborator care pot ajuta la excluderea anumitor afectiuni medicale care ar putea provoca sau contribui la simptomele de anxietate.
De asemenea, vi se poate solicita sa completati un chestionar care poate ajuta la depistarea unor afectiuni precum anxietatea sau depresia.
Cauze
Exista o serie de factori diferiti care pot contribui la anxietatea situationala.
Tinde sa fie declansata de situatii noi, imprevizibile sau in schimbare. Deoarece oamenii nu sunt siguri la ce sa se astepte sau cum ar trebui sa raspunda in fata incertitudinii, pot aparea sentimente de anxietate.
Poate aparea si in situatii in care anumite persoane au avut o experienta negativa sau inconfortabila in trecut. De exemplu, daca ati avut o experienta inconfortabila in timp ce sustineati o discutie in fata unui grup, este posibil sa aveti mai multa anxietate data viitoare cand va confruntati cu o situatie similara.
A fi mai susceptibil la anxietate, in general, poate face persoana mai predispusa sa experimenteze anxietate situationala. Factorii care pot juca un rol in provocarea tulburarilor de anxietate includ genetica, chimia creierului si influentele mediului.
Declansatoare
Anxietatea situationala poate fi legata de o serie de setari, experiente sau situatii diferite. Unele dintre cele mai frecvente declansatoare includ:
Prima zi de scoala
Interviuri pentru un nou loc de munca
Prima zi la serviciu
O prima intalnire cu un potential partener
Calatoria intr-un loc pentru prima data
Vorbitul in public
Intalnirea cu oamenii la o petrecere
Discutia cu persoane necunoscute
Situatii sociale
Schimbarile majore de viata pot declansa, de asemenea, sentimente de anxietate situationala – nunta, nasterea unui copil sau mutarea intr-un alt oras pentru a merge la facultate, de exemplu.
Noutatea si necunoscutul sunt teme comune pentru multe dintre situatiile care declanseaza anxietatea situationala. Este normal sa te simti anxios in fata unor situatii in care nu esti sigur la ce sa te astepti sau ce se poate intampla. In multe cazuri, anxietatea situationala incepe sa scada odata ce situatiile devin mai familiare.
Tratament
Anxietatea situationala poate fi adesea gestionata folosind strategii de autoajutor, dar in cazurile in care anxietatea devine foarte dureroasa sau interfereaza cu viata de zi cu zi, este posibil sa aveti nevoie de tratament profesional. Psihoterapia, medicatia sau o combinatie a celor doua sunt optiuni pentru tratarea problemelor deanxietate.
De asemenea, terapia cognitiv-comportamentala (TCC) sau terapia de expunere, va poate ajuta sa va gestionati anxietatea situationala.
Ceea ce aveti la indemana si puteti utiliza zilnic pentru gestionarea anxietatii sunt tehnicile de relaxare! Gasiti cateva exercitii, aici.
Invatati si exersati cateva strategii de relaxare pe care le puteti folosi atunci cand va confruntati cu anxietatea situationala. Respiratia profunda si vizualizarea sunt doua abordari utile pe care le puteti utiliza pentru a va calma rapid. Relaxarea musculara progresiva este o alta tactica utila care implica strangerea progresiva si apoi relaxarea diferitelor grupe musculare in intregul corp.
Practicarea regulata a acestor exercitii va poate ajuta sa va reduceti treptat anxietatea situationala in timp. Cu cat va confruntati mai des cu fricile – in timp ce va pregatiti, va provocati gandurile negative si utilizati tehnici de relaxare – cu atat mai putin probabil veti avea anxietate.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.