Atunci cand incepi tratament pentru depresie, poate dura ceva pana cand sinele tau revine la normal. Daca progresul tau este lent, este normal sa te intrebi cand vei vedea imbunatatiri.
Cum iti poti da seama de progresul pe care il faci?
Exista cateva intrebari pe care ti le poti pune pentru a constientiza ca, intr-adevar, faci progrese.
Iata care sunt acelea!
Simptomele tale se imbunatatesc?
O modalitate prin care poti sa iti dai seama daca simptomele tale sunt pe drumul de imbunatatire este sa iti aplici un chestionar. Spre exemplu, poti sa iti evaluezi starile negative din sfera depresiei cu ajutorul chestionarului DASS. Daca compari scorurile de-a lungul timpului, poti sa vezi intr-un mod obiectiv daca simptomele tale prezinta imbunatatiri.
Esti capabil sa functionezi mai bine in activitatile zilnice?
Daca iti este mai usor sa functionezi in activitatile zilnice, precum trezirea sa mergi la munca, sau mentinerea unei igiene personale, este un indicator foarte bun al faptului ca esti pe drumul cel bun.
In acelasi timp, poti sa iti setezi niste obiective masurabile, pe care le poti realiza: sa faci dus zilnic sau sa lipsesti mai putine zile de la job.
Experimentezi anumite efecte secundare ale medicamentelor pe care le iei?
Chiar daca obiectivul principal al tratamentului antidepresiv este acela de a minimiza simptomele depresive, anumite medicamente pot sa te incomodeze in realizarea activitatilor zilnice, din cauza efectelor lor secundare. Un obiectiv secundar al medicului in acest caz, este acela de a doza in mod corespunzator medicamentatia, astfel incat sa minimizeze aceste efecte secundare, dar sa mentina un control al simptomelor tale.
Experimentezi recaderi?
Un alt obiectiv important al tratamentului antidepresiv este acela de a impiedica recaderile, adica episoadele noi de depresie. Daca simptomele tale raman sub control pe parcursul timpului, este un indicator foarte bun al faptului ca te simti bine si progresezi.
Faci schimbari necesare in stilul tau de viata?
Chiar daca depresia este o tulburare care are si baza genetica, stilul tau de viata poate sa impacteze nivelul de stres experimentat si poate sa declanseze recaderi.
Este important sa faci anumite schimbari in stilul de viata, precum minimizarea stresului si imbunatatirea modalitatii prin care te raportezi la ceilalti.
Simptomele depresiei pe care trebuie sa le ai in vedere:
Dormi prea mult sau prea putin
Mananci prea mult sau prea putin
Oboseala
Sentiment de neajutorare
Pierderea bucuriei in activitatile zilnice
Plans din niciun motiv
Sentimente de anxietate coplesitoare
Te simti trist, fara valoare, vinovat
Dificultate in a realiza activitatile zilnice
Iritabilitate
Plimbat noaptea sau foarte devreme dimineata
Dificultate in concentrare sau in a ramane focalizat
Simptome fizice, precum dureri de cap sau de stomac
Ganduri de suicid
Daca ai aceste simptome pentru doua saptamani sau mai mult, esti evaluat pentru depresie si aceste simptome nu se imbunatatesc, consulta un profesionist in sanatate mintala pentru a-ti acorda ajutor. Depresia netratata sau nediagnosticata poate sa se inrautateasca si te poate impiedica din a trai o viata plina de satisfactii.
Cum sa iti monitorizezi progresul?
Pe langa faptul ca este extrem de important sa cooperezi extrem de bine cu medicul tau, este important sa tii evidenta progresului simptomelor depresive.
Pastrarea unui jurnal poate sa fie o modalitate extrem de simpla si eficienta pentru a pastra evidenta progresului tau, iti poti explora emotiile si iti poti gestiona sentimentele depresive. Incearca sa utilizezi jurnalul pentru a-ti inregistra experienta cu medicatia, dar si strategiile de gestionare a depresiei pe care le utilizezi. Spre exemplu, poti sa utilizezi un jurnal in care sa scrii ce tip de activitate ai incercat (precum exercitiu, meditatie sau ascultarea melodiei favorite), poti scrie cum te-ai simtit inainte si dupa realizarea activitatii si poti nota ce ti-a placut si ce nu ti-a placut la activitate.
Daca vei reciti jurnalul la primele intrari, poti deveni constient de sursele care declanseaza sau inrautatesc depresia ta, precum si ce te ajuta in gestionarea ei. Cu ajutorul jurnalului poti vedea progresul, regresul si ce anume l-a cauzat.
Este important sa nu te simti descurajat daca nu vezi niciun progres. Daca te vei invinovati nu vei reusi sa rezolvi situatia, ci doar o vei inrautati.
In schimb, ia in considerare impartasirea jurnalului tau cu medicul sau cu psihoterapeutul tau, pentru a putea colabora impreuna si pentru a reusi sa gasiti tratamentul potrivit care va da rezultate. Pe de alta parte, puteti gasi impreuna diferite strategii de gestionare a simptomelor.
Poate sa dureze ceva, dar cu combinatia potrivita de tratament, sprijin si schimbarea obiceiurilor stilului de viata, te poti simti bine din nou!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.