Multe preconceptii gresite inconjoara termenul de „cadere nervoasa”.
Desi o cadere nervoasa este adesea folosita pentru a descrie perioadele in care functionarea normala este perturbata de stres extrem, termenul nu este considerat o tulburare psihiatrica reala sau un diagnostic medical.
O cadere nervoasa este o expresie colocviala, care descrie simptome care pot reprezenta o serie de afectiuni psihiatrice diferite. Caracteristica centrala este ca aceste simptome sunt intense si impiedica foarte mult individul sa functioneze normal.
Psihiatrul si autorul Dr. Gail Saltz ofera o scurta descriere a termenului „cadere nervoasa”.
„Caderea nervoasa a fost un termen folosit in urma cu zeci de ani pentru a descrie orice numar de simptome, de la a fi extrem de coplesit de sentimente care variaza de la depresie la anxietate, pana la psihoza, astfel incat comportamentul a fost grav afectat.”
Unele descrieri ale termenului gasite in literatura medicala, in primul rand inainte de anii 1960, includ:
Un punct de stres acut care ne afecteaza capacitatea de a functiona sau de a raspunde responsabilitatilor zilnice.
Un amestec de anxietate si depresie provocat de stres, limitat in timp, de obicei ca raspuns la circumstante externe.
Poate face referire la o serie de afectiuni, de la depresie la psihoza completa sau la ruperea de realitate, inclusiv halucinatii si deliruri.
Se poate dezvolta in timp, ca o acumulare de stresori sau ca urmare a unei crize acute.
Astazi termenul nu are nici o semnificatie sau valoare clinica. Este adesea folosit ca termen laic pentru a descrie perioadele in care oamenii prezinta simptome de suferinta severa. Din pacate, aceasta utilizare respinge adesea tulburarile emotionale ale oamenilor intr-un mod peiorativ sau chiar stigmatizant.
„De obicei este folosit in presa laica pentru a denumi un episod acut de simptome psihiatrice”, spune dr. Sean Luo, profesor asistent de psihiatrie clinica. Cu toate acestea, el nu este o tulburare medicala.
Origini ale termenului
Potrivit dr. Nwayieze Chisara Ndukwe, termenul „cadere nervoasa” a castigat popularitate la inceputul secolului XX. „Colocvial, a fost folosit pentru a descrie o criza personala majora de aproape orice fel.”
Ea continua sa explice ca in urma Primului si celui de-Al Doilea Razboi Mondial, cand medicii au fost nevoiti sa trateze imensa durere psihologica suportata de combatanti, accentul s-a mutat de la instantele mintale, la o perspectiva mai clinica, asadar, a inceput studierea intensa a „caderilor nervoase”, denumite mai tarziu „tulburari psihologice”.
Pe masura ce sanatatea mintala a devenit mai bine inteleasa si mai putin stigmatizata, expunerea populatiei generale si adoptarea acestor termeni mai specifici (depresie, anxietate , atacul de panica etc.) a devenit mai obisnuita.
In cele din urma, ea a mentionat ca stim acum ca exista mai multe situatii, factori genetici si experiente care sunt asociate mai frecvent cu o scadere a functionarii si care rezulta intr-o„ cadere nervoasa ”, dar exista, de asemenea, mai multi factori care nu sunt inca cunoscuti.
Utilizarea termenului a scazut dupa anii ’60. Desi este depasit, spune Ndukwe, este totusi folosit adesea ca o fraza pentru a face referire la stresul emotional sau psihologic – de obicei de catre cei care nu sunt familiarizati cu sanatatea mintala.
Simptome
In timp ce termenul de cadere nervoasa nu are semnificatie clinica, exista o serie de simptome care sunt adesea asociate cu astfel de perioade de suferinta intensa. Acestea includ:
Depresie
Lipsa de interes pentru activitati
Motivatie scazuta
Modificari ale dispozitiei
Boala fizica
Amorteli emotionale
Dureri de stomac
Dificultate in adormire
Anxietate sau atacuri de panica
Retragere sociala
Deoarece o cadere nervoasa este un termen atat de nebulos, poate indica orice, de la depresie la anxietate pana la schizofrenie. Simptomele pe care le resimt oamenii in acest timp pot varia de la usoare pana la mult mai severe. Unele persoane pot experimenta ganduri suicidare sau de auto-vatamare.
