Cu toate stirile legate de cresterea numarului de decese, prabusirea burselor si golirea magazinelor, cu declaratii de la diversi oficiali de stat care ba spun ca suntem pregatiti pentru infruntarea virusului, ba nu suntem, nu este surprinzator ca majoritatea oamenilor sunt ingrijorati, au intrat in panica si nu stiu exact cum sa gestioneze situatia.
Totodata, Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat pandemie de coronavirus, iar infectarile la noi in tara incep sa creasca.
Cu toate acestea, in ciuda seriozitatii evidente a situatiei, este important sa gandim rational si sa luam in calcul mai multe perspective. Spre exemplu, in timpul sezonului gripal, numarul deceselor cauzate de gripa pot ajunge la peste 2000. Totodata, riscul de deces in ceea ce priveste coronavirus este, din ultimele studii, de aproximativ 2%, in comparatie cu SARS, care avea o mortalitate de 10%. Departamentul pentru Sanatate Publica din California a afirmat intr-un comunicat ca, in timp ce rata de transmitere a virusului este destul de crescuta, din fericire, rata mortalitatii este extrem de scazuta. Pe de alta parte, aproximativ 80% din persoanele testate pozitiv nu prezinta simptome de spitalizare.
Se estimeaza ca simptomele apar dupa aproximativ 14 zile de la expunere. Se transmite in principal prin intermediul sistemului respirator, adica respiratie si tusit/stranut. Semnele cele mai frecvente la adulti sunt febra, tuse, respiratie ingreunata.
Care sunt implicatiile psihologice ale coronavirusului?
Bineinteles, pentru multi dintre noi poate fi extrem de greu sa nu ne ingrijoram. Este terifiant sa afli ca virusul se extinde pe intreg globul. Primele faze ale unei pandemii sunt cele care provoaca cea mai mare anxietate.
Sentimentele de ingrijorare, anxietate, suparare si incertitudine sunt normale in timpul unei pandemii. Din fericire, daca ramanem proactivi in ceea ce priveste sanatatea noastra mintala, ne poate ajuta atat din punct de vedere fizic, cat si din punct de vedere psihologic.
Nivelele crescute de stres au un impact major asupra sistemului nostru de imunitate. Cu cat stresul este mai crescut, cu atat sistemul imunitar devine mai slabit.
Daca discutam cu cinci prieteni diferiti, vom avea surprinderea sa auzim o larga gama de raspunsuri- unii deja isi comanda masti de protectie faciala si isi fac cumparaturi pentru urmatoarele doua saptamani, altii se gandesc ca nu vor merge in vacanta in Italia vara aceasta, iar altii poate nici macar nu au auzit despre isteria creata in mass-media.
In ciuda informatiilor pe care le auzim, o parte din problema o reprezinta asumarea riscului.
Oamenii, in general, nu sunt priceputi atunci cand vine vorba de riscuri. Conform cercetatorului Paul Slovic de la Universitatea din Oregon, interpretarea riscului tine de modul prin care acesta este transmis. Iar oamenii isi utilizeaza emotiile, nu ratiunea si logica atunci cand evalueaza riscul.
Conform Dr. Catherine Belling, sanatatea este o arena majora provocatoare de anxietate. Totodata, anxietatea venita odata cu coronavirus este normala, este un instinct natural de supravietuire, deoarece nu avem nicio certitudine despre evolutia pandemiei.
Pe de alta parte, panica, este si ea contagioasa. Cu cat mai multe persoane in jurul nostru sunt agitate si ingrijorate, transmit creierului ideea ca pericolul este foarte aproape si, automat, se declanseaza anxietatea colectiva.
Conform Dr. Julie Kolzet, catastrofarea este un exemplu de pattern de gandire nesanatoasa ce poate face contaminarea sa para mult mai grava decat este in realitate.
Cum ar trebui sa reactionez?
Poate ca vezi oamenii in jurul tau panicandu-se sau poate cei din preajma ta nu sunt panicati deloc. Poate te vei trezi simtindu-te confuz, nestiind, exact, ce sa faci si cum sa te simti.
Raspunsul la lucrurile nefamiliare
Oamenii tind sa reactioneze exagerat atunci cand apar amenintari necunoscute, dar tind sa nu reactioneze la lucrurile familiare. Aasadar, chiar daca accidentele de masina sunt destul de comune, a conduce o masina sau a merge intr-o masina nu pare atat de infricosator.
