Depresia este precum o salata. Precum felurile de mancare variate, ca o salata de oua sau ca un cocktail de fructe, simptomele depresiei pot fi atat de variate si toate aceste simptome pot sa fie niste semne legitime ale depresiei.
Salatele vin in niste forme extrem de variate. O salata verde, o salata de legume sau o Salata Caesar, toate sunt salate. Cum poti sa grupezi aceste exemple? In functie de doua lucruri: salata este o varietate de ingrediente (nu poti sa spui ca un singur ingredient este o salata), iar salatele impreuneaza toate ingredientele printr-un dressing comun.
Acelasi lucru se aplica si depresiei. Cu 9 simptome de baza din care ai nevoie de 5 sau mai multe pentru a primi un diagnostic oficial de depresie, exista peste 100 de combinatii posibile din simptomele care pot fi caracteristice depresiei.
Dar, printre aceste combinatii, exista cateva obisnuinte – gandeste-te la acelea ca la dressing-ul care imbina o salata. Indiferent de constelatia simptomelor de depresie pe care le ai, include probabil trei lucruri. Potrivit unui studiu al aproape 1.200 de indivizi deprimati in revista super-prestigioasa Nature Medicine:
97% dintre persoanele care se confrunta cu depresie, acestea au probleme cu dispozitia: se simt cronic nefericite, fara speranta sau fara nicio scapare
96% dintre persoanele care se confrunta cu depresia sunt caracterizate de anhedonie: atunci cand placerea si satisfactia fata de lucruri nu mai exista
94% dintre persoanele care se confrunta cu depresie se simt mereu obosite: oricum ai numi aceasta oboseala, persoanele care sufera de depresie se simt ca intr-un video in slo-motion.
Aceste 3 simptome sunt comune tuturor oamenilor care au depresie. Dar dupa aceste trei simptome? Ce se afla? Exista o foarte mare varietate de simptome si peste 100 de tipologii de oameni depresivi. Si pentru a face lucrurile si mai complicate, multe din aceste simptome sunt opuse. De exemplu, pierderea apetitului sau mancatul excesiv sunt ambele simptome ale depresiei sau a te simti extrem de agitat sau obosit.
Indiferent de combinatia simptomelor, depresia este o tulburare mintala extrem de serioasa. Organizatia Mondiala a Sanatatii a catalogat depresia ca fiind a treia cea mai comuna boala mintala pe intreg globul, iar pana in anul 2030 este de asteptat sa ajunga ca fiind prima, daca nu chiar mai devreme.
Cu atat de multe posibilitati de simptome, te poti gandi ca depresia este foarte greu de tratat. Si asa si este. Dar totusi, exista o speranta la capatul tunelului.
Iata care sunt cele 5 tipuri neoficiale de depresie
Tipul 1: Melancolia de dimineata
Oficial numita subtipul melancolic, anumiti cercetatori sustin ca acest profil ar trebui sa aiba propria schema de diagnostic.
Acest tip de depresie este foarte profund. Placerea vietii este evaporata. Nimic nu pare a fi ok. Chiar si cu o surpriza placuta din partea prietenilor sau cu o veste minunata, sentimentul de bucurie dispare in cateva minute.
Cu acest subtip de depresie nu exista nicio dorinta sau placere in a iesi in oras, a avea conexiuni sociale sau a lua masa in oras. Pana la urma de ce? Oricum nu ar face nicio diferenta.
Totodata, un alt simptom care acompaniaza acest subtip de depresie este vina. Vinovatie pentru ca se simte bolnava persoana in cauza, vinovatie pentru ca traieste.
Tipul melancolic resimte cel mai rau aceste simptome dimineata. Unele persoane chiar simt imbunatatiri in starea de spirit in timpul zilei, dar dimineata se simt cel mai rau.
Tipul 2: Distres anxios
Un studiu aparut in revista Anxiety & Depression a evaluat 260 de persoane cu depresie si a constatat ca un procent de 75% a indeplinit criterii pentru ceea ce se numeste distres anxios.
Anxietatea este motivul pentru care uneori depresia iese din radar. De obicei ne gandim la depresie ca fiind caracterizata prin sentimente de tristete si ne face sa nu ne putem da jos din pat. Nu ne gandim la depresie ca ne poate obosi, ne poate extenua, ne poate face tensionati sau ca nu putem sa facem nimic pentru ca suntem inconjurati de griji si atentia noastra zboara. Nu ne gandim la depresie ca o amenintare ce ce afla dupa colt gata sa ne atace si nici ca ar putea reprezenta ideea ca o vom da in bara. Dar ea poate fi toate aceste lucruri.
Conform unui articol din The Lancet, anxietatea vine mai intai, de obicei cu 1 sau 2 ani inainte – si apoi se transforma intr-o forma diferita. Cu alte cuvinte, daca ne preocupam de acest tip de depresie, anxietatea poate fi atat un precursor, cat si un simptom al depresiei.
Mai departe, cu cat inaintam in varsta, cu atat mai anxioase vor fi episoadele noastre depresive.
Tipul 3: Incetinitor al traumei
O metaanaliza pe 57 de studii diferite cu un total de 7000 de participanti cu PTSD a aratat ca mai mult de jumatate dintre acestia aveau depresie.
Interesant, s-a descoperit ca exista o ierarhie printre tarume. Supravietuitorii unor traume militare sau cei care au trecut printr-un viol sau abuz sexual erau mai predispusi in a avea depresie decat cei care au supravietuit unor traume non-personale, precum dezastre naturale.
Acest lucru face sens. Traumele de la persoana la persoana iti pot schimba credintele despre lume si viata: nu mai pot avea incredere in nimeni; daca imi arat vulnerabilitatile oamenii ma vor exploata. Aceste sentimente pot fi extrem de depresive.
E posibil ca trauma sa hraneasca acest tip de depresie si vice versa. Haideti sa ne gandim la trauma bullying-ului. Bineinteles, bullying-ul duce direct la depresie, dar este probabil ca si copiii care se confrunta cu depresia (cei care se simt fara ajutor sau foarte critici cu ei insisi) sa fie mult mai predispusi la a fi target pentru un episod de bullying.
Tipul 4: Pierderea
Moartea unei persoane apropiate. O despartire romantica. Chiar daca aceste contexte sunt extrem de diferite, ambele reprezinta o pierdere. Nu exista nicio modalitate buna sau niciun deadline de recuperare dupa o pierdere, dar cateodata, procesul de vindecare naturala se impotmoleste si apare depresia. Si in timp ce depresia este, tehnic vorbind, una din cele cinci etape ale doliului, depresia clinica care apare poate fi considerata o problema.
Un studiu a observat un lucru extrem de interesant. Mai mult decat in alte forme de depresie, in depresia care apare dupa o pierdere simptomele asociate cu pierderea apetitului si cu insomnia se regasesc cel mai frecvent. Cercetatorii argumenteaza ca parca toata fiinta umana intra in greva atunci cand se confrunta cu depresia dupa pierderea cuiva.
Tipul 5: Esecuri
Esecul la job sau esecul la scoala duce de cele mai multe ori la depresie. Acest tip de depresie merge mana in mana cu oboseala, dormit excesiv si pesimism. Apare sindromul “nu pot”. Niciunul din aceste simptome nu va ajuta la gasirea unui alt job sau la performanta la scoala.
Alte cateva simptome asociate cu depresia dupa un esec sunt ruminatia excesiva si vinovatia. Dupa un esec, persoanele tind sa se gandeasca excesiv la ce a mers prost, ce au facut, ce nu au facut corect si ce ar fi putut face diferit. Si cu aceasta gandire nu merg nicaieri, e doar o ruminatie pasiva in gol.
Asa cum spuneam mai devreme, depresia nu este cunoscuta pentru faptul ca poate fi categorizata imediat. Dar ea este tratabila. Nu trebuie sa suferi daca te confrunti cu ea. Nici cei dragi. Si tratamentul poate parea uneori mai mult o arta decat stiinta. Si cu cat incepi mai devreme, cu atat vei avea mai multe sanse de succes. Si chiar si daca ai fost in depresie de decenii, tot exista speranta.
Apoi? Apoi vei putea sa te bucuri de viata (din nou)!
Apeleaza la un specialist cat mai rapid! Vei vedea imbunatatiri remarcabile si vei putea fi surpins de tine insuti si de capacitatile tale nebanuite!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.