Desi depresia si anxietatea sunt, de cele mai multe ori aduse in discutie impreuna si, desi multe dintre simptomele, cauzele si tratamentul pentru ele sunt aceleasi, depresia si anxietatea reprezinta doua conditii de sanatate mintala diferite.
Depresie și Anxietate: prezentare generală
Daca ii spui cuiva sa numeasca doua tulburari de sanatate mintala, cel mai probabil iti vor spune de depresie si anxietate. Intr-adevar, depresia si anxietatea sunt unele dintre cele mai intalnite si diagnosticate tulburari de sanatate mintala, insa, cel mai probabil, multora le este greu sa faca diferenta intre ele. Intr-adevar, de cele mai multe ori, persoanele care au anxietate vor dezvolta, cel mai probabil si simptome de depresie, iar aproximativ 50% dintre persoanele care sunt diagnosticate cu depresie vor dezvolta si anxietate la un moment dat. Cu toate acestea, pentru a putea gestiona tulburarea cat mai eficient, este necesar ca ea sa fie diagnosticata si identificata cat mai corect.
Diferențele și suprapunerile dintre Depresie și Anxietate
Multi oameni cu depresie, pe langa dispozitia scazuta, pot experimenta ceea ce este denumit “distres anxios”.
Persoanele care sufera de anxietate se simt adesea incordate, nelinistite si au dificultati de concentrare pentru ca isi fac extrem de multe griji. Le este profund teama ca se va intampla ceva rau sau ca ar putea pierde controlul asupra lor si asupra mediului in orice moment. Persoanele care se confrunta cu distresul anxios in urma depresiei pot avea un risc mai mare de sinucidere sau au nevoie de un tratament mai intens, asa ca este important sa identificam aceste simptome impreuna cu depresia.
Mai presus de toate, este foarte important, ca daca observati fie la dumneavoastra, fie la cineva drag, ca apar schimbari in echilibrul emotional, sa ii recomanmdati sa consulte un psihoterapeut sau un alt specialist in sanatate mintala.
Nu uitati, depresia si anxietatea sunt afectiuni serioase de sanatate mintala. Lasate netratate pot sa impacteze viata si functionalitatea oamenilor in moduri profunde. Anxietatea si depresia nu sunt doar niste schimbari usoare de dispozitie, cu care fiecare dintre noi ne confruntam zilnic. Ele sunt tulburari reale care trebuie sa aiba parte de atentie si grija din partea specialistilor!
Pentru a reusi sa identificam mai cu usurinta depresia si anxietatea, este important sa trecem in revista cele mai commune semne si simptome ale ambelor afectiuni.
Simptomele depresiei majore
- dispozitie depresiva
- lipsa de interes pentru activitatile placute
- cresterea sau scaderea poftei de mancare
- insomnie sau hipersomnie
- incetinirea miscarilor corporale
- lipsa de energie
- sentimente de vinovatie sau inutilitate
- probleme de concentrare
- ganduri sau comportamente suicidare.
Pentru un diagnostic de tulburare depresiva majora, o persoana trebuie sa fi experimentat cinci sau mai multe dintre aceste simptome timp de cel putin doua saptamani. Persoanele care se confrunta cu unele dintre aceste simptome pot fi, de asemenea, diagnosticate cu tulburare depresiva persistenta (distimie), tulburare disforica premenstruala sau o tulburare depresiva din cauza unei alte afectiuni. De asemenea, pot indeplini criteriile pentru tulburarea bipolara daca prezinta si simptome de manie. Numai un specialist poate sa determine diagnosticul precis!
Simptomele tulburarii de anxietate generalizata
- ingrijorare excesiva
- neliniste
- oboseala
- probleme de concentrare
- iritabilitate
- tulburari ale somnului
- tensiunea musculara.
Dacă ați experimentat aceste simptome în majoritatea zilelor timp de mai mult de șase luni și vă provoacă suferință în viața de zi cu zi, este posibil să primiți un diagnostic de tulburare de anxietate generalizată. Alte tipuri de tulburări de anxietate includ anxietatea de separare, tulburarea de panică și fobiile.
Compararea simptomelor de depresie și anxietate
Comparând cele două liste de simptome, putem vedea o suprapunere: problemele de somn, problemele de concentrare și oboseala sunt comune atât anxietății, cât și depresiei. Iritabilitatea poate fi prezentă în ambele afecțiuni.
Există, totuși, câteva trăsături distinctive. Persoanele cu depresie se mișcă lent, iar reacțiile lor pot părea aplatizate sau atenuate. Oamenii cu anxietate tind să fie mai agitați și preocupați de gânduri interne și debilitante. O altă trăsătură distinctivă este frica față de viitor, prezentă la persoanele cu anxietate. Persoanele deprimate, dar fără anxietate, sunt mai puțin susceptibile de a fi pline de îngrijorare privind viitorul.
Impactul Depresiei și Anxietății asupra Vieții
Ambele afecțiuni pot provoca o afectare semnificativă a vieții și pot impacta productivitatea, relațiile și viața de familie. Este important să recunoaștem simptomele și să căutăm ajutor specializat.
Consultați un Specialist
Dacă dvs. sau cineva apropiat se confruntă cu aceste simptome, este recomandat să consultați un specialist. Depresia și anxietatea sunt tulburări reale care necesită atenție și tratament adecvat din partea specialiștilor.
Sursa:
https://www.psycom.net/anxiety-depression-difference
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.