In aceeasi directie, poate nu suntem atat de speriati de raceala sau gripa. Pana la urma, ne-am confruntat cu ea si am supravietuit. Cu toate acestea, rata de imbolnavire din cauza gripei este destul de ridicata si au loc anual mii de decese din cauza ei.
In principal, suntem mult mai predispusi la a dezvolta anxietate fata de ceva care nu ne este familiar. Tocmai de aceea, pandemiile trecute precum Ebola sau virusul Zika au creat anxietate in majoritatea indivizilor.
De asemenea, mass-media are un impact major in ceea ce priveste transmiterea panicii. Stirile despre raspandirea virusului nu fac decat sa alimenteze starea de anxietate. Totodata, limbajul utilizat in articolele recente are si el un impact major asupra perceperii evenimentelor si asupra anxietatii. Daca analizati la rece majoritatea articolelor si stirilor din ultima perioada, toate au in titlu sintagme catastrofale, nefacand altceva decat sa alimenteze pattern-ul de gandire catastrofal. Rational, in acest moment este o oportunitate foarte buna pentru cresterea vizualizarilor paginilor de stiri.
In acest context este important sa incerci sa iti gestionezi ingrijorarea fata de evenimente, sa incerci sa iti formezi un raspuns adaptativ la abundenta de stiri si sa incerci sa iti limitezi informarea doar din surse valide, cel mai sigur propuse de autoritati.
Cea mai sigura cale este sa verifici informatia pe care ai citit-o cu alte trei surse valide.
Ce facem cand anxietatea fata de sanatate incepe sa interfereze cu activitatile zilnice si ne simtim imobilizati din cauza coronavirus?
Nu iti asculta mintea intotdeauna
Incearca sa asculti ce iti spune mintea, iar apoi cauta dovezi pentru ceea ce iti spune. Uneori, este important sa ne dam seama ca mintea ne spune o poveste, care nu este de multe ori reala.
Incearca, in loc sa iti spui “ma voi imbolnavi”, spune-ti “am un gand care imi spune ca ma voi imolnavi”, pentru a evidentia faptul ca mintea este cea care iti transmite aceasta informatie, nu realitatea.
Desi este o munca indelungata, avem control asupra gandurilor noastre. Daca ne ingrijoram fata de ceva anume, nu inseamna neaparat ca am avea si un rezultat mai bun.
Consuma doar ceea ce poti sa duci
Daca simti ca anxietatea ta este crescuta, incearca sa nu mai urmaresti toate stirile live, inchide-ti notificarile de la social media si limiteaza-ti expunerea la mass-media. Poti sa fii strict cu tine insuti si sa iti limitezi expunerea la doar o stire pe zi, dintr-o sursa sigura.
Incearca sa nu ignori simptomele fizice ale stresului
Cateodata, putem sa interpretam total diferit anumite stari prin care trecem. Uneori, atunci cand suntem panicati sau stresati, putem confunda simptomele precum respiratie ingreunata sau ritm cardiac accelerat provenite de la stres si anxietate, cu simptomele infectarii cu coronavirus. Insa, atunci cand aceste simptome apar, cea mai buna varianta ar fi sa respiram profund si sa le experimentam. Spre exemplu, puteti sa va asezati pe scaun si sa inspirati si expirati adanc timp de 10 secunde.
Tine un jurnal al ingrijorarilor
Un lucru practic pe care am putea sa il facem si care ne-ar ajuta sa controlam anxietatea, este sa tinem o evidenta a grijilor. Putem sa ne permitem sa fim ingrijorati si de fiecare data cand simtim ca apare anxietatea sau ne gandim la lucruri catastrofale, sa trecem in jurnal gandurile pe care le avem. Apoi, lasam jurnalul la o parte. Odata ce am scris pe foaie ingrijorarea si o lasam acolo, va disparea si din mintea noastra.
Totodata, putem sa desenam doua cercuri. Un cerc al controlului si un cerc fata de care nu avem nicio influenta. Urmatorul pas este sa umplem cercurile cu lucruri din viata noastra de care suntem ingrijorati. Acest lucru ne va ajuta sa constientizam care sunt lucrurile pe care le putem controla si care sunt lucrurile pe care nu le putem controla, oricat de mult ne-am ingrijora fata de ele.
Conectarea cu cei din jur
Desi in momente de stres este un instinct natural sa ne izolam de ceilalti, mai ales daca suntem ingrijorati din cauza virusului, dar este crucial sa pastram interactiunea sociala pentru a reduce nivelul anxietatii. Daca pastram conexiuni sociale puternice, ne vom simti sprijiniti si inconjurati de pozitivitate si energie buna.
