Depresia, unul dintre cei mai utilizati termeni in ultimii douazeci de ani, a ajuns sa descrie cele mai diverse stari de spirit negative ale unei persoane. Depresia reprezinta o cadere, o alunecare pornind de la o stare anterioara mai mult sau mai putin echilibrata.
Aplicata la „sistemul uman”, depresia inseamna ruptura unui echilibru si o ulterioara alunecare perceputa ca o degradare psihica.
Aceasta este o experienta care insoteste fiinta umana de la originea istoriei sale: depresia are de fapt tot atatia ani cat are si umanitatea in sine, fiind strans legata de suferinta umana. Iar omul s-a confruntat dintotdeauna cu deprimarea, cu lipsa dorintei de a face ceva, cu pierderea interesului, cu incapacitatea de a reveni la ceea ce era, cu nefericirea, intr-un cuvant. In zilele noastre in intreaga lume, peste 350 de milioane de oameni sunt diagnosticati cu o forma sau alta de depresie.
Depresivii sunt persoane care arata doar fata intunecata a lumii. Neputinta este intotdeauna rezultatul unei relatii cu propria persoana, cu altii si cu lumea. Cateodata insa, exista resentimentul care se iveste limpede, ca ranchiuna si dispret. Asadar, depresia nu este vazuta ca o boala, ci ca o suferinta, efect al diverselor stari de disconfort, manifestate sub multe infatisari, toate insotite de aceeasi atitudine: renuntarea.
Depresia si cauzele ei
Nu exista o cauza preponderenta pentru depresie, ci exista cauze multiple si contexte agravante.
Depresia se construieste pornind de la o convingere, adica de la o gandire structurata. Persoana se simte mai slaba decat o realitate cu care nu poate lupta, motiv pentru care renunta, transformandu-se in victima. Depresia arata ca si cum persoana in suferinta ar fi „paralizata” de refuzul de a face orice.
Comportamentul este incetinit, demotivat, conceptia despre viata este una negativa („nu este nimic de facut!”), placerea, sub orice forma a sa, este absenta, starea de spirit este caracterizata de o totala lipsa de speranta. Depresia este tragedia neputintei, care lasa loc, uneori, doar lamentarii.
Cauzele depresiei pot fi foarte variate, de la carente alimentare pana la evenimente de viata destabilizatoare. Daca o persoana are o ruda de gradul intai cu depresie, riscul acelei persoane de a dezvolta aceasta afectiune este de trei ori mai mare.
Cateva dintre situatiile care pot declansa un episod depresiv sunt factorii de stres major, precum moartea unei persoane dragi sau pierderea locului de munca, factorii de stres cronic (saracia sau problemele medicale grave), consumul de alcool sau droguri, singuratatea, sau situatiile care au adus schimbari bruste de viata (cazul depresiei post partum).
Cei care sufera de depresie nu pot fi ajutati de prieteni, ci doar de medici si psihoterapeuti. Indemnurile pe care multi le lanseaza unor persoane depresive, de genul „treci peste asta, uita” – sunt inutile si chiar alimenteaza efectul invers pentru ca stigmatizeaza persoana si ii accentueaza culpabilizarea si insingurarea.
Nimeni nu se poate vindeca singur de depresie si nici nu este vinovat ca s-a imbolnavit. Depresia nu este „o toana”, o indispozitie de moment, si nu trece de la sine, ci trebuie luata in serios, prin cautarea unui ajutor specializat.
Solutii si tratament pentru depresie
Depresia, chiar si cele mai severe cazuri, este o afectiune tratabila. Ca si in cazul altor boli, cu cat se incepe tratamentul mai devreme, cu atat sansele de reusita in a trata depresia sunt mai mari.
Una dintre terapiile care s-au dovedit spectaculoase in tratamentul depresiei este ceea ce se numeste Terapia Scurta Strategica, practicata si in Romania.
Interventia clinica, cu rolul de a debloca mecanismul depresiv, se concentreaza pe relatia pe care o au pacientii cu ei insisi, cu ceilalti si cu lumea ce-i inconjoara; cu alte cuvinte, insasi modalitatea care i-a adus in situatia de a-si asuma rolul de victima. Intrebarii „de ce” i se substituie intrebarea „cum”. Nu ne intrebam „de ce acea persoana este deprimata?”, ci „cum se manifesta depresia sa; cum a aparut si cum continua sa existe si sa fie alimentata, totusi?”
Abordarea este aceea de a-l ajuta pe pacientul care sufera de depresie sa o descopere, sa o “demonteze” bucata cu bucata, sa recunoasca/constientizeze in mod consecvent disfunctionalitatea sa, sa-i dezamorseze singur potentialul anxiogen.
Folosind logica paradoxala si batandu-l pe pacient cu propriile arme, intorcand instrumentele validatoare impotriva sistemului lui insusi de gandire, pacientul depresiv ajunge sa lucreze el insusi, direct asupra credintelor si certitudinilor sale si sa si le demonteze treptat.
Premiza este ca mintea umana nu este pasiva sau reactiva, ci in cea mai mare parte a proceselor sale este activa si constructiva, adica produce realitatea pe care apoi o suporta si o poate supune din nou analizei.
In mod surprinzator, rezultatele Terapiei Scurte Strategice in depresie pot sa devina palpabile chiar de la prima sedinta.
Daca vrei sa afli care este nivelul tau de depresie, acceseaza acest link ( testul DASS 21)
Pentru solutii concrete si rapide accesati www.idtherapy.ro
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.