Daca va sperie foarte tare gandul de a va afla in fata unui grup de oameni si de a interpreta sau executa ceva, sa stiti ca nu sunteti singuri in aceasta situatie. Milioane de oameni sufera de anxietatea de scena, numita in mod obisnuit „frica de scena” sau „trac de scena” (emotiile dinaintea unui spectacol sau a unei competitii).
De fapt, cei mai multi oameni ar prefera sa fie de exemplu raciti decat sa se expuna publicului. Muzicienii, sportivii, actorii si oratorii sufera adesea de anxietatea de scena.
Anxietatea de scena va poate impiedica sa faceti ceea ce va place si chiar va poate afecta cariera. In plus, va poate afecta negativ stima de sine si increderea in fortele proprii. Desi va poate fi imposibil sa depasiti in totalitate anxietatea de scena, exista multe lucruri pe care le puteti face pentru a va controla emotiile si a va reduce anxietatea.
Anxietatea de scena – simptome
Deoarece sunteti in centrul atentiei, cu toate privirile atintite spre voi, puteti resimti un stres major. Corpul reactioneaza la aceasta situatie in acelasi fel ca si in cazul in care ati fi fost atacati. Este activat mecanismul „lupta sau fugi”, motiv pentru care simptomele fricii de scena sunt similare simptomelor care apar atunci cand va aflati intr-un pericol real.
Simptomele anxietatii de scena pot include: