Te simti de multe ori ca si cand ai avea o pacla pe ochi si mintea ta este in ceata? Iti este greu sa te concentrezi sau sa iei anumite decizii importante?
Ce poate cauza ceata mintala?
O serie de factori si conditii de sanatate pot cauza ceata mintala, inclusiv:
Lipsa de somn
Niveluri crescute de stres
Dementa
Perimenopauza
Medicamente
Conditii hormonale, cum ar fi tulburarile tiroidiene
Conditii cronice de sanatate, cum ar fi scleroza multipla
Deficiente de nutrienti, cum ar fi o deficienta de vitamina B12
Infectii virale, cum ar fi COVID-19, SARS si H1N11
COVID-19 poate provoca inflamatii la nivelul creierului, care poate afecta capacitatea neuronilor din creier de a comunica intre ei, ducand la ceata mintala. Cu toate acestea, stresul, anxietatea, izolarea si amenintarea pandemiei de coronavirus pot provoca indirect ceata pe creier, deoarece pot fi obositoare pentru creierul tau aceste evenimente.
Nu este neobisnuit ca ceata mintala sa fie cauzata de o combinatie a doi sau trei dintre acesti factori, deoarece acestia merg adesea mana in mana.
De exemplu, depresia poate duce la lipsa somnului sau invers. In mod similar, stresul va poate afecta somnul si poate provoca depresie. Perimenopauza poate fi insotita de lipsa somnului si depresie.
Care sunt simptomele?
Daca aveti ceata mintala, este posibil sa aveti dificultati cu functiile cognitive, cum ar fi:
Concentrarea pe un gand sau o idee
Dificultate in amintirea unor situatii/evenimente
Dificultati in multitasking
Dificultati in conversatie
Dificultati sa acordati atentie mediului inconjurator
Ceata mintala poate provoca, de asemenea, simptome precum dureri de cap si epuizare mintala.
Sfaturi si trucuri pentru a reduce ceata mintala
Iata cativa pasi pe care ii puteti lua pentru a reduce ceata care va coplesteste mintea:
Dormiti suficient: Somnul este important pentru creier si organism pentru a elimina toxinele nesanatoase care pot contribui la „aburirea creierului”. Incercati sa urmati un program de somn fix si sa faceti un obicei din a dormi sapte pana la noua ore in fiecare noapte. Evitati sa folositi dispozitive electronice precum mobilul, laptopul sau televizorul inainte de a merge la culcare.
Incercati lucruri noi: mentineti-va mintea angajata cu activitati care va stimuleaza mintal si depuneti eforturi pentru a incerca lucruri noi. De exemplu, mergeti pe un alt drum catre serviciu, incercati o abordare diferita a unei sarcini pe care o faceti in mod regulat sau ascultati muzica diferita. Acest lucru poate ajuta la cresterea productiei de norepinefrina, aceea substanta care stimuleaza creierul.
Evitati multitaskingul: Multitasking-ul va poate epuiza energia si va poate reduce productivitatea, mai ales daca incercati sa faceti doua activitati care necesita gandire constienta. In schimb, incercati sa va concentrati pe un singur lucru la un moment dat.
Lucrati cu memoria: daca sunteti predispusi sa uitati lucruri, incercati sa folositi diferite trucuri pentru a va imbunatati memoria. De exemplu, rime, notite, indicii vizuale sau verbale care va pot ajuta sa va amintiti lucruri importante. Puteti incerca si repetitia;
Luati pauze mentale: dezvoltati un obicei din a face cateva pauze mentale in timpul zilei, pauze in care sa nu va ganditi la nimic si doar sa fiti in momentul prezent. Puteti sa inchideti ochii, sa faceti o scurta plimbare sau sa va uitati pe fereastra.
Concentrati-va atentia: daca sunteti distras de mai multe lucruri sau va pierdeti concentrarea, incercati sa incetiniti si sa va concentrati toata atentia asupra unei singure sarcini. Apoi, lucrati la indeplinirea acelei sarcini, indiferent cat este de mica.
Ramaneti activ social: participarea la activitati sociale va poate imbunatati starea de spirit, memoria si cognitia.
Angajati-va intr-o gandire profunda: exersati-va mintea petrecand putin timp in gandire profunda in fiecare zi. De exemplu, daca ati citit un articol, petreceti 10 minute gandindu-va la continutul articolului.
Incercati meditatia: meditatia poate ajuta la reducerea stresului si va poate relaxa creierul si corpul.
Faceti exercitii fizice in mod regulat: a ramane activ fizic va poate imbunatati sanatatea mintala.
Urmati o dieta sanatoasa: o dieta sanatoasa, cum ar fi dieta mediteraneana, poate ajuta la memorie, cognitie si sanatatea creierului.
Evitati alcoolul si drogurile: Aceste substante va pot afecta simturile si va pot afecta negativ creierul.
Ceata mintala va poate pune piedici in concentrarea asupra sarcinilor pe care le aveti, va poate impiedica sa va amintiti lucruri sau sa fiti atenti la ceea ce se intampla in jurul vostru. De asemenea, va poate face sa va simtiti neincrezator in propriile forte si in ceea ce sunteti.
Multi oameni pot experimenta ocazional aceasta „ceata pe creier” daca nu au dormit bine sau daca au alergii si au luat medicamente antihistaminice, de exemplu. Cu toate acestea, unele conditii de sanatate pot provoca ceata persistenta a creierului.
Cu toate acestea, daca sunt excluse afectiunile medicale, ceata creierului se poate datora oboselii si atunci o dieta sanatoasa si un somn potrivit pot ajuta la eliminarea acestor senzatii.
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.