Antidepresivele naturale, precum extractul de sofran, sunt eficiente in cazul depresiilor usoare si au mai putine efecte secundare decat antidepresivele farmaceutice.
Studiile recente au descoperit faptul ca antidepresivele naturale, asa cum este considerat extractul de sofran, un condiment exotic, reprezinta o alternativa mai sigura la antidepresivele clasice, in cazul depresiei usoare sau moderate.
Concluziile provin dintr-un rezumat a sase studii separate, care au inclus 230 de pacienti cu depresie clinica.
Folosirea sofranului ca un antidepresiv a fost comparata atat cu folosirea Prozac, cat si cu folosirea Tofranil (cunoscute sub numele generic de fluoxetina și imipramina). Toate studiile au fost de inalta calitate, constand in incercari variate controlate.
Doctorul Adrian Lopresti, primul autor al studiului publicat in revista „Human Psychopharmacology: Clinical and Experimental” (Lopresti & Drummond et al., 2014), a afirmat: „Pana in prezent, literatura de specialitate arata sofranul ca fiind la fel de eficace ca si produsele farmaceutice.
Sofranul a fost obiectul unor studii foarte bine concepute, studii solide care au investigat proprietatile sale antidepresive naturale si toate aceste studii au fost in mare masura pozitive”.
Produsele farmaceutice pot provoca o gama larga de efecte secundare. Unele dintre cele mai frecvente efecte secundare sunt:
- Somnolenta;
- Constipatie;
- Si probleme sexuale.
Sofranul, inclus printre antidepresivele naturale, nu a fost legat de astfel de efecte secundare severe si cu o scara larga. Dr. Lopresti a spus: „Sofranul a avut cu siguranta efecte secundare mai putin severe decat medicatia farmaceutica. Cele mai frecvente efecte secundare, care sunt intr-adevar minore, au fost problemele legate de digestie”.
Inca nu este cunoscut motivul pentru care sofranul da rezultate, dar este probabil, cel putin partial, datorat efectului sau antioxidant. Acest condiment exotic contine compusii crocin, care este un antiinflamator si crocetin, care este un antioxidant.
Dr. Lopresti a spus: “Ceea ce s-a gasit in literatura de specialitate in ultimii zece ani, este faptul ca persoanele depresive au un nivel ridicat de inflamatie si de deteriorare a radicalilor liberi asociata cu stresul oxidativ. Acest lucru a dus la o munca interesanta in considerarea antioxidantilor si a antiinflamatoarelor ca antidepresive”.
Dr. Lopresti spera sa efectueze studii suplimentare in care sa fie implicate mai multe persoane și pe perioade mai lungi de timp: “Avem nevoie de mii de probe pentru a ne face o idee cat mai buna asupra efectelor secundare, dar pana acum se pare ca exista un profil de siguranta mai bun pentru sofran”.
Suplimente si dozare
Pentru oricine care este interesat in a utiliza extractul de sofran in tratamentul depresiei, mai jos sunt descrise dozele uzuale pentru suplimente, in functie de ce preferati, tableta sau lichid.
Dozele utilizate in studii au fost de 15 mg luate de doua ori pe zi. Acestea ar trebui sa fie luate timp de 6-8 saptamani inainte de a lua o decizie, daca intr-adevar ajuta sau nu in ameliorarea starilor depresive.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.