Intr-o luna ai de predat o prezentare importanta la locul de munca, dar deja ai insomnii si nu poti sa adormi noaptea cu gandul la ea. Stii deja ca in acea zi si cu multe zile inainte vei fi acaparat de frica, greata si o constiinciozitate extrema. Pulsul inimii incepe sa accelereze doar cand te gandesti la acest lucru. Poate fi vorba de o intalnire, un interviu pentru un job sau un discurs in fata oamenilor- daca iti suna cunoscute aceste simptome, este posibil sa suferi de anxietate de performanta.
Daca innebunesti la gandul ca va trebui sa performezi in fata multor oameni si sa ai rezultate foarte bune, nu esti singur! Milioane de persoane sufera de anxietate de performanta, numita in mod comun “trac”. Cei mai multi oameni ar prefera sa aiba mai bine o raceala decat sa ajunga in situatia in care vor trebui sa performeze. Atleti, muzicieni, actori, traineri, de cele mai multe ori ajung in postura de a avea anxietate de performanta.
Anxietatea de performanta te poate impiedica sa faci ceea ce iti doresti si iti poate afecta cariera. Cel mai rau, anxietatea de performanta iti poate afecta negativ stima de sine si increderea in sine.
Desi este aproape imposibil sa depasesti in totalitate aceasta anxietate, exista strategii pe care le poti aplica pentru a reusi sa functionezi normal si sa nu mai fi impiedicat de ea in momentele in care ar trebui sa dai tot ce e mai bun din tine.
Ce trebuie sa stii despre anxietatea de performanta?
Anxietatea de performanta este un tip diagnosticabil al fobiei sociale
Anxietatea apare doar atunci cand urmeaza sa performezi in diverse domenii, sa tii un discurs sau sa vorbesti in fata multor oameni.
Simptomele sunt atat fizice cat si emotionale, dar de cele mai multe ori includ tremurat, transpiratie si cresterea pulsului.
Foarte multe persoane, de toate varstele si cu oricata experienta ar avea pot suferi de anxietate de performanta
Ce este anxietatea de performanta?
Pentru cei care sufera de anxietatea de perfomanta, gandul ca urmeaza sa sustina o prezentare la locul de munca, un interviu sau sa fie in cadrul unui eveniment important unde ar trebui sa presteze, le provoaca o panica imensa, uneori cu saptamani bune inainte de evenimentul propriu zis.
Anxietatea de performanta este o frica excesiva si distrugatoare asociata cu ganduri precum:” Voi spune ceva umilitor”, “Ma voi face de ras”, “Nu voi avea rezultatele asteptate”, “Nu le va placea de mine”, “O sa par incompetent”.
Pentru multe persoane, o alta frica care se suprapune este frica ca ceilalti sa nu isi dea seama ca sunt foarte panicate- frica ca nu cumva anxietatea sa fie vizibila si cei care vor observa acest lucru vor fi extrem de critici.
Care sunt simptomele anxietatii de performanta?
A trebui sa fii in centrul atentiei si a avea multi ochi atintiti asupra ta poate sa fie extrem de stresant. Corpul tau va reactiona la aceasta situatie asa cum ar reactiona daca ai fi atacat. Mecanismele de “lupta sau fuga” vor intra in actiune si ti se va parea ca te afli intr-un mare pericol.
Iata care sunt simptomele frecvente asociate cu anxietatea de performanta:
Puls crescut si respiratie accelerata
Gura si gat uscat
Tremurat in voce, maini, buze
Transpirat si maini reci
Stare de greata si senzatie ciudata in stomac
Tensiune musculara
Scaderea concentrarii
Oboseala
Rapiditate in vorbire
Frica
Ingrijorare
Diaree
Simptomele initiale ale anxietatii de performanța sunt de cele mai multe ori fizice- cresterea ritmului cardiac si transpiratie, spre exemplu. Aceste simptome cauzeaza simptome psihologice-“oamenii isi vor da seama ca sunt panicat”. Aceste ganduri formeaza un ciclu vicios si parca fac simptomele fizice si mai rele, reconfirmand gandurile negative.
Care sunt cauzele anxietatii de performanta?
Stresul si anxietatea de a performa in fata oamenilor creeaza anxietatea de performanta. Confruntarea cu fricile si vulnerabilitatile, acceptarea de sine neconditionata si eliminarea sentimentului ca ar trebui sa fii pe plac tuturor este prima etapa in vederea gestionarii anxietatii de performanta.
Tine minte ca nimeni nu e perfect! Nimeni nu se asteapta ca tu sa fii perfect si este absolut normal sa faci greseli!
Al doilea pas in gestionarea anxietatii de performanta este sa iti redirectionezi gandurile negative, credintele, imaginile si predictiile despre performanta pe care urmeaza sa o ai.
Nu esti singur!
Anxietatea de performanta nu te face incompetent si nu iti transmite acest lucru! Tine minte ca este bazata pe niste frici irationale.
Sunt foarte multe persoane care sufera de anxietatea de performanta. Conform cercetarilor si anecdotelor, Marilyn Monroe avea trac de sccena. Si era blamata pentru episoadele de insomnie si pentru dependenta de pastile de somn. Compozitorul faimos Fredric Chopin vorbea el insusi de anxietatea de performanta cu care se confrunta: “ Audienta ma intimideaza, ma simt asfixiat de respiratia ei greoaie, paralizat de privirile ei si sunt lasat mut de fetele ei”.
Bineinteles, nu trebuie sa fii actor sau muzician ca sa suferi de anxietate de performanta. Un interviu important pentru un job sau o intalnire importanta la locul de munca poate sa declanseze acest tip de anxietate. Insa, cercetarile s-au axat mai mult pe persoanele de spectacol, deoarece la ele riscul de dezvoltare a anxietatii de performanta este crescut. Un studiu din anul 2015 pe 700 de actori australieni a aratat ca 24% dintre barbati si 28% dintre femei sufereau de anxietate de performanta. Prevalenta exacta printre persoanele care nu sunt interprete nu se cunoaste cu exactitate.
Cum poti gestiona anxietatea de performanta?
Deoarece anxietatea de performanta este diferita de anxietatea generalizata, abordarile pentru remedierea acesteia pot diferi oarecum. Un medic poate fi reticent in a prescrie medicamente anti-anxietate (utilizate pentru a trata anxietatea generala), daca ai doar anxietate inainte de un eveniment declansator. Cu toate acestea, exista si alte solutii:
Tehnici de relaxare si meditatie.
Poate ca cea mai simpla si incepatoare abordare a tratarii anxietatii de performanta este meditatia sau relaxarea. Pentru unii, acest lucru poate insemna exercitii fizice regulate. Pentru altii, meditatiile concentrate special pe anxietate sunt utile.
Un mic studiu din 2003 in randul interpretilor de muzica a gasit un program de meditatie de 8 saptamani pentru a reduce anxietatea de performanta si a creste placerea experimentata prin spectacol. Un altul, in 2007, s-a concentrat in special pe meditatia Zen si a avut constatari similare – faptul ca artistii care au meditat in mod regulat nu numai ca au vazut o scadere a anxietatii, ci si o imbunatatire a calitatii performantei.
Inceperea unei practici de meditatie presupune dedicatie, ca orice obicei nou. Programarea unei sedinte de 10 minute cand te trezesti dimineata, in fiecare zi, este un mod bun pentru a incepe. Dupa ce ai creat obiceiul si esti un meditator cu experienta, utilizarea meditatiei pentru a ti calma mintea inainte de un eveniment declansator poate reduce simptomele.
Tehnici cognitiv-comportamentale
Terapia cognitiva si solutiile comportamentale incearca sa exploreze conexiunea dintre ganduri si comportamente sau rezultate. Ei incearca sa rupa acest ciclu de ganduri negative si anxietate fizica. Aceste abilitati pot fi uneori autodidacte, dar sunt dezvoltate cel mai adesea cu ajutorul unui psihoterapeut.
Un terapeut te poate invata cum sa: recunosti declansatorii care iti provoaca anxietate de performanta, sa anticipezi si sa te pregatesti pentru gandurile care iti inrautatesc simptomele si sa restructurezi acele ganduri defecte pentru a reduce anxietatea in general.
De exemplu, daca esti obisnuit sa spui ca esti un esec si nu poti sustine cu succes un discurs, poti invata sa contracarezi in mod logic acele afirmatii cu ganduri rationale – „Ce dovezi am ca sunt cu adevarat un esec? ”„ Ce dovada exista ca nu pot oferi aceasta performanta? ” Interogând procesele cognitive care iti alimenteaza anxietatea, poti invata sa-ti gestionezi simptomele.
Daca si tu te confrunti cu anxietatea de performanta si nu o poti gestiona de unul singur, apeleaza la un specialist! Specialistii nostri te pot ajuta cu solutii eficiente si rapide sa iti restructurezi gandurile si discursul interior negativ, astfel incat sa urci pe scena fara probleme si sa te bucuri de eveniment!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.