Comportamentul agresiv poate fi o stare de anxietate nerecunoscuta. Copiii care par a se opune mereu sau au momente in care isi pierd controlul, au, de fapt, o anxietate foarte mare.
De exemplu, Mihai, un baiat de 10 ani, are o manifestare negativa la scoala. Deranjat de ceva ce ii spune un coleg, el il impinge cu putere pe celalalt baiat si totul se incheie cu o partida de lovituri. Cand profesorul intra sa-i desparta, Mihai o ia razna, aruncand cu hartii si carti peste tot in sala de clasa, iesind apoi din sala si coborand pe hol in jos.
El este adus in cele din urma in biroul directorului, unde membrii personalului si corpului didactic incearca sa-l calmeze. In schimb, el il loveste si pe director intr-un efort frenetic de a scapa. Personalul suna la 112, iar Mihai ajunge la camera de urgente.
Pentru cei neinitiati, Mihai arata ca un baiat cu probleme serioase de furie, cu comportamentul agresiv. Nu este prima data cand isi pierde controlul. Scoala insista ca parintii sa-l ia acasa la pranz in fiecare zi, pentru ca i-a fost interzis sa mai mearga la cantina.
Comportamentul agresiv si starea de anxietate nerecunoscuta
Dar ce se intampla cu adevarat? Se pare ca, dupa o evaluare psihologica, conform raportului medical, Mihai depaseste limitele pentru ceea ce numim anxietate sociala. El nu poate tolera nicio critica, fie ea constructiva sau nu. Mihai este ingrozit in a se simti rusinat, asa ca atunci cand un baiat spune ceva care il face sa se simta incomod, el nu are nicio abilitate de a se descurca si o ia razna. Lupta sau fugi.