Scanarea creierului in cazul celor 4 tipuri de depresie ar putea ajuta la diagnosticarea si tratamentul acesteia.
Au fost identificate recent de catre cercetatori 4 tipuri de depresie, folosind aceasta tehnica.
Scanarea creierului a relevat in mod distinct diferite tipuri de activitate cerebrala pentru fiecare subtip al depresiei. Descoperirea poate duce, in cele din urma, la tratamente specifice pentru fiecare subtip particular de depresie.
Doctorul Conor Liston, cel care a condus cercetarea, a declarat: ”Cele 4 tipuri de depresie pe care le-am descoperit variaza in ceea ce priveste simptomele lor clinice, dar, mai important, ele difera prin raspunsurile la tratament. Putem prezice acum cu mare precizie daca un pacient va raspunde sau nu la terapia prin stimulare magnetica transcraniana, ceea ce este important deoarece dureaza 5 saptamani pentru a sti daca acest tip de tratament functioneaza”.
Cele 4 tipuri diferite de depresie identificate sunt:
- Biotipul 1, caracterizat prin anxietate, insomnie si oboseala.
- Biotipul 2, caracterizat prin epuizare si energie redusa.
- Biotipul 3, caracterizat printr-o incapacitate de a simti placerea, precum si prin miscarile incetinite si vorbirea lenta.
- Biotipul 4, caracterizat mai ales prin anxietate insotita de insomnie, impreuna cu incapacitatea de a simti placere.
Acestea sunt numite „biotipuri” datorita mijloacelor biologice (scanari cerebrale), folosite pentru a le identifica. Anterior, simptomele au fost folosite pentru a identifica diferitele tipuri de depresie. Dar acest lucru poate produce raspunsuri nesatisfacatoare.
Se spera ca o abordare biologica va ajuta pentru a oferi o anumita precizie in plus pentru diagnostic si tratament.
Dr. Liston a spus: ”Depresia este de obicei diagnosticata pe baza lucrurilor cu care ne confruntam, dar ca si in sondajele din alegeri, rezultatele pe care le obtinem depind foarte mult de modul in care punem intrebarea. Scanarile creierului sunt obiective” (Drysdale et al., 2016).
Concluziile provin dintr-un studiu a peste 1100 scanari ale creierului persoanelor depresive, comparate cu cele ale persoanelor sanatoase. Cercetatorii de la 7 institutii diferite au lucrat pentru a identifica modelele anormale de conectivitate in creier si modul in care acestea au fost legate de simptomele depresive.
Ei au descoperit modelele grupate impreuna. De exemplu, un grup a avut conectivitatea redusa in acea parte a creierului care este importanta pentru comportamentul legat de frica. Acest lucru a fost cel mai frecvent observat in subtipurile 1 si 4, ambele fiind caracterizate printr-un nivel ridicat de anxietate.
Subtiparea este o problema majora in psihiatrie. Nu este doar o problema pentru depresie, si ar fi cu adevarat valoros sa ai teste biologice obiective care pot ajuta la diagnosticarea subtipurilor altor boli mintale, cum ar fi tulburarile psihotice, autismul si sindroamele de abuz de droguri.
Articole asemanatoare:
Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.