Numerele nu mint. Tulburarile mintale si dependenta de cele mai multe ori se gasesc impreuna. De fapt, aproape 9 milioane de oameni au tulburari mintale co-existente. Insa, doar 7% din aceste persoane primesc trament pentru ambele conditii, iar aproximativ 60% din oameni nu primesc tratament deloc.
Sa intelegem comorbiditatea
Comorbiditatea se refera la faptul ca doua tulburari, precum abuzul de substante si tulburari mintale, de multe ori, exista impreuna. Acest lucru inseamna ca, la multe persoane care sufera de adictie de substante, exista si o alta tulburare mintala. In timp ce nu este o cauza directa intre cele doua, adica nici adictia nu cauzeaza tulburarea mintala si nici tulburarea mintala nu cauzeaza adictia, ele de cele mai multe ori se gasesc impreuna. Ceea ce este important, este ca una din tulburari poate sa o agraveze pe cealalta.
Pentru a intelege mai bine cum este posibila comorbiditatea, ne ajuta sa recunoastem ca ambele sunt boli cronice ale creierului. Cu alte cuvinte, atunci cand cineva se lupta cu o dependenta, creierul sau a fost permanent recompensat de substanta de care a abuzat. La randul sau, acest lucru determina creierul sa functioneze diferit decat inainte. La fel ca diabetul sau bolile de inima, o persoana cu dependenta trebuie sa-si gestioneze starea pentru tot restul vietii. Nu este la fel de simplu ca oprirea consumului de droguri sau a starii de alcool. De multe ori, acest lucru pur si simplu nu este posibil.
De asemenea, schimbarile care au loc in creier din cauza abuzului de substante apar in aceleasi zone ale creierului care sunt afectate de depresie, anxietate, schizofrenie si tulburare bipolara. In consecinta, nu ar trebui sa fie surprinzator faptul ca exista o rata mare de comorbiditate intre dependenta si alte boli mintale. In timp ce oamenii de stiinta nu au dovedit inca o legatura directa, unele probleme de sanatate mintala cresc factorii de risc pentru abuzul de substante. Ceea ce inseamna acest lucru este ca unele persoane cu boli mintale vor apela la alcool sau droguri pentru a face fata suferintei cauzate de problemele de sanatate mintala.
De ce coexista dependenta si boala mintala
Chiar daca exista o rata mare de comorbiditate intre dependenta si boli mintale, acest lucru nu inseamna ca una a cauzat-o pe cealalta – chiar daca a aparut prima afectiune si apoi cealalta. In schimb, exista inca o serie de factori care trebuie luati in considerare, potrivit Institutului National pentru Abuzul de Droguri. De exemplu: