Depresie si Anxietate, Dezvoltare personală
Asteptarile pe care le ai te impiedica sa fii fericit?
Afla cum sa adaugi filtru pe sintagma „trebuie” la creier si sa iti imbunatatesti sanatatea mintala!
Creierul tau este un editor. Una dintre sarcinile sale este sa aleaga cum sa nareze povestea a ceea ce ti se intampla in fiecare zi. Determina modul in care fiecare conversatie si calamitate se potrivesc cu propriul tau mod de viata.
Modul in care creierul tau interpreteaza conflictul cu partenerul sau acel interviu de la locul de munca esuat determina in cele din urma daca aceste evenimente vor provoca emotii negative si ganduri catastrofice.
Cand te simti nelinistit sau stresat, creierul tau editor este tentat sa actioneze in sensul de auto-conservare. O astfel de scurtatura este sintagma „trebuie”. „Trebuie” face parte din credintele pe care le avem despre cum ar trebui sa functioneze lumea si cum ar trebui sa ne comportam in ea. Sunt niste mici casute in care creierul tau incearca sa inghesuie fiecare eveniment, dar realitatea este ca aceste „trebuie” tind sa nu fie exacte sau rationale.
Iata cateva „trebuie” comune de care trebuie sa ai grija cand incepi sa iti faci griji. Nu mai spune aceste cinci „trebuie” si vei vedea schimbarile pe care le poate aduce sanatatii mintale.
1. Trebuie sa fiu iubit de toata lumea.

Multe ganduri si comportamente provin din asteptarea irationala a acceptarii totale si neconditionate. Desi este incredibil de uman sa vrei sa fii acceptat, iubit si laudat, atunci cand iti reglezi in mod constant actiunile si reactiile pentru a atinge aceasta dorinta, incepi sa-ti pierzi simtul de sine. Devii cameleon, schimbandu-te rapid pentru a te potrivi cu perceptiile altora. Nu iti vei putea aminti ce este important pentru tine, deoarece concentrarea ta este pe toti ceilalti.
Realitatea este ca nu ii poti face pe toti fericiti tot timpul. Acest „trebuie” este la fel de periculos pe cat este irational. In schimb, incearca sa te concentrezi asupra propriilor valori. Ce actiuni creeaza respectul de sine? Cum poti fi bun cu ceilalti, mai degraba decat sa cauti pur si simplu dragostea lor? Ce recunoastere de la colegii tai este practica si ce este doar vanitate?
2. Trebuie sa am succes la orice.
Setarea de a fi perfect in fiecare comportament poate inspira frica si anxietate. De asemenea, ai mai multe sanse sa amani anumite lucruri atunci cand asteptarile sunt imposibil de atins. Adesea, cei mai de succes oameni au esuat de nenumarate ori si si-au imbratisat defectele. In loc sa fii paralizat de perfectionism, ia in considerare modul in care viata ta poate fi deplina in ciuda si din cauza limitarilor tale.
Pentru a lupta cu acest „trebuie”, ai grija sa nu faci generalizari atunci cand nu reusesti. A nu obtine acel interviu de munca nu inseamna ca nu vei gasi niciodata un loc de munca. Sa te ridici in picioare la o intalnire romantica si sa pleci nu inseamna ca vei fi pentru totdeauna singur cu 70 de pisici. Cand creierul tau incepe sa se transforme in pilot automat cu cuvinte precum „mereu” si „niciodata”, atunci stii ca te afli intr-un teritoriu irational.
3. Trebuie sa fiu suparat pe lucrurile de care ma tem.
Lumea de astazi creeaza oportunitatea sa fim obsedati la nesfarsit de grijile noastre, in special cand suntem conectati la stiri si Social Media 24 h. Totusi, obsedarea nu este aceeasi cu examinarea. Adesea, atunci cand examinezi natura si realitatea fricilor tale, vei vedea ca le poti infrunta sau le poti accepta inevitabilitatea. Acceptarea nu inseamna renuntare, ci inseamna sa te concentrezi pe ceea ce poti controla si nu pe ceea ce nu poti controla. Nu putem opri incalzirea inevitabila a plantei, dar ne putem recicla gunoiul.
4. Trebuie sa evit orice conflict.

Sa te distantezi de persoanele dificile poate parea cea mai sigura solutie. Anxietatea scade si putem evita emotiile neplacute. Dar acest act de evadare este doar o solutie temporara. Vei experimenta mai multa reactivitate emotionala si dialog negativ in tine insuti atunci cand alegi intotdeauna cea mai rapida iesire.
In viata, cu totii vom intalni oameni cu care vom avea conflicte. Vor fi dezacorduri si neintelegeri si stres in comunicare. Comunicarea este un muschi care trebuie antrenat prin a participa activ la aceste conflicte intr-un mod sanatos, pentru a obtine o viata mai calma si in cele din urma mai fericita.
5. Trebuie sa am control asupra a tot ceea ce se intampla.
A avea un sentiment de control asupra a ceea ce ni se intampla nu este o trasatura nesanatoasa. De fapt, persoanele care au un sentiment intern de control sunt probabil mai rezistente provocarilor vietii. Cu toate acestea, atunci cand aceasta asteptare se extinde la toate evenimentele si situatiile, ea devine un „trebuie” periculos.
O mare parte din ceea ce ti se intampla in viata este din cauza sansei ei pure. Nu putem face predictii 100% exacte, dar asta nu inseamna ca ar trebui sa ne bagam in pat si sa ne ascundem de lume. In schimb, ia in considerare cum te poti bucura in continuare de viata si sa fii rezistent in ciuda aruncarii zarurilor.
Provocarea procesului de editare a creierului incepe cu o simpla examinare. Exerseaza notandu-ti gandurile si asteptarile despre o situatie si ia in considerare care dintre aceste „trebuie” se aplica. In mod ironic, acceptarea momentelor incomode si incontrolabile ne ofera mai multa putere asupra emotiilor si reactiilor noastre.
Cand imbratisezi nuantele umanitatii si lumii din jurul tau, este uimitor cum viata devine mai fascinanta!
Date de contact pentru centrul ID THERAPY Bespoke Treatment Center
Telefon: +4 0751 202 272; Email: office[at]idtherapy.ro
Adresa: Strada Naum Ramniceanu, nr. 23, ap. 1, Sector 1, Bucuresti, Romania
Articole asemanatoare:
Distingerea Culorilor - Abilitate Innascuta
Atacul de panica la femei – mai crescut la varsta mijlocie
Ce este depresia atipica?
Ce este o cadere nervoasa?
Trauma emotionala si psihologica
Ce este frica de respingere si cum o gestionam?
Ortorexia nervoasa
Simtiti nevoia acuta de dulciuri atunci cand sunteti stresati?
Ce poti face pentru a te simti mai odihnit in timpul zilei?