Depresie si Anxietate, Dezvoltare personală
Tu esti acolo unde ti-ai dori sa fii? Faci ceea ce vrei? Faci ceea ce iti place? Sau inca iti e frica sa te apuci sa-ti construiesti viitorul?
Nu ti se intampla de multe ori sa simti ca parca ar fi un munte intreg intre tine si visul tau?
Nu ai senzatia ca parca e o frica care sta in spatele succesului tau?
De cele mai multe ori, oamenii care incearca sa atinga un obiectiv, sa inceapa ceva nou sau sa demareze procesul pentru a-si atinge visul, vor ezita inainte sa-i dea drumul. Acea mica ezitare este in regula, nu este sanatos sa incepi ceva maret inainte de a pune pauza si a lua in considerare anumite lucruri.
Insa, aceasta ezitare devine nesanatoasa cand se transforma in frica si anxietate, care te vor tine pe loc si te vor opri in a face ceva ce esti perfect capabil sa faci.
Daca frica este cea care sta in spatele succesului tau, este timpul sa evaluezi situatia, sa lucrezi in vederea rezolvarii acelei frici si sa faci lucrul pe care ti l-ai dorit de mult sa il faci.
Constientizeaza ca iti e frica
Majoritatea oamenilor nu vor sa admita ca frica este un component major care ii separa de obiectivele lor. Aceste persoane vor veni cu o lista de scuze alternative, dar aceste scuze nu sunt niciodata veridice si logice sau nu reprezinta un impediment. De cele mai multe ori, aceste scuze sunt niste probleme care ar trebui rezolvate prima data si apoi poate fi pus in aplicare planul de atingere a obiectivului.
Daca scuzele tale nu par a fi atat de rationale dupa ce le examinezi, trebuie sa constientizezi faptul ca esti speriat. Si nu este ceva de care ar trebui sa iti fie rusine. Li se intampla tuturor!
Intreaba-te de ce esti speriat
A realiza ca esti speriat este “ce-ul”. Insa, “de ce-ul” este mult mai important, deoarece aici vei gasi solutia.
De ce esti speriat sa mergi mai departe cu ideea ta? De ce esti speriat sa ceri o promovare sau sa iti continui educatia? Pentru multi oameni, este frica de esec. Si aici, frica de esec devine si mai pregnanta daca obiectivul tau implica si o suma de bani. Nimeni nu vrea sa simta ca isi lasa familia la o parte si nimeni nu isi doreste sa traiasca in nesiguranta financiara.
De fapt, intotdeauna exista un risc de esec, in orice facem. Exista riscul sa iti arzi macaroanele din cuptor in orice moment! Trebuie sa inveti sa accepti ca riscuri exista in orice faci si sa incerci sa intelegi ce poti face ca sa minimizezi riscurile pentru a face procesul mai usor.
Incearca sa ramai mindful, dar considera cat de mult control ai, de fapt.
Utilizeaza mecanisme sanatoase de adaptare in ceea ce priveste anxietatea si incearca sa privesti lucrurile dintr-o perspectiva rationala.
Incearca sa te uiti la alte persoane pentru inspiratie
Gaseste pe cineva care deja a facut ceea ce ai vrea si tu sa faci. Nu trebuie sa cunosti acea persoana, neaparat. Poate acea persoana a scos o carte sau a tinut un TED talk sau poate a dat un interviu intr-o revista despre cum a reusit sa realizeze ceea ce si-a dorit. Daca obiectivul tau este unul mai mic, precum schimbarea pozitiei la job, poate ai un coleg care deja a facut acest lucru si te poate ajuta cu cateva informatii si sfaturi utile.
Daca utilizezi sfaturile acelei persoane exista posibilitatea sa nu mai ai motive de ingrijorare si de a te simti anxios. Cel mai probabil, aceasta persoana iti va da exact sfatul pe care si-ar fi dorit sa il primeasca atunci cand a inceput sa lucreze la obiectivul sau. Poti invata din esecurile sale, din greselile sale, pentru a minimiza riscurile sa gresesti drumul pe care te indrepti. Intelepciunea celor din jurul nostru este o ustensila extrem de valoroasa.
Fa paci mici, concreti, actionabili
Gaseste ceva in acea situatie ce ai putea controla si incearca sa te focalizezi pe acel lucru. Este un ritual extrem de benefic pentru persoanele anxioase care te poate ajuta sa capeti mai multa incredere in orice scenariu.
Ce lucruri mici poti face pentru a reusi sa iti gestionezi anxietatea? Sa spunem ca obiectivul tau este sa iti deschizi propria afacere, dar iti este teama ca nu ai indeajunsi bani sa poti sa o ridici. Poate ai putea sa tii un jurnal de cheltuieli si sa iti dai seama mai bine unde merg toti banii.
Pregateste-te si incearca sa te faci mai puternic
Vino cu un plan de backup si cu strategii alternative. Poate nu o sa ai nevoie niciodata sa le utilizezi, insa iti vor da o liniste interioara si te vor ajuta sa te calmezi stiind ca ai o alternativa si o solutie care sta pe standby ca sa o pui in aplicare daca prima varianta nu a reusit si nu ai reusit sa previzionezi anumite lucruri. Oamenii de succes sunt extrem de buni in a-si face planuri de rezerva.
Stiai ca platforma YouTube a fost inventata prima data pentru a fi un serviciu de video-uri de dating? Astazi, YouTube este cu totul altceva si este una dintre cele mai mari platforme din intreaga lume de streaming video, tocmai pentru ca cei care au gandit-o, si-au facut si un plan de rezerva.
Croieste-ti drumul pas cu pas
Sparge-ti obiectivul cel mare in piese mai marunte si usor de atins. Recompenseaza-te pentru fiecare succes pe care il experimentezi. Cu fiecare intarire pozitiva pe care ti-o atribui, anxietatea va fi tot mai scazuta. Ia-ti un moment sa admiri si sa realizezi ceea ce ai reusit pana in acel punct, chiar daca te misti destul de greu in atingerea obiectivului.
Chiar daca poate lua ceva timp pana cand va disparea anxietatea si frica, nimeni nu a construit un imperiu peste noapte. Recunoaste-ti fricile, controleaza ceea ce poti controla si admira roadele muncii tale, pentru ca acestea te vor ajuta sa ramai concentrat pe obiectiv.
Succes!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania