Lucrul la calculator poate parea cel mai relaxant loc de munca din lume, dar de fapt este chiar contrariul. Este foarte greu pentru corpul tau, care nu este obisnuit cu acest tip de munca moderna.
In ultimul deceniu, utilizarea pe scara larga a computerului atat in sfera publica cat si privata a facut din acesta o parte indispensabila a vietii noastre de zi cu zi. Exista putine locuri de munca care nu necesita utilizarea zilnica a unui computer, retelele sociale conecteaza persoane din intreaga lume, iar internetul a devenit sursa principala de informare. Indiferent daca este vorba de crearea unei scheme de cheltuieli pentru companie sau de inregistrarea unor intalniri importante intr-un jurnal bazat pe software, aproape toata munca noastra a inceput sa aiba un substrat digital.
Insa, daca stam in fata ecranului unui calculator timp de cinci ore pe zi, acest lucru poate creste dramatic riscul de depresie si insomnie, sugereaza noile cercetari.
Studiile anterioare s-au axat pe modul in care prea mult timp petrecut in fata ecranului poate provoca afectiuni fizice, cum ar fi dureri de cap, dureri de spate, tensiune in ochi (chiar daca ecranele nu emit radiatii) si afectiuni cardiovasculare. Utilizarea tastaturii si a mouse-ului poate duce la rigidizarea muschilor din maini, brate si gat si poate provoca inflamatii si leziuni.
Acum insa, una dintre cele mai mari cercetari privind pericolele computerelor la locul de munca a concluzionat ca acestea pot deteriora si sanatatea mintala.
Ce spun cercetarile despre folosirea in exces a unui calculator
In urma unui sondaj care a durat trei ani, efectuat asupra a 25.000 de angajati, multi dintre acestia s-au plans de starea de depresie, anxietate si au fost reticenti in a se trezi dimineata pentru a merge la lucru.
Ei au fost, de asemenea, afectati de lipsa de somn si au raportat probleme legate de a se intelege bine cu colegii lor.
Studiul efectuat de cercetatorii de la Universitatea Chiba din Japonia a concluzionat ca sefii ar trebui sa limiteze timpul pe care angajatii si-l petrec pe calculator. Rezultatul studiului sugereaza ca prevenirea tulburarilor psihice si a tulburarilor de somn necesita restrictionarea utilizarii calculatorului la mai putin de cinci ore pe zi.
Expertii britanici spun ca daca lucram singuri la un calculator ore in sir in cele din urma am putea ajunge la un sentiment de izolare, chiar daca suntem intr-un birou aglomerat. Acestia isi declara ingrijorarea in ceea ce priveste problemele de sanatate mintala cauzate de lucrul cu calculatoarele.
Problema nu este doar ca stam in fata unui computer, ci si faptul ca nu luam pauze si nu putem acorda prioritate activitatilor pe care le avem de facut. Ne suprasolicitam iar apoi ne facem griji legat de sarcinile pe care nu le finalizam.
Nu interactionam unul cu celalalt si cu cat facem mai mult acest lucru, cu atat munca corespunde mai putin nevoilor noastre sociale.
Dr. Tetsuya Nakazawa, autorul principal al studiului, a insistat asupra faptului ca rezultatele nu se datoreaza doar angajatilor care se afla in locuri de munca asemanatoare. Calculatoarele au fost diferite, la fel si mediile de lucru. Chiar si asa, rezultatele au fost extrem de consecvente pe o perioada de trei ani.
Ce puteti face
Calculatoarele va afecteaza sanatatea? Prea mult din orice poate face rau. Lucrul la calculator mai mult de 5 ore pe zi este extrem de tensionant pentru corp si poate provoca probleme serioase de sanatate.
Din fericire, puteti evita durerea fizica si afectarea psihica prin doar cateva rutine simple. Schimbarile cheie sunt sa luati frecvent pauze scurte, sa va plimbati si sa va intindeti cel putin o data pe ora, sa va relaxati activ (ex: yoga), sa nu mancati la birou, sa interactionati cu alte persoane si, mai ales, daca stresul este ridicat, sa faceti exercitii fizice pentru a ramane sanatosi.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.