Daca vi se intampla sa aveti un atac de panica la munca, s-ar putea sa va simtiti ca si cum v-ati ineca. Simtiti ca nu puteti respira si ca va strange ceva de piept. S-ar putea sa va simtiti detasati de propriul corp, de ceea ce se afla in jurul vostru, de parca v-ati plimba intr-un vis. S-ar putea sa va fie foarte cald si in acelasi timp sa aveti mainile inghetate, sa va inrositi la fata si sa simtiti transpiratia care se scurge pe coloana vertebrala. De asemenea, s-ar putea sa tremurati.
Desigur, atacurile de panica sunt diferite pentru fiecare persoana. Poate ca nu simtiti nici unul dintre simptomele descrise mai sus. Dar va auziti sau va simtiti bataile inimii. Nu puteti sa vedeti clar sau va simtiti ametiti. Si auziti un zgomot in urechi. Si acestea pot fi simptomele comune ale unui atac de panica la munca.
Experienta unui atac de panica acasa sau in public se simte destul de rau. Insa experienta unui atac de panica la munca poate fi un lucru extrem de stresant. S-ar putea sa va simtiti incredibil de singuri. S-ar putea sa aveti un sentiment profund de rusine. S-ar putea sa va invinovatiti pentru ca sunteti singurii care in mod clar nu se pot controla, pentru ca nu sunteti cu adevarat profesionisti.
Dar nu sunteti singuri. Aproximativ 2,7% din populatie are tulburare de panica. Si numarul ar putea fi chiar mai mare, deoarece oamenii vorbesc rar despre atacurile lor de panica, din cauza rusinii si a stigmei.
Nadia Gorduza – medic, psihoterapeut si business coach
Vestea buna este ca puteti invata sa va gestionati atacul de panica la munca. Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa faceti acest lucru.
1.Cautati un loc mai retras
Este foarte dificil, odata ce incepeti sa simtiti panica, sa incercati sa o depasiti atunci cand sunteti in public. S-ar putea sa fiti langa persoanele alaturi de care nu va simtiti bine. S-ar putea sa va simtiti judecati. Oamenii care se lupta cu atacul de panica recurent tind sa se lupte si cu alte anxietati, cum ar fi anxietatea sociala. De fapt, anxietatea sociala este o teama fata de judecata celorlalti.
Acesta este motivul pentru care este de ajutor sa va scuzati si sa gasiti un loc in care puteti sa aveti putina intimitate, ca de exemplu baia.
2.Nu ignorati atacul de panica la munca
Oamenii incearca adesea sa opreasca un atac de panica la munca prin ignorarea lui si prin incercarea de a-si indeplini responsabilitatile. Insa ignorarea simptomelor va face doar sa le agraveze si sa compromita performanta muncii voastre. In schimb, este mai util sa recunoasteti ce vi se intampla.
3.Nu va luptati cu atacul de panica
Este greu sa nu va luptati cu simptomele unui atac de panica la munca. Pentru ca sunt atat de inconfortabile, reactia naturala ar putea fi sa le opriti. Dar acest lucru doar le va agrava. In schimb, incercati sa va acceptati propriile senzatii fizice. Lasati-le sa treaca peste voi stiind ca le puteti gestiona, chiar daca este foarte neplacut. Ca o furtuna, atacul de panica va trece.
Este important sa retineti ca multi oameni, mai ales cand experimenteaza primul atac de panica, nu au nicio idee despre ceea ce se intampla si incep sa se gandeasca la ce e mai rau. Ei cred ca vor muri. Dar sunteti in siguranta. Nimeni nu a murit vreodata din cauza unui atac de panica.
4.Observati-va senzatiile
Observati ce simptome aveti fara a incerca sa le controlati sau sa le schimbati. De exemplu, observati ca palmele va sunt rosii datorita sangelui care circula prin vasele de sange. Observati ca traiti si ca respirati. Observati apoi cum corpul vostru se linisteste, fara sa-i spuneti voi „calmeaza-te, calmeaza-te…”. Cu alte cuvinte, intoarceti-va inapoi si incercati sa observati ce se intampla de fapt.
5.Concentrati-va atentia asupra mediului inconjurator
Ce conduce la anxietate: va ganditi la viitor sau la prea multe lucruri in acelasi timp. In esenta, un gand anxios duce spre un alt gand anxios si asa mai departe. Acesta este motivul pentru care este important sa ramaneti in prezent sau sa ramaneti ancorati in realitate.
O modalitate de a face acest lucru este sa va concentrati asupra mediului inconjurator. Ce obiecte sunt in jurul vostru? Ce culoare si ce forma are biroul? Din ce sunt realizate butoanele? Ce culoare are acoperisul de vis-a-vis? Ce obiecte se afla chiar in fata voastra?
6.Luati cateva masuri productive
Anxietatea si atacul de panica la munca sunt un semnal de alarma ca ceva care va intereseaza este in pericol. Iar cel mai puternic antidot la anxietate este de a prelua controlul si a actiona.
Incercati sa identificati ce v-a declansat anxietatea. De exemplu, poate ca nu aveti nicio idee despre cum veti termina un proiect la un anumit termen limita. In loc sa va suparati datorita termenului limita si sa va doriti ca acesta sa dispara, ganditi-va la ceea ce puteti controla. Puteti controla modul in care va petreceti timpul si modul in care creati proiectul. Puteti controla sa va rugati seful sa va acorde mai mult timp pentru proiect. In loc sa va consumati energia pentru a rezista si pentru a evita anxietatea, canalizati aceasta energie spre ceea ce puteti controla.
7.Cereti ajutor
S-ar putea sa fie de ajutor sa apelati la o persoana apropiata care sa va sustina. Ati putea sa-i cereti unui coleg sa va acopere sau sa-i spuna sefului ca faceti o scurta pauza.
Atacurile de panica la munca sunt ingrozitor de inconfortabile, dar ele nu trebuie sa fie debilitante. La fel cum ati invatat sa le aveti, puteti sa va dezvatati. Este nevoie de practica (ca orice altceva). Si v-ar putea fi de ajutor sa lucrati impreuna cu un psihoterapeut specializat in tratarea atacului de panica. Tineti minte ca nu sunteti singuri si puteti trece peste asta.
sursa foto: freepik.com