Totul pare mai dificil cand ne luptam cu depresia. Sa mergi la munca, sa socializezi cu prietenii sau chiar sa te ridici din pat. Toate acestea par un chin.
Dar exista cateva metode prin care vei putea sa ameliorezi aceste simptome si sa iti imbunatatesti viata.
Iata 8 sfaturi pentru a trai mai bine cand ai depresie.
Construieste-ti o retea de ajutor reciproc
Pentru anumite persoane acest lucru ar putea insemna sa isi imbunatateasca relatiile cu prietenii sau cu familia. Cand cineva te cunoaste, te poti baza pe acea persoana ca te va ajuta si te va incuraja la nevoie, iar acest lucru poate avea un efect major asupra sanatatii tale mintale.
Pentru alte persoane, grupurile de suport reprezinta o alta modalitate de gestionare a simptomelor depresive. Poate fi vorba de un grup care se intalneste in zona ta. Poti cauta pe internet un asemenea loc si sa te gandesti daca acest lucru este ceea ce te-ar putea ajuta.
Redu din stres
Cand esti presat, corpul tau produce hormonul stresului, cortizol, in exces. Pe termen scurt este un lucru bun, deoarece te poate ajuta sa incerci sa treci peste ce iti cauzeaza stresul. Pe termen lung insa, acest hormon poate cauza multe probleme, precum depresie. Cu cat folosesti mai multe tehnici de reducere a stresului, cu atat mai bine, deoarece reduci riscul de aparitie a simptomelor depresive.
Imbunatateste-ti somnul
Modul in care dormi si felul in care te simti sunt strans legate. Intr-un studiu din 2014 s-a descoperit ca 80% din oamenii cu tulburare depresiva majora au un somn nelinistitor. Poti simti ca pur si simplu nu ai somn. Sau poate duci o lupta cu ridicatul din pat pentru ca te simti obosit mereu.
O rutina buna de somn poate sa iti imbunatateasca atat calitatea, cat si cantitatea somnului.
Opreste toate dispozitivele electronice macar cu o ora inainte de a te pune sa dormi. Incearca sa folosesti lumina cu intensitate mica pentru a citi o carte sau poti incerca putin sport inainte de somn.
Foloseste-ti patul doar pentru dormit sau pentru relatiile tale intime. Cand muncesti din pat sau chiar din dormitor, creierul tau poate asocia patul cu stresul in loc sa il asocieze cu relaxarea.
Imbunatateste-ti obiceiurile alimentare
Cercetarile continua sa descopere legaturi clare intre dieta si sanatatea mintala. De fapt, au existat atat de multe studii care au demonstrat ca o dieta mai sanatoasa duce la tratarea tulburarilor mintale incat psihiatria nutritionala a devenit foarte populara.
Exista multinutrienti esentiali pentru creier care pot avea un efect asupra depresiei. De exemplu, un studiu din 2012 a descoperit ca deficienta de zinc amplifica simptomele depresiei.
Imbunatatirea dietei poate duce la reducerea simptomelor.
Dar, inainte sa faci orice schimbare majora in privinta dietei tale si inainte sa incepi sa iei vitamine sau suplimente alimentare, vorbeste cu doctorul tau de familie.
Invata cum sa iti opresti gandurile negative
Depresia nu te face doar sa te simti rau, dar te face si sa te gandesti la lucruri negative. Schimbandu-ti aceste ganduri negative te va ajuta sa te simti mai bine.
Terapia cognitiv comportamentala (CBT) este tipul de terapie care ajuta la schimbarea tiparelor de gandire negativa, numite distorsiuni cognitive, in asa fel incat sa elimine depresia.
Invinge procrastinarea
Simptomele depresiei cum ar fi oboseala sau dificultatea de concentrare, fac procrastinarea tentanta.
Lasand lucrurile pe mai incolo ajuta la hranirea depresiei si poate sa creeze sentimente de vinovatie, ingrijorare si stres.
Este important sa iti setezi deadline-uri pentru a-ti prioritiza timpul bine. Stabileste-ti tinte pe termen scurt si munceste din greu pentru a termina lucrurile importante primele. Cu fiecare sarcina terminata cu succes vei fi mai aproape de a te dezobisnui de procrastinare.
Termina treaba din casa
Depresia poate ingreuna completarea sarcinilor din jurul casei cum ar fi curatenia sau plata taxelor.
Un morman de hartii si unul de vase te vor face doar sa fii mult mai concentrat pe ingrijorari si vei simti o vina imensa.
Preia controlul situatiei si termina activitatile zilnice. Incepe cu activitati mici si lucreaza doar la una pentru a le termina pe rand. De asemenea, miscarea din casa te poate ajuta.
Creeaza-ti un set de unelte
Setul de unelte este unul metaforic (unelte mintale.) Acest set te poate ajuta sa te calmezi cand te simti abatut.
Uneltele care functioneaza la cineva ar putea sa nu aiba efect asupra ta, de aceea cel mai bine este sa le perfectionezi in asa fel incat sa se muleze pe nevoile tale.
Gandeste-te la activitatile pe care le faci cand esti fericit, iar atunci cand te simti abatut, fa acele activitati.
Poate te simti fericit sa iti imbratisezi animalul de companie, sa asculti muzica, sa te joci pe calculator, sa faci o baie calda, sa citesti o carte buna, iar acestea sunt doar cateva exemple.
Creeza-ti o lista de activitati si apoi incearca una din fiecare si vezi efectul.
In cazul in care depresia te tine pe loc in a-ti realiza visele, cauta ajutorul unui specialist! Specialistii Id Therapy te pot ajuta sa gestionezi mai bine sentimentele negative ale depresiei cu ajutorul unor metode sigure si eficiente!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center Telefon: +4 0751 202 272 Email: office[at]idtherapy.ro Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.