Daca va sperie foarte tare gandul de a va afla in fata unui grup de oameni si de a interpreta sau executa ceva, sa stiti ca nu sunteti singuri in aceasta situatie. Milioane de oameni sufera de anxietatea de scena, numita in mod obisnuit „frica de scena” sau „trac de scena” (emotiile dinaintea unui spectacol sau a unei competitii).
De fapt, cei mai multi oameni ar prefera sa fie de exemplu raciti decat sa se expuna publicului. Muzicienii, sportivii, actorii si oratorii sufera adesea de anxietatea de scena.
Anxietatea de scena va poate impiedica sa faceti ceea ce va place si chiar va poate afecta cariera. In plus, va poate afecta negativ stima de sine si increderea in fortele proprii. Desi va poate fi imposibil sa depasiti in totalitate anxietatea de scena, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va controla emotiile si a va reduce anxietatea.
Anxietatea de scena – simptome
Deoarece sunteti in centrul atentiei, cu toate privirile atintite spre voi, puteti resimti un stres major. Corpul reactioneaza la aceasta situatie in acelasi fel ca si in cazul in care ati fi fost atacati. Este activat mecanismul „lupta sau fugi”, motiv pentru care simptomele fricii de scena sunt similare simptomelor care apar atunci cand va aflati intr-un pericol real.
Simptomele anxietatii de scena pot include:
- Gura uscata si senzatia de „nod in gat”
- Puls crescut si respiratie rapida
- Tremuratul mainilor, al genunchilor, al buzelor si al vocii
- Maini transpirate si reci
- Greata si „fluturi in stomac”
- Tulburari de vedere
Care sunt cauzele anxietatii de scena
Pur si simplu, stresul si anxietatea cu privire la situatia de a va afla pe o scena (stadion) in fata oamenilor poate cauza anxietatea de scena. Daca va infruntati temerile si vulnerabilitatile, daca va acceptati pentru ceea ce sunteti si daca nu simtiti ca trebuie neaparat sa dovediti ceva anume celorlalti, este primul pas pentru a va depasi anxietatea de scena. Nimeni nu este perfect, nimeni nu se asteapta ca voi sa fiti perfecti si este un lucru absolut normal sa faceti si greseli.
Urmatorul pas este sa invatati cum sa va redirectionati gandurile, credintele, imaginile si predictiile negative pe care le-ati avea daca ati fi pe scena (stadion), in fata publicului. Sa faceti acest lucru nu este atat de dificil precum credeti.
Tratament pentru anxietatea de scena
Iata 10 sfaturi pentru a va ajuta sa va depasiti temerile si sa straluciti pe scena, pe teren sau pe podium:
- Asigurati-va ca sunteti mereu pregatiti: exersati, exersati, exersati
- Reduceti cantitatea de cofeina si consumul de zahar in ziua spectacolului/competitiei. Mancati ceva usor cu cel putin cateva ore inainte, astfel incat sa aveti energie si sa nu va fie foame. O alegere potrivita ar fi o masa cu continut scazut de grasimi, inclusiv carbohidrati complexi – paste cu cereale integrale, supa de linte, iaurt sau orez
- Nu va mai concentrati atentia asupra voastra si asupra fricii, ci spre placerea pe care o oferiti spectatorilor. Inchideti ochii si imaginati-va publicul razand si aplaudand, si pe voi simtindu-va bine
- Nu va mai concentrati atentia asupra a ceea ce poate merge prost, ci pe aspectele pozitive. Vizualizati-va succesul
- Evitati gandurile care va produc indoieli
- Practicati respiratia controlata, meditatia, biofeedback-ul si alte strategii care va ajuta sa va relaxati si sa va redirectionati gandurile atunci cand acestea devin negative. Cel mai bine este sa practicati un anumit tip de tehnica de relaxare in fiecare zi, indiferent daca aveti sau nu spectacol/competitie, astfel incat sa aveti aceasta abilitate de a va relaxa oricand va fi nevoie
- Inainte de spectacol/competitie, faceti o plimbare, cateva exercitii fizice usoare, scuturati-va muschii sau faceti tot ceeea ce este potrivit pentru a va diminua anxietatea de scena
- Conectati-va cu publicul, relationati cu el – zambiti, mentineti contactul vizual si ganditi-va la oameni ca la niste prieteni
- Comportati-va natural si fiti voi insiva
- Faceti exercitii fizice, aveti o dieta sanatoasa, un somn adecvat si traiti un stil de viata sanatos
Nu uitati ca anxietatea de scena este, de obicei, mai puternica inainte de spectacol/competitie si de multe ori dispare odata ce incepeti.
Cateva trucuri pentru a depasi anxietatea de scena
Exista, de asemenea, cateva trucuri mentale pe care le puteti juca pentru a va ajuta sa intrati pe scena/in competitie cu mai putina anxietate. Acestea includ:
- Concentrati-va atentia pe cele mai prietenoase fete din public
- Radeti atunci cand puteti. Acest lucru va poate ajuta sa va relaxati
- Aranjati-va astfel incat sa aratati bine. Daca aratati bine, va simtiti bine
Aceste sfaturi ar trebui sa va ajute la reducerea anxietatii de scena. Daca nu va ajuta, discutati cu un psihoterapeut special instruit in tratarea problemelor de anxietate. Puteti beneficia de o psihoterapie mai intensa, cum ar fi psihoterapia cognitiv-comportamentala. In plus, beta-blocantele, cum ar fi propranololul, care scad ritmul cardiac si blocheaza efectele adrenalinei, sunt uneori folosite de persoanele cu anxietate de scena.
Confruntandu-va cu propriile temeri si invatand modalitati noi de a le reduce si de a le gestiona va pot face mai puternici. Nu numai ca va vor face sa va simtiti bine cu voi insiva, dar va pot determina sa descoperiti ca sunteti si mai increzatori in propriile forte.
Anxietatea de scena este strans legata de fobia de a vorbi in public, fobie care provine din teama de a nu fi judecat si este cea mai comuna fobie sociala, deoarece afecteaza aproape pe toata lumea. Vestea buna este ca se poate trata eficient cu ajutorul terapiei de expunere la realitatea virtuala.
In cadrul acestei terapii, pacientul este expus gradual in fata unui public de la cateva persoane pana la o sala plina, de la o audienta care il asculta si il felicita pana la o audienta care pune intrebari ce il scot din zona de confort. In plus, acesta va invata anumite tehnici de management al anxietatii, care il vor ajuta sa se relaxeze si sa depasesca starea de discomfort psihic.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.