Dependenta de jocuri de noroc este cunoscuta de asemenea ca joc compulsiv sau joc de sansa patologic.
Este o tulburare de control al impulsurilor, care poate avea la baza – spun cercetatorii – o incapacitate functionala a creierului de a secreta dopamina.
Persoanele dependente de jocuri de noroc nu isi pot controla impulsul de a juca, chiar daca acest lucru ii afecteaza in mod direct sau pe cei apropiati.
Sunt foarte preocupati de jocul de noroc, le devine element central in viata, (de ex. isi planifica banii pentru urmatorul joc, se gandesc tot timpul la cum sa faca rost de bani pentru a juca).
Si chiar atunci cand stiu ca este foarte putin probabil sa castige, cand nu isi mai permit sa piarda, persoanele cu dependenta de jocuri de noroc continua sa joace.
Fara asistenta specializata le este imposibil sa controleze, reduca sau sa renunte la acest comportament.
Este adevarat insa ca tratamentul dependentei de jocuri de noroc incepe cu recunoasterea ei si cu constientizarea dorintei de a o depasi. Fara dorinta reala de schimbare a pacientului, rezultatele sunt imposibile.
Care sunt consecintele dependentei de jocuri de noroc?
Dependenta de jocuri de noroc este o dependenta comportamentala care duce la dificultati financiare grave, probleme la locul de munca, o viata de familie disfunctionala si uneori chiar suicid.
Fie ca e vorba de bilete la loterie, pariuri sportive, jocul de poker online sau vizita la cazinouri, jocul poate deveni compulsiv.
Cei care se confrunta cu dependenta de jocuri de noroc joaca o data din curiozitate, apoi o fac din placere si sfarsesc prin a cauta in mod constant sa isi satisfaca acest hatar nesimtindu-se impliniti in niciun alt mod.
Dependenta de jocuri de noroc – cum se naste nevoia ?
Exista trei substraturi si totodata trei perspective din care se poate oferi un raspuns:
• La nivel biologic, jucatorii dependenti de jocurile de noroc sunt de fapt dependenti de emotiile resimtite in timpul jocului, acestea devenind motorul actiunilor lor, si nu castigurile financiare in sine.
Dependenta este sustinuta si de asocierea dependentei de jocurile de noroc, cu dependenta de alcool sau alte droguri, cat si de modificari similare care apar la nivel genetic si neurochimic, la unii dintre dependenti.
• La nivel psihologic, cei dependenti de jocurile de noroc sunt in general indivizi competitivi si preocupati de imaginea lor, superstitiosi sau care considera ca pot controla mersul lucrurilor atunci cand joaca.
Sunt indivizi care vad banii deopotriva ca sursa tuturor problemelor lor, dar şi ca rezolvare a acestora.
Banii/castigul reprezinta si problema si solutia, totodata.
• La nivel psihosocial, se poate vorbi despre dependenta de jocurile de noroc ca despre un comportament invatat si continuat, datorita existentei unor recompense initiale substantiale.
Cei mai multi jucatori patologici este posibil sa fi avut experienta unui castig foarte mare la inceputul “carierei”.
Dependenta de jocuri de noroc – exista solutii?
Ca si in cazul dependentei de alcool, pentru dependenta de jocurile de noroc o solutie eficienta si din pacate destul de putin accesata, din lipsa de cunoastere este ceea ce se numeste Terapie Strategica.
Terapia Strategica are cateva caracteristici:
• Terapeutul trebuie sa fie in sincronie cu pacientul si nu invers, sa se adapteze lui
• Se urmareste maximum de rezultate in minimum de timp posibil, cat mai rapid posibil.
• Se foloseste un bagaj tehnic care include dialog, persuasiuni, sugestionare, tehnici lingvistice, logica neobisnuita, non determinista, paradoxala si se jongleaza cu principiile contradictiei
• Manevrele si interventiile se comunica in mod diferit in functie de persoana, se aleg variantele optime si se schimba pe parcursul interactiunii daca este nevoie.
Terapia trebuie sa ajute pacientul care sufera de dependenta de jocurile de noroc sa isi schimbe comportamentul, nu cognitia – acesta este un principiul fundamental.
Dupa cum stim, nimic nu este mai dezirabil decat ceva interzis.
Pentru a sparge cercul vicios al oricarei dependente, in cazul de fata dependentei de jocurile de noroc aceasta trebuie “batuta cu propriile arme”.
De aceea, tocmai pentru ca intra chiar in jocul dependentei si-i dezamorseaza mecanismele din interior, Terapia Strategica si-a dovedit eficienta.
Pentru solutii concrete si rapide accesati www.idtherapy.ro
Articole asemanatoare:

Singurul medic psihoterapeut din Romania specializat in Terapia de Cuplu prin metoda Gottman si in Terapie prin Realitate Virtuala pentru Fobii si Adictii, Management Anxietate. Reprezentant al Institutul Gottman din Seattle, SUA, cat si al Insitutului Virtually Better INC, Atlanta, USA.