Cauze
Exista o serie de factori care pot contribui la ceea ce se numeste o cadere nervoasa. Conditiile de sanatate mintala sunt adesea un factor care contribuie, insa problemele de viata si stresul joaca de multe ori un rol esential. Uneori, acest stres este cronic si pare sa se dezvolte in timp pana cand o persoana pur si simplu nu mai poate face fata. In alte cazuri, situatiile de criza pot declansa o perioada acuta de suferinta intensa care duce la simptome ale unei afectiuni.
Unii factori care ar putea contribui la o cadere nervoasa includ:
Pierderea locului de munca
Divort
Moartea unei persoane dragi
Probleme financiare
Probleme sau presiuni academice
Stres legat de munca
Abuz
Trauma
In timp ce unii oameni sunt capabili sa faca fata unor astfel de lupte, altii pot fi mai putin rezistenti atunci cand se confrunta cu stresul extrem. Abilitatile slabe de a face fata situatiilor stresante, lipsa ingrijirii de sine, sprijinul social scazut, relatiile interpersonale inexistente sau slabe, mecanismele de coping nesanatoase si bolile mintale netratate pot contribui la aparitia a ceea ce oamenii se refera ca fiind o cadere nervoasa.
Cuvinte si semnificatii inrudite
Exista alti termeni si fraze legati de termenul cadere nervoasa, care sunt adesea utilizati in mod sinonim.
Boli nervoase: fiziologul rus Ivan Pavlov este unul dintre primii oameni de stiinta care au demonstrat masurabilitatea fenomenelor mintale. Potrivit Academiei de Stiinte din New York, „a dat un impuls extraordinar studiului fenomenelor care anterior au fost desemnate de natura psihica si improprii pentru explorare prin metodologie stiintifica”.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, prin celebrele sale experimente care implica saliva la caini, ca raspuns la soneria unui clopot – un stimul extern -, a fost capabil sa lege efectele fiziologice, de mediu si intrapsihice de sistemul nostru nervos (de exemplu, bataile rapide ale inimii ca simptom in tulburari de anxietate sau fobii specifice). Tot in aceasta perioada, a inceput utilizarea termenilor precum cadere nervoasa, boala nervoasa etc.
Cadere: Termenul „cadere” a fost inregistrat pentru prima data in 1825, astazi, este adesea folosit pentru a descrie o cadere mintala in care functionarea normala a unei persoane este grav afectata.
Importanta unei terminologii adecvate
In mod esential sters de medicina moderna si inlocuit cu DSM si psihofarmacologie, utilizarea termenului „cadere nervoasa” este o ramasita colocviala a unei perioade in care se intelegea putin despre boli mintale si o amintire nefericita a ignorantei care continua sa strabata, din pacate, societatea.
„Pe masura ce domeniile de sanatate mintala au avansat, am venit cu descriptori stiintifici, valizi si semnificativi pentru probleme si tulburari de sanatate mintala”, spune dr. Katie Davis. „Acum, cand vorbim despre depresie, putem eticheta boala in sine si putem descrie simptomele specifice, cum ar fi insomnie, ganduri suicidare, pierderea de energie si probleme de somn.”
Davis subliniaza importanta utilizarii unei terminologii adecvate si specifice, astfel incat sa reducem stigmatizarea problemelor de sanatate mintala si sa ajungem in punctul in care putem vorbi despre aceste tulburari in mod deschis, sincer si obiectiv. „Limbajul pe care il folosim pentru a descrie tulburarile de sanatate mintala poate mentine sau reduce stigma atasata tulburarilor de sanatate mintala”, spune Davis. „Trebuie sa ne alegem exact cuvintele.”
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.