Totodata, putem avea discutii mult mai deschise despre ingrijorarile noastre cu cei apropiati, putem glumi cu acestia si putem sa ne simtim mai confortabili, depasind anxietatea.
Daca se impune izolarea la domiciliu de catre autoritati in aceasta perioada, exista multe modalitati prin care puteti pastra contactul cu cei dragi. Puteti sa faceti conferinte online, sa va sunati pe Skype sau sa va telefonati.
Incearca sa eviti speculatiile si sa te focalizezi pe fapte
Intr-o lume in care 24/7 ruleaza stirile si noutatile, este foarte usor sa fii prins in capcana speculatiilor si teoriilor conspirationale. Insa, este foarte important pentru a ne pastra sanatatea mintala in astfel de momente sa evitam citirea articolelor speculative. Este important sa ne informam din surse sigure, autorizate si din rapoarte ale autoritatilor.
Controlarea lipsei de control
De multe ori, anxietatea isi are ca sursa lipsa de control. Iar in cazul raspandirii virusului, anxietatea creste, iar panica globala se transforma in isterie, pentru ca oamenii incearca de unii singuri sa controleze virusul. Este important de mentionat faptul ca noi nu putem sa oprim virusul in a se raspandi, doar comunitatea stiintifica sau autoritatile prin masurile luate pot face acest lucru, putem doar sa controlam panica si sa respectam regulile impuse de autoritati.
Evitarea efectului de turma
Desi in aceasta perioada majoritatea persoanelor vin cu leacuri tot mai diverse, este important sa nu ascultam tot ceea ce se vorbeste in jurul nostru si sa respectam doar indicatiile primite de la medic. Totodata, daca auzim tot mai multe pareri si tot mai multe formule de vindecare sau de preventie a virusului, tot ceea ce vom face va fi sa devenim si mai confuzi sau, mai rau, sa agravam situatia.
Sa avem grija de echilibrul emotional
Este important sa pastram o dieta echilibrata, sa dormim suficient si sa ne implicam in activitati de relaxare. Acest lucru ne poate ajuta atat in ceea ce priveste sistemul imunitar, cat si in ceea ce priveste sanatatea fizica si mintala.
Sa cautam ajutor specializat
Daca simtim ca simptomele anxietatii sunt prea puternice si nu le putem gestiona, sau daca simtim ca incepe simptomatologia depresiva din cauza izolarii, exista varianta de a apela la un specialist in sanatate mintala! Este foarte important de mentionat faptul ca majoritatea centrelor care ofera servicii specializate pot oferi acest lucru si online, nu doar fata in fata. Asadar, apeleaza la specialist si gestioneaza-ti grijile eficient!
Cum putem minimiza riscul de infectare cu coronavirus conform Centrului de Control si Preventie a Bolilor (CDC)
- Spalati-va pe maini cu apa si sapun cel putin 20 de secunde
- Utilizati dezinfectant cu minim 60% alcool (mai ales dupa ce ati mers la toaleta, inainte de masa, dupa ce ati tusit, stranutat sau suflat nasul)
- Dezinfectati-va obiectele personale cel mai frecvent utilizate (telefon mobil, ochelari, laptop, chei etc)
- Dezinfectati suprafetele
- Tusiti sau stranutati in cot sau intr-o batista pe care o aruncati imediat la cosul de gunoi
- Evitati aglomeratiile
- Daca sunteti raciti, chiar daca nu sunteti suspecti de coronavirus, ramaneti acasa
- Nu va cumparati masti daca nu sunteti raciti. Acestea sunt utilizate doar in cazul in care sunteti gripati/aveti COVID-19, pentru a nu raspandi virusul.
- Stati departe de oamenii bolnavi
- Daca suspectati ca ati intrat in contact cu o persoana bolnava/infectata sau daca veniti din zone cu risc, anuntati de indata autoritatile.
Din fericire, conform datelor istorice si a studiilor existente, majoritatea pandemiilor dispar la fel de rapid cum au inceput. Insa, gestionarea anxietatii si a panicii globale create poate fi destul de dificil. Din fericire, daca suntem proactivi in fata sanatatii noastre mintale, putem sa ramanem calmi si sa gestionam reactiile de ingrijorare care ne cuprind si putem sa ne pastram echilibrul emotional in toata aceasta perioada.
Surse:
https://www.psycom.net/coronavirus-anxiety-how-to-prepare-not-panic/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/erasing-stigma/202003/controlling-coronavirus-anxiety
https://www.verywellmind.com/managing-coronavirus-anxiety-4798909